Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Co robię źle?

DesoPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gram już od dłuższego czasu Ashe, i chciałbym wiedzieć co robię źle?

Zacznijmy wpierw od przedmiotów kupowanych.

Na początek kupuje buty + 3 potki. Jak nafarmie się na midzie, lub bocie bo tam często bywam. To idę kupić Berserkery. Po berserkerach kupuje Widmowego Tancerza, co zwiększa mi drastycznie attack speed i crity. Po Widmowym Tancerzu kupuje Krwiopijca, po nim Ostrze Nieskończoności. Zostają mi dwa sloty na itemy, to kupuje Ostatni Szept.

I tu mam dylemat. Co kupić na ostatni slot? Pancerz zwiększający HP czy Czarny Tasak?

Teraz jeśli chodzi o skile.

Na sam początek kupuje lodowe strzały, by wrogich graczy spowalniać póki ulty nie dostanę. Na drugim LVL'u kupuje grad strzał Ashe, dzięki którym szybciej ubijam miniony oraz spowalniam wrogich graczy.

Kolejna sprawa to jungle.

Chodzić na jungle, farmić kasę z mobków, i brać bufki z golema / jaszczura?

Opublikowano

Zakładam że grasz jeszcze normale i nie masz supporta na bocie ktory cie leczy itp.

Po 1 nigdy nie kupuj jako 1 item zwiekszajacy atack speed. Na poczatku masz male obrazenia wiec lepiej np ostrze nieskonczonosci lub krwiopijce a dopiero potem atack speed.

Jesli nie masz supporta albo jakiegos gracza ktory cie leczy lub chroni w teamfightach to polecam na 1 item zlozyc calego krwiopijce,life steal ci sie przyda.

Czarny tasak na ashe jest to dupy.

Jak przeciwnicy maja duzo armora to zloz ostatni szept.

Na ostatni item proponuje guardian angel,warmog albo randuin omen.(sory ale nie znam nazw po polsku,lepiej grac na angielkim jezyku).

Opublikowano

Jaki masz lvl? Ashą chodź na bota bo to adc ^^ Jako pierwszy item na ashe chyba się robi IE ( Infinity Edge - Ostrze nieskończoności ) chociaż nie jestem pewien bo adc to nie mój main. Jako item na survi to wydaje mi się, że Guardian będzie dobry i jeszcze jak w enemy jest dużo tanków z hp, armorem to Last Whisper ( Ostatni szept ) i Botrk ( Blade of the ruined king - Ostrze upadłego króla? Nie znam tej nazwy na polskiej wersji więc pewnie źle po polsku napisałem :P ) Czyli tak build: Berserki, Infinity, Phantom dancer ( Widmowy tancerz ), Botrk, Last Whisper, Ostatni item to zależy jak potrzebujesz bardziej survi bo często cię focusują ( A powinni ^^ ) to kup Guardiana a jak nie to hmm może jakiś BT? Tak chodź na jungle i farm kasę, co do buffów to zawsze rób reda, przydaje się adc ale inne campy też rób, golemy, wraithy itp. Skille najpierw maksuj Volley'a ( W ), potem Q a na końcu E, no i na 6, 11, 16 R To chyba wszystko jak czegoś nie wiesz to pisz

E6c9g1v.gif

Opublikowano

Nie przypuszczam akurat, żeby ostrze zrujnowanego króla mogło być przydatne jakoś. Muszę sprawdzić tą opcje, bo już z Widmowym Tancerzem, Ashe szybko napiernicza.

Właśnie tu mam dylemat co wpierw. Czy Krwiopijec czy Ostrze Nieskończoności, bo oba są drogie mocno.

LVL póki co mam 15 to biada trochę, muszę rozejrzeć się za runami dla Ashe i jakąś dobrą specjalizacją.

Opublikowano

Jaki masz lvl? Ashą chodź na bota bo to adc ^^ Jako pierwszy item na ashe chyba się robi IE ( Infinity Edge - Ostrze nieskończoności ) chociaż nie jestem pewien bo adc to nie mój main. Jako item na survi to wydaje mi się, że Guardian będzie dobry i jeszcze jak w enemy jest dużo tanków z hp, armorem to Last Whisper ( Ostatni szept ) i Botrk ( Blade of the ruined king - Ostrze upadłego króla? Nie znam tej nazwy na polskiej wersji więc pewnie źle po polsku napisałem :P ) Czyli tak build: Berserki, Infinity, Phantom dancer ( Widmowy tancerz ), Botrk, Last Whisper, Ostatni item to zależy jak potrzebujesz bardziej survi bo często cię focusują ( A powinni ^^ ) to kup Guardiana a jak nie to hmm może jakiś BT? Tak chodź na jungle i farm kasę, co do buffów to zawsze rób reda, przydaje się adc ale inne campy też rób, golemy, wraithy itp. Skille najpierw maksuj Volley'a ( W ), potem Q a na końcu E, no i na 6, 11, 16 R To chyba wszystko jak czegoś nie wiesz to pisz

Nie maksuje Sie w u Ashee... dajesz a start 1 pukt w i od 2 lvla maksuje sie q. bulid najlepiej zaczac od berek 1/2 dorany krwiopijec potem zeal potem IE dokaczamy phatontoma kupujemy whispera i juz jest koiec gry ;) jesli nie to polecam Angela albo bunsheee lubb cos z Hp jak warmog.. jesli nie to kup cos pod AS

Opublikowano

Build u Ashe to ten mieczyk za 400 golda + 2 poty, robisz z tego mieczyka vampric scepter, potem robisz IE (ostrze nieskończoności), potem statik shiv (kosa statika), z vampric sceptera robisz bt (krwiopijec), jeśli przeciwnicy stakują armor to Cichy Szept i na końcu GA (aniol stroz). Skille się rozdaję tak : R>W>Q>E

@up

Q daję się 2 punkty ale maksuję się W>

PMK3yt4.png

Opublikowano

@2xUp Może i Q nie znam się zbyt dobrze na adc a tym bardziej na ashe co pierwsze maksować ;]

Nie przypuszczam akurat, żeby ostrze zrujnowanego króla mogło być przydatne jakoś. Muszę sprawdzić tą opcje, bo już z Widmowym Tancerzem, Ashe szybko napiernicza.

Właśnie tu mam dylemat co wpierw. Czy Krwiopijec czy Ostrze Nieskończoności, bo oba są drogie mocno.

LVL póki co mam 15 to biada trochę, muszę rozejrzeć się za runami dla Ashe i jakąś dobrą specjalizacją.

Yy ale wiesz, że botrk się przydaje i to bardzo... pisałem już przecież, ze jak w enemy jest tank z milion hp i armorem to właśnie botrk i last whisper są dobre bo z last whispera armor pene a z botrk bijesz % dmg hp plus to, że masz activa, dodaje ci trochę hp ( 15% od czegoś tam ) i dostajesz MS na parę sek a enemy slowa... Runy zacznij dopiero kupować na 20 lvl i kupujuj runy tylko z TIERA 3 Quinty ( Esencje ) Na 2,25 AD, Marki ( Znaki ) na +0.95 AD, Seale ( Yy chyba pieczęć po polsku ale nie wiem, tak czy owak chodzi o żółte runy ) +1,41 armor taki chyba kielich jest na obrazku runy czy coś takiego, Glyphy ( Też nie wiem jak po polksu, niebieskie ) 0,15 Magic resist per lvl 2,7 mr na 18 lvl. Masterki ( Specjalizacje ) 21/9/0 Dodam obrazek to zobaczysz co i jak bo bez obrazka 21/9/0 dużo nie mówi. To chyba wiesz ale najlepiej Flash ( Błysk ) + Barrier ( Bariera ) na adc ( Tu ashe )

xM6iEU8.jpg

E6c9g1v.gif

Opublikowano

Ashe?

maksujemy E. dlaczego? passywka to gold za który oczywiscie możesz kupić itemy, temu zdobędziesz szybko kase na itemy.
co kupić na ostatni item? może być GA, ale też plemienna. To zależy od sytuacji, czy focusują Ciebie czy kogoś innego :)

Traktuję cziterów tak jak oni traktują nas :)

Opublikowano

Mój standardowy build to

buty + 3 potki / doran --> berserkery --> ostrze nieskończoności --> kosa stattika (już w tym momencie masz dużo crita, dmg i 250% krytyka) --> krwiopijec --> widmowy tancerz --> krwiopijec / anioł stróż / banshee (zależy czy nas foocusują) --> sprzedaje buty i dokupuje ostatnie ostrze nieskończoności (ms spada mało, a za to mamy prawie 100% krytyka i ogromy as ^^). Jeśli stackują pancerz to zamień jeden widmowy na cichy szept.

@down

Napisałem, że składam 3.

Opublikowano

Mój standardowy build to

buty + 3 potki / doran --> berserkery --> ostrze nieskończoności --> kosa stattika (już w tym momencie masz dużo crita, dmg i 250% krytyka) --> krwiopijec --> widmowy tancerz --> krwiopijec / anioł stróż / banshee (zależy czy nas foocusują) --> sprzedaje buty i dokupuje ostatnie ostrze nieskończoności (ms spada mało, a za to mamy prawie 100% krytyka i ogromy as ^^). Jeśli stackują pancerz to zamień jeden widmowy na cichy szept.

To nie jest cichy po polsku tylko jak coś to ostatni... 2. Wg. mnie nie warto sprzedawać butów. Bo mając jednego Phantoma i tak będziemy wolni

E6c9g1v.gif

Opublikowano

Co do butów, to rozważam kupno berskerów ale z ulepszeniem żwawości, tym zielonym. Bo daje dodatkowy speed to ulepszenie.

Akurat zmieniłem grę na język Angielski, to nie będzie problemu już połapać się. :)

Co do skilli mam dylemat właśnie, bo teraz mówicie by tą pasywkę do golda rozwijać, a innym razem AoE Ashki.

Opublikowano

Q na Ashe? W na Ashe? Widzę, że topowi brąz playerzy zaczeli sie wypowiadać :D Na Ashe oczywiście maksuje się tylko i wyłącznie E, oraz farmi, dzięki temu będziesz do przodu od przeciwnego ADC, nawet gdy ten cie zabije raz czy dwa. Kupujesz Dorana, po pierwszym powrocie składasz oczywiście BT, w pierwszej kolejności kostur i masz bardzo duży sustain który pozwoli ci na spokojną farmę. Potem IE lub Phantom

2d82fcx.jpg
Opublikowano

Tancerza po butach kupujesz tylko i wyłącznie na Vayne czemu? ma co 3 attack truee ;d Na ashe :

Ostrze Nieskonczoności,Widomowy,Krwiopijca,Ostatni i ja kupuje jeszcze Sttatika ;D

1377531174-U173186.png

Opublikowano

Na Ashe nie powinno się kupować itema z attack spedem jako pierwszy, tylko gdzieś przy końcu, bo Ashe potrzebuje w early/mid sporej dawki dmg'a, tak więc zamiast kupować berki i pd, polecam przy pierwszym powrocie mieć kasę na BF Sword'a. BF'a szybko upgrade'ujemy na IE lub BT (według uznania & supporta, bo jak support nie leczy to lepszy BT do sustainu).

Ostatni slot powinien być przeznaczony na item sytuacyjny, w tym przypadku dobry byłby Warmog, ewentualnie jak rozgrywka jest "ryzykowna" to można kupić Guardian Angell'a, zamiast warmoga.

Opublikowano

Zrób taki build

Long sword+2 potki, berki, cuttlas-> blade of the ruined king -> Infinity Edge -> Last Whisper -> Phantom Dancer -> Guardian Angel

2 życie > puste hp gdyż nie masz resów. Czarny tasak nie buduje się na adc tylko offtankach/assasnach.

Co do linii, bierz redbuffa kiedy możesz, tak w 30 min farm wszystko z linii i jeśli nie szykuje się żaden tf idź do jungli.

652601399840421198520.png

Opublikowano

Mainuje adc, ashe to jeden z moich 1 champow, wiec polecam Ci sprawdzony build, ktorego uzywam na rankedach.

Doran's Blade > Doran's Blade + Vampiric Scepter + Zwykłe buty > Krwiopijec + Berserki > Phantom Dancer > Infinity Edge > Last Whisper > Warmog's Armor. Koniec buildu, w międzyczasie w mid-game możesz złożyć bonus do butów Żwawość - ten zielony.

Najpierw maxujesz W > Q > E + w międzyczasie R

Masteriesy: 21/9/0, takie jak ktoś wyżej podał.

Opublikowano

zazwyczaj rushuje vampirica, i żeby mieć jakiś z lifesteal =/= runy wliczając to mi to wystarczy. z samym scepterem zaczynasz składać ie, łączy się z pasywem.

ashe nie należy do early, mid/late, tam się odgrywa.

tumblr_nrthjyZ6c31u4ug6zo1_500.gif
exMPC Media Team Lider || exMPC Graphic Team || exModerator || exMentor || VIP

Opublikowano

Nie chce mi się czytać tematu, ale po zagraniu 600~gier adc powiem tak:

buty 3 poty (jeśli support leczący : sword na ad i 2 poty)
vampiric - jeśli linia wymaga lifesteala
2x doran blade - jeśli linia wymaga "przeżywalności" np przeciwko ezowi
bf sword - jeśli linia jest łątwa.

potem krwiopijec -> berki -> fantom

Dalej sytuacyjnie:
jeśli robą armor - ostatni szept
jeśli idzie łatwo - ostrze niesk.
jeśli mają tanky team - ostrze jakiegośtam króla ;p

Ostatni item... albo hp (młotek średnio się opłaca bo masz slow z QW i ulta stunującego, czyli lepiej warmoga) albo aniołek stróż.

jeśli idzie ci wolno farma - maxuj E
generalnie ja wolę maxować z reguły... WQE, jeśli nie da rady farmić EQW... salwa useless w late game ;p

masterki wyżej ci ktos podal

pozdrawiam

Proszę o zmiesienie odrobiny warnów? :)

Opublikowano

Mainuje adc, ashe to jeden z moich 1 champow, wiec polecam Ci sprawdzony build, ktorego uzywam na rankedach.

Doran's Blade > Doran's Blade + Vampiric Scepter + Zwykłe buty > Krwiopijec + Berserki > Phantom Dancer > Infinity Edge > Last Whisper > Warmog's Armor. Koniec buildu, w międzyczasie w mid-game możesz złożyć bonus do butów Żwawość - ten zielony.

Najpierw maxujesz W > Q > E + w międzyczasie R

Masteriesy: 21/9/0, takie jak ktoś wyżej podał.

zycze powodzenia z tym dorianem na start ( po pierwszym powrocie mozna go kupic ale nie koniecznie :] lepiej scepterka )^^ trafisz na ogarnietego enemy i masz pograne :]

build so pro... tylko i wylacznie IE jako 1 item potem PD/BOTRK last whisper :] i nie wiem co tu robi warmog... :s jzu lepiej omena ;]

co do skilli..

tak jak krorys z up pisal jak najszybciej wbic q na 2 poziom potem maxuj w .. chyba ze masz problemy z farmieniem to e( zawsze pare g wiecej...)

sory za chaotyczne pisanie ^^

@EDIT

ludzie czy wy zrozumiecie ze w s3 ten wasz BT to jedno wielkie g. ?...( kradziez zycia jest wystarczajaca z botrk - ktory sie przydaje w wiekszosci gier...)

Opublikowano

Jestem po jednym meczu gdzie kupiłem wpierw BOTRK i rezultaty są zadowalające. I teraz rozmyślam nad zastąpieniem Bloodthirstera na BOTRK, ale w miejsce Bloodthirsta dać coś innego.

Opublikowano

Zależy jaki jest Twój końcowy build.

Jeśli to ADC, to ja bym stawiał raczej na Warmoga (O ile masz zapewniony dmg) w celu survi, jeśli jednak brakuje Ci tego dmg, to w zależności od tego kim grasz można skleić różne itemki, np. Trinity.

Opublikowano

@up

zamiast warmoga - omen lepiej sie sprawdzi.. =)

zamiast trinity - iceborn gauntlet ( czy jakos tak ) ogolnie trinity jest teraz dupne ;p

Opublikowano

Mój build:

Bereserkerki -> Ostrze Nieskończoności -> Widmowy Tancerz to core itemy, je zawsze musimy zrobić.

Potem, mamy parę opcji.

Krwiopijec -> Ostatni Szept -> Anioł Stróż

Ostrze Zrujnowanego Króla -> Krwiopijec -> Anioł Stróż

Ostrze Zrujnowanego Króla -> Krwiopijec -> Ostatni Szept (szczerze mówiąc, opcja nieco kijowa bo nie ma tej pasywki z Aniołka, a na tanki wystarczy BotRK (Ostrze Zniszczonego Króla) albo sam Szept. Ale jak mają jakiegoś pr0 tanka jak Garen to możesz próbować to robić.)

Na start 2 doranki, Ashe to adc z najmniejszym bazowym DMG.

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

BUMB ponieważ mam problem.

Dziś grałem mecz, gdzie była LeBlanc i potrzebuje porady co do magic resistów.

Opublikowano

Jestem po jednym meczu gdzie kupiłem wpierw BOTRK i rezultaty są zadowalające. I teraz rozmyślam nad zastąpieniem Bloodthirstera na BOTRK, ale w miejsce Bloodthirsta dać coś innego.

Mówiłem, że będzie się dobrze sprawdzał... Tylko nie zapominaj o jego activie ;]

Jak chcesz resisty to z guardiana masz, ew. może hmm banshee albo coś takiego? :> Albo może jeszcze ten item co robi się z QSS'a

E6c9g1v.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...