Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Xperia Mini Pro - czy warto aktualizować?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka,

na mojego mini-smartfona, którym jest Xperia Mini Pro dostępna jest od dawna aktualizacja do Androida 4.x.

Głównie martwi mnie spadek wydajności jak i żywotności baterii po aktualizacji.

Dużo wcześniej miałem Galaxy S2 z którego zrezygnowałem z powodu problemów po aktualizacji.

A co do downgrade'a, to nie zamierzam się potem z nim bawić.

Tak więc jak to jest z tymi aktualizacjami - czy warto je robić?

Dodam jeszcze, że to urządzenie pracuje na androidzie 2.3.4 i posiada 512MB ramu oraz jedno rdzeniowy procesor o taktowaniu 1ghz.

Pozdrawiam :)

897771404427433574016.png

Opublikowano

Myślę, że aktualizacja są wypuszczane po to aby poprawić wydajność systemu :), ale są wyjątki. A jaka to wersja dokładnie? Jeśli to 4.1.2, już bym zainstalował. Zawsze można wrócić do starszego systemu, jeśli się go ma oczywiście gdzieś za dysku komputera lub w internecie.

Opublikowano

Jeśli chcesz mieć dobry gry na fonie to zaktualizuj, zawsze ich jest więcej. Jeśli nie to możesz zostawic 2.3.4, tam chyba jest jeszcze Flash Player, bardzo przydatna wtyczka, niby można to ściągnąć z neta i zainstalować, ale czasami są problemy, chwile działa a potem się pieprzy. Jeśli nie zależy ci na grach i aplikacjach to nie odczujesz większych.

Opublikowano

Z tego co pamiętam z porównania androida 2.3+ z 4.1.2, ten drugi znacznie przyspieszył. Przykładem w 2.3.6 sms'y otwierały mi się czasami 2-3 sekundy, na 4.1 jest praktycznie natychmiastowe(ten sam sprzęt). Ogólnie jest poprawa w płynności systemu i więcej aplikacji. Jedynym minusem jest Flash, który da się zainstalować, ale trzeba czasami się tym pobawić :/

Opublikowano

Powiem Ci z mojego doświadczenia, bo mam ten telefon, że po aktualizacji chodzi szybciej niż wcześniej, nie zacina się, oraz wiadomości i GG się szybciej otwiera :) aktualizuj !

Opublikowano

Myślę, że aktualizacja są wypuszczane po to aby poprawić wydajność systemu :), ale są wyjątki. A jaka to wersja dokładnie? Jeśli to 4.1.2, już bym zainstalował. Zawsze można wrócić do starszego systemu, jeśli się go ma oczywiście gdzieś za dysku komputera lub w internecie.

No tak, tylko wiadomo - smartfon jak smartfon, ma układ zamknięty, czyli nie można przykładowo dołożyć sobie ramu,

a im większy numerek w wersji androida, tym wymagania są większe.

Aa.. jak wcześniej pisałem nie będę się bawić w downgrade'y.

Jeśli chcesz mieć dobry gry na fonie to zaktualizuj, zawsze ich jest więcej. Jeśli nie to możesz zostawic 2.3.4, tam chyba jest jeszcze Flash Player, bardzo przydatna wtyczka, niby można to ściągnąć z neta i zainstalować, ale czasami są problemy, chwile działa a potem się pieprzy. Jeśli nie zależy ci na grach i aplikacjach to nie odczujesz większych.

Właśnie głównie chodzi mi o gry (wiadomo - nie jakieś wymagające, ale zawsze gry).

Aktualnie mam zainstalowanego flash playera.

Z tego co pamiętam z porównania androida 2.3+ z 4.1.2, ten drugi znacznie przyspieszył. Przykładem w 2.3.6 sms'y otwierały mi się czasami 2-3 sekundy, na 4.1 jest praktycznie natychmiastowe(ten sam sprzęt). Ogólnie jest poprawa w płynności systemu i więcej aplikacji. Jedynym minusem jest Flash, który da się zainstalować, ale trzeba czasami się tym pobawić :/

Ja tam mało korzystam z internetu, a z aplikacji pisanych w flashu tym bardziej.

Powiem Ci z mojego doświadczenia, bo mam ten telefon, że po aktualizacji chodzi szybciej niż wcześniej, nie zacina się, oraz wiadomości i GG się szybciej otwiera :) aktualizuj !

Hm... dobrze wiedzieć.

A gry typu Bike Race, Fruit Ninja, Minecraft chodzą lepiej/gorzej?

Bo tak jak wcześniej pisałem zależy mi na wydajności i żywotności baterii, tak więc jak z baterią?

A tak w ogóle, ile w tym smartfonie jest ramu?

W uruchomionych usługach pisze, że 300mb +, z czego ok. 2/3 jest do użytkownika.

Opublikowano

Ten telefon ma 512mb, te 200 zjada system. Reszta to aplikacje

Opublikowano

CM10 zainstaluj.

Mi sie niestety cos zjaralo w tel i nie moge z niego korzystac do czasu..

Ale CM10 u mnie dzialal znakomicie nie mulil ;_;

iz857a.png
Jak odpowiadasz mi na posta użyj proszę @tsdek - szybciej ogarnę.

Moje poradniki(ANDROID):

Moje poradniki(Programowanie stron):

Opublikowano

CM10 zainstaluj.

Mi sie niestety cos zjaralo w tel i nie moge z niego korzystac do czasu..

Ale CM10 u mnie dzialal znakomicie nie mulil ;_;

Mógłbyś coś więcej o tym powiedzieć - co to jest, jak to wgrać?

Jestem zielony w temacie androida :P

@Edit: Płynność to jedno, ale co z aplikacjami?

Ile byłoby wolnej pamięci ram?

@Edit2: Po co mam wgrywać romy, skoro telefon ma oficjalną aktualizację do żelka? ;>

Opublikowano

Własnie zdecydowałem się na zrobienie aktualizacji do 4.1.x

No i szybkie pytanie: Ile m/w ramu będzie dostępnego, jeżeli na 2.3.4 jest go 220mb ?

PS: Liczę na szybką odpowiedź, gdyż aktualizacja jest w drodze (pobieranie) i zawsze mogę anulować :D

Za szybką pomoc daję 5 lajków ! :)

@NEW:

Aktualizacja zakończona pomyślnie!

Ramu jest o ok 180mb, a system działa płynniej ! :)

Każdy w zamian za pomoc dostaje po lajku.

@Edit:

Po restarcie wolnego ramu jest tyle ile było, czyli 210-220mb.

Opublikowano

Wolny ram w androidzie to zmarnowany ram ;)

Właśnie, że nie :)

Może i android działa na zasadzie "żryj ile jest, jak będzie potrzeba to się wywali z 3 procesy", ale ta metoda nie zawsze się sprawdza.

Gdy na 2.3.4 odpaliłem powiedzmy Dungeon Hunter'a, wyłączyłem go i włączyłem Intro the Dead, to w trakcie gry wywalało na stronę główną.

Powodem było 20MB wolnej pamięci, którą pożarł system, bo te 190mb ramu po prostu znikło, nie było jej w "używanej pamięci" w usługach.

Po updacie problem zniknął i tak jak pisałem - system przyspieszył; działa płynnie, gry działają tak samo jak na 2.3.4.

Dodatkowo zauważyłem możliwość wyłączenia zbędnych aplikacji. Przydaje się to, jeżeli nie używamy przykładowo aplikacji Mapy i nie chcemy, aby tkwiła ona w tle. Nie wiem czy ta opcja była już na 2.3.4, ale jest przydatna.

PS: Może i w/w problem zniknął, ale pojawił się następny:

http://www.mpcforum.pl/topic/944641-problem-reset-ustawien-preferowanego-trybu-sieci-po-restarcie/

Opublikowano

Tak samo - możesz wyjść przyciskiem wstecz i nie bd bralo ci ram

A myślisz jak ja wyłączam gry? Tylko i wyłącznie za pomocą wstecz, a mini to na 2.3.4 trzeba było co chwilę resetować telefon.

bedzie mniej wolnego ramu ale wydajnosc bedzie wyzsza.

Jak byłem na 2.3.4, to gdy było 20MB ramu, to nie zauważyłem zwiększenia wydajności - wręcz przeciwnie:

- Animacje się wieszały.

- Strona główna się długo wczytywała (ikonki).

- Aplikacje jakimś cudem się włączały, ale po 1 minucie działania wywalało do strony głównej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...