Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Wzrost wydajności laptopa

Kiceł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, jestem od niedawna posiadaczem Samsunga serii 3. Intel i5 3210M 2,5 GHz, Radeon HD 7670M 2GB, 6GB RAM, Win8. Do tej pory zdążyłem na nim zagrać kilkanaście godzinek w NFS World i WoTa. Troszkę zdziwiła mnie jego słaba wydajność. World chodził płynnie na średnich, na wysokich ciął. WoT dawał radę na standardowych teksturkach (a więc wyłączone wszystkie bajery) plus maksymalna jakość tekstur, wysoka drzew, zasięg widzenia na maks i szczegółowość obiektów także na maks. Efekt? 25 FPS od tyłu i 50 na widoku z góry. W cięższych momentach spadało do 20. Dla pewności wszedłem w konfigurację grafy od Radeona, bo podejrzewałem, że lapek używa integry od intela. Zobaczyłem jednak WoTa w ostatnio używanych aplikacjach, ustawiłem na wysoką wydajność i FPSy podskoczyły do 30/70. Grałem tak przez kilkanacie dni, raz z ciekawości odpaliłem na maks detalach, ale zobaczyłem pokaz slajdów i 5 FPSów w rogu. Dzisiaj jednak odpalam laptopa, włączam WoTa, i... oczom nie wierzę. Od tyłu 70 FPS, od góry 120. Bez jakiegokolwiek grzebania w ustawieniach itp. Zmieniam na tekstury poprawione i daję wszystko na maks. Efekt? 25 od tyłu, 55 z góry, więc tak, jak dawniej na niskich. Zmieniłem na wysokie + maks tekstury, zasięg, cienie, światło i drzewa. Dało to 35/70 FPS, więc całkiem płynnie. Potem odpaliłem NFSa, dałem na maksymalne i chodzi bez problemu. Mieliście kiedyś coś podobnego? Bo wydaje mi się to co najmniej dziwne. Może wcześniej rzeczywiście używał integry, ale sam by się przestawił?

Wątpię, by miało to jakiś związek, ale zobaczyłem też dzisiaj, że na lapka wpieprzył mi się jakiś wirus - poznałem po stronie startowej, z google przeskoczyła na jakieś Qvo6 i nie idzie zmienić, poczytałem w necie i znalazłem, że jest to złośliwe oprogramowanie. Ale to raczej nie powód, bo komp chodziłby według mnie gorzej ;)

Co myślicie o sprawie? Zdarza się to w notebookach?

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Mi nie chodzi o to, że słaba grafa... czytaj dokładnie... spisuje się właśnie dobrze, ale nie wiem co było przyczyną tego skoku.

YGsMv3q.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...