Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tasogare Otome X Amnesia

Hajfi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tasogare-_nhsaxqa.png

Tasogare Otome X Amnesia

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Słyszeliście kiedykolwiek o miłości dwóch zupełnie sobie przeciwnych istot, które w logice nie powinny mieć ze sobą kompletnie nic wspólnego? Jeżeli nie, a chcielibyście się dowiedzieć jak to mogłoby wyglądać - to Anime jest stworzone dla Was.

Głównym bohaterem Tasogare Otome x Amnesia jest Teiichi Niiya, zwykły uczeń liceum, które ma już swoje lata. Dlatego też po szkole krąży wiele legend, które są przekazywane od lat przez uczniów. Najsłynniejszą jest historia o duchu Yuuko, która porywa oraz straszy uczniów w budynku. Teiichi, nowy członek klubu zjawisk paranormalnych, sądzi iż jest inaczej odnośnie tego ducha. Kanoe Yuuko widzi ją i czuje, jako jeden z nielicznych. Uczeń będzie się starał pomóc jej w przywróceniu wspomnień, jakie skrywa ona i szkoła do której jest przywiązana. Do członków klubu zjawisk paranormalnych wliczają się: Momoe Okonogi oraz Kanoe Kirie.

Anime jest świetnym odzwierciedleniem dzisiejszych rozterek miłosnych, połączonych z nutką fantazji, które tworzą logiczną całość. Oprawa graficzna jest nietypową, ale bardzo ładna. Muzyka w anime nie powala, ale zupełnie nie przeszkadza w oglądaniu, chociaż w ostatnim odcinku muzyka powiedziałbym, że boska. Opening wpada w ucho i chętnie się Go ogląda, przez co starałem się nie pomijać. Ending jest świetny, dobrze się zgrywa z całym anime, przez co chętnie się Go ogląda. Fabuła cały czas skupia się na Yuuko i Teiichi'm, przez co postacie drugoplanowe schodzą na bok. Niektórzy by powiedzieli, że to dobrze, lecz postacie te są bardzo przewidywalne.

Tasogare Otome X Amnesia moim zdaniem jest świetnym połączeniem kilku gatunków, które tworzą spójną całość. Anime wzrusza, zarazem może rozśmieszyć. Nie nudzi oglądającego i trzyma w napięciu. Aktualnie znajduje się na TOP 3, na mojej liście Animców (w której jest około 60~ tytułów, które całkowicie obejrzałem). Oceniam je na bardzo mocne 9/10. Głównie dostała tak wysoką ocenę, za boskie zakończenie na którym można się nawet rozpłakać, niezależnie jakiej jesteś płci.

- HAJFI

Gatunki: Magia, Horror, Romans, Szkolne, Shounen, Nadprzyrodzone

Typ serii: TV
Ilość odcinków: 12 + Special
Rok wydania: 2012
Tytuły alternatywne: 黄昏乙女Чアムネジア, Dusk Maiden of Amnesia

A tu AMV, które przedstawia przykład akcji dziejących się w Anime.

Nie zezwalam na kopiowanie i przywłaszczanie sobie tej recenzji. Wszelkie prawa zastrzeżone.

"Know Your Place"

Opublikowano

Dorzuć jakieś podstawowe info, pokroju linku do ogladnaia online/pobrania, rok rpdokucji, ilosc epow, etc, a będzie idealnie.

"Just because I'm weaker doesn't make you stronger".

krul | władca | mangozjeb | technik Ascarialu s2

Last.fm

Zainteresowanych fixami na source'owe game 40250 zapraszam PW.

Opublikowano

Oglądałam to anime i powiem że gorąco polecam. Na początku zniechęciła mnie ta cukierkowa kreska i wydawało mi się że to będzie jakiś gniot, ale oglądając odcinek za odcinkiem nie mogłam się oderwać od tego anime.

Świetna historia i świetnie nakreślona główna bohaterka.

Czasami nie wiedziałam do końca czy mam się śmiać czy brać na poważnie to co dzieje się na ekranie no i przekonałam się że...tego już wam nie zdradzę.

Zachęcam do tego tytułu gorąco, a tak jeszcze na koniec dodam opening, który moim zdaniem jest niesamowity i idealnie pasuje do klimatu Tasogare Otome X Amnesia.

58815786.jpg

Opublikowano

Moje 10/10 chyba dlatego że akurat miałem ochotę na romans a tu taka perełka, jeśli ktoś szuka dobrego romansu z lekkim dramatem to anime dla was. Nie polecam oglądanie na siłę.

NJxbd4x.png

Opublikowano

Shit nigga, I got fuckin trolled by the finale!

Szczerze powiem, że nawet gdyby Yuuko jednak zniknęła to i tak byłoby to świetne zakończenie. Anyways, to , że Yuuko wróciła można było podjerzewaćod momentu, gdy Teichi zobaczył tabliczkę "Real Paranormal Activity Club" czy jakoś tak. Ta puszka z napisem "Open me and i'll curse you!" w połączeniu z "Tadaima!" tylko dokończyła robotę. Seria dostaje mocne 9. Polecam zarówno dla fanów romansidel jak i dla maniaków horrorów.

"Watashi yo moete"

"Just because I'm weaker doesn't make you stronger".

krul | władca | mangozjeb | technik Ascarialu s2

Last.fm

Zainteresowanych fixami na source'owe game 40250 zapraszam PW.

Opublikowano

Finał świetny

i naprawdę myślałem, że kobieta już odejdzie a tutaj taki psikus :D

//Spoilery, drogi panie. //Asp

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Anime nie polecam bo jest wyjątkowo nieudolnie wykonane, a odcinek przedstawiający przeszłość głównej bohaterki to już totalne dno i żenada (ocenzurowany w żałosny sposób, a w dodatku zmyślony i przez to bardzo irytujący).

Natomiast polecam mangę Tasogare Otome, która jest świetna. Jednak rozdziały (przeszłość Yuuko) od 36 w górę to prawdziwy wyciskacz łez. Jeśli ktoś uważa za smutny 10 odcinek anime to powiem (bez spojlerów), że przeszłość głównej bohaterki w mandze okazała się tak niesamowicie tragiczna, bezlitosna i okrutna, że nigdy jeszcze czegoś takiego nie widziałem (a interesuję się mangami i anime od 9 lat). Ledwo można było to czytać.

Więc aż nie chce mi się wierzyć, że coś takiego zawarto w romantycznej komedii z domieszką ecchi, która jest przecież podstawową kategorią.

Opublikowano

Ja tam w przeciwieństwie do kolegi wyżej, anime polecam.

Dobra fabuła aczkolwiek horrorem tego nazwać nie można. Przyjemny i niecodzienny romans człowieka z duchem.

Postać Yuuko to jest to co spodobało mi się najbardziej. No zobaczcie tylko, czy ten uśmiech to nie jest zajebista zajebistość sama w sobie?

%255BUTW-Underwater%255D_Tasogare_Otome_

No albo momenty w których Yuuko zaczyna podniecać Niiya a on się peszy, to było takie zajebiście zabawne ;)

shot0109.jpeg

Ogólnie Yuuko była strasznie urocza (tak, wiem że podniecam się postacią z anime xD)

Dużo się uśmiałem jak przy tak krótkim anime. Było naprawdę super, wspaniałe anime - jest w nim wszystko. Dużo śmiechu, fajna historia no i chwil wzruszenia też nie brakło.

Nawiązując jeszcze do posta wyżej to chętnie przeczytam mangę skoro jest tak zachwalana. Jak już przeczytam to chętnie tu wrócę i podzielę się opinią.

HBV27j.png

Opublikowano

Oczywiście Yuuko polubiłem również w anime, gdyż była zarówno bardzo ładna jak i podobało mi się jej zachowanie, które było takie zmysłowe, lekko perwersyjne itp. Z tym, że wynikało głównie z tego, że straciła pamięć o tym co najgorsze (wszystko po ich połączeniu w anime zostało również zmyślone).

No i właśnie anime z powodu tych poważnych, a nie wesołych scen osiągnęło poziom dna. Najważniejsze elementy anime czyli relacje Yuuko z mroczną Yuuko i jej przeszłość (odcinek 10) zostały tak niesamowicie rozwalone, że aż trudno w to uwierzyć. Odnośnie relacji z mroczną Yuuko to mam głównie na myśli te absurdalne sceny ucieczki przed swoją drugą połową. W anime przedstawili je jakby były wrogami. Natomiast w mandze takich scen nie było, czyli Yuuko przed nią nie uciekała. Po prostu Yuuko musiała sama zdecydować czy chce się z nią połączyć (bo bardzo się tego bała) i poznać swoją przeszłość.

Odnośnie 10 odcinka to nie przeszkadzał ci ten chłopiec (główny bohater) obecny przez cały odcinek ? On ciągle tylko rozpraszał i psuł klimat. Jednak co najgorsze to dali go nie tylko do roli obserwatora, ale po prostu zastępowali nim Yuuko w niektórych scenach. Mnie coś takiego zszokowało maksymalnie, gdyż to żałosna cenzura, czyli chcieli w taki sposób jakby wyciąć te najbardziej drastyczne sceny. W mandze nic takiego nie było i co ważne nie było żadnej Asy-chan. Powody śmierci Yuuko w mandze zostały znacznie bardziej rozbudowane w stosunku do tego co było w anime, a w dodatku te sceny zostały ukazane bardzo dokładnie, wyjątkowo dramatyczne i ze wszystkimi szczegółami (musieli by na to poświęcić 2 odcinki anime).

Nawet jak nie czytałem mangi (bo wpierw oglądałem anime) to oceniłem je 2/10 bo było kilka odcinków skrajnie absurdalnych i wyjątkowo nieudolnie zrobionych, a cała reszta i tak była poniżej przeciętnej. A jak przeczytałem mangę i zobaczyłem świetnie przedstawione wzajemne relacje pomiędzy Yuuko i Dark Yuuko (jak pisałem Yuuko przed nią nie uciekała) i jej przeszłość, która została dokładnie i doskonale ukazana (ale zarazem w wyjątkowo smutny sposób, gdyż o wiele bardziej niż te zmyślone sceny w anime) to tym bardziej o anime mam bardzo złe zdanie.

A zakończenie w mandze jest naprawdę zaskakujące. Jak wiadomo anime nie ma żadnego zakończenia bo na koniec wstawili zmyślony komediowy odcinek (13).

Opublikowano

Tasogare jak dotąd jeszcze nie skończyłem. To tylko potwierdza słowa pana @upa. Za dużo nudnych, wyssanych z palca odcinków, gdzie chyba na siłe wciskali i komedie i horror. Ot, taki średniak. Ma dobrą grafikę, ale krew mnie zalewa jak widzę Yuuko z Tasogare, bo dla mnie to tylko marna imitacja Sayoko „Arashi” Arashiyamy z Natsu no Arashi. Pewnie wyglądałyby identycznie gdyby nie to że powstały w innych latach i jak wiadomo kreska z 2009 a 2012 roku trochę się różni.

Opublikowano

Oczywiście Yuuko polubiłem również w anime, gdyż była zarówno bardzo ładna jak i podobało mi się jej zachowanie, które było takie zmysłowe, lekko perwersyjne itp. Z tym, że wynikało głównie z tego, że straciła pamięć o tym co najgorsze (wszystko po ich połączeniu w anime zostało również zmyślone).

No i właśnie anime z powodu tych poważnych, a nie wesołych scen osiągnęło poziom dna. Najważniejsze elementy anime czyli relacje Yuuko z mroczną Yuuko i jej przeszłość (odcinek 10) zostały tak niesamowicie rozwalone, że aż trudno w to uwierzyć. Odnośnie relacji z mroczną Yuuko to mam głównie na myśli te absurdalne sceny ucieczki przed swoją drugą połową. W anime przedstawili je jakby były wrogami. Natomiast w mandze takich scen nie było, czyli Yuuko przed nią nie uciekała. Po prostu Yuuko musiała sama zdecydować czy chce się z nią połączyć (bo bardzo się tego bała) i poznać swoją przeszłość.

Odnośnie 10 odcinka to nie przeszkadzał ci ten chłopiec (główny bohater) obecny przez cały odcinek ? On ciągle tylko rozpraszał i psuł klimat. Jednak co najgorsze to dali go nie tylko do roli obserwatora, ale po prostu zastępowali nim Yuuko w niektórych scenach. Mnie coś takiego zszokowało maksymalnie, gdyż to żałosna cenzura, czyli chcieli w taki sposób jakby wyciąć te najbardziej drastyczne sceny. W mandze nic takiego nie było i co ważne nie było żadnej Asy-chan. Powody śmierci Yuuko w mandze zostały znacznie bardziej rozbudowane w stosunku do tego co było w anime, a w dodatku te sceny zostały ukazane bardzo dokładnie, wyjątkowo dramatyczne i ze wszystkimi szczegółami (musieli by na to poświęcić 2 odcinki anime).

Nawet jak nie czytałem mangi (bo wpierw oglądałem anime) to oceniłem je 2/10 bo było kilka odcinków skrajnie absurdalnych i wyjątkowo nieudolnie zrobionych, a cała reszta i tak była poniżej przeciętnej. A jak przeczytałem mangę i zobaczyłem świetnie przedstawione wzajemne relacje pomiędzy Yuuko i Dark Yuuko (jak pisałem Yuuko przed nią nie uciekała) i jej przeszłość, która została dokładnie i doskonale ukazana (ale zarazem w wyjątkowo smutny sposób, gdyż o wiele bardziej niż te zmyślone sceny w anime) to tym bardziej o anime mam bardzo złe zdanie.

A zakończenie w mandze jest naprawdę zaskakujące. Jak wiadomo anime nie ma żadnego zakończenia bo na koniec wstawili zmyślony komediowy odcinek (13).

Nie wiem kim jesteś ale cie znajdę xD

Tak na serio to myślę że czytania mang i oglądanie anime w tej kolejności nie ma żadnego sensu zwłaszcza jak występują tam tajemnice czy romanse hehe pierw anime póżniej manga gdzie mamy wszystkie szczegóły i dodatki.

NJxbd4x.png

Opublikowano

Tak na serio to myślę że czytania mang i oglądanie anime w tej kolejności nie ma żadnego sensu zwłaszcza jak występują tam tajemnice czy romanse hehe pierw anime póżniej manga gdzie mamy wszystkie szczegóły i dodatki.

Najpierw oglądałem anime (i zawsze tak robię), a później z ciekawości przejrzałem mangę. Byłem ciekawy jak ukazano w mandze przeszłość Yuuko i jakie było zakończenie.
Sądziłem, że różnice będą niewielkie, a okazało się że to jest coś całkiem innego (a zarazem wielokrotnie lepszego i bardziej logicznego).
Mangi zazwyczaj mało co mnie interesują, ale chwilami (jeśli anime jest niedokończone lub coś mnie szczególnie zaciekawi) to sprawdzam różnice.
Powiem jeszcze, że 6 odcinek anime to 23 rozdział mangi. Cała reszta czyli odcinki 7-12 były już zmyślone. Rozdziały mangi od 24 do 45 opowiadają prawidłową historię Yuuko (która ma niewiele wspólnego z anime).
Opublikowano

ALE MY TUTAJ NIE OCENIAMY MANGI ALE ANIMCE HALLLO CZY TUTAJ W TEMACIE PISZE GDZIEŚ MANGA ?

to tak btw jakbyś nie zauważył, więc od tego mogłem zacząć tak wgl bo to nie ma sensu xD

NJxbd4x.png

Opublikowano

Porównać zawsze można, więc właśnie to robię. :) Anime oceniam 3/10.

Widzę krytyk dojebał jakąś połowę romansów bo ocenka z 2/10 do 3/10 podskoczyła. Nie wspominając że to jeden z bardzo niewielu romansów gdzie istnieje jeszcze fajna fabuła.

NJxbd4x.png

Opublikowano

Pojechał po Twoim ulubionym romansowym anime:) nie dziwić się Twojego oburzenia haha :D

To anime to dno. Krótko pisząc. No przepraszam, nie dno, średniak. W cholerę średni.

Opublikowano

Ależ wy jesteście zabawni, oczywiście w pozytywnym sensie ;)

Lubie czytać jak ktoś się spina, to jest takie fajne XDDDD

(chociaż ja też czasem lepszy nie jestem)

Wracając do tematu no to powiem tak, każdy ma prawo oceniać i koniec.

Każdy może mieć własne zdanie a to że Panom powyżej się nie podoba to nic nie znaczy, przecież to nie są

wyrocznie których zdanie jest nie do podważenia :D

W sumie to nawet fajnie że komuś coś się nie podoba a inny będzie tego bronił. Tak powstaje czasami naprawdę

ciekawa dyskusja aczkolwiek trzeba trochę wyluzować Panowie. Ja np. mam odmienne zdanie w porównaniu do armoro

ale podobają mi się jego posty bo są wyczerpujące i mówi co mu się nie podoba. Tak właśnie powinna wyglądać krytyka a nie

"mi się nie podoba bo nie i już".

Odnośnie 10 odcinka to nie przeszkadzał ci ten chłopiec (główny bohater) obecny przez cały odcinek ?

Powiem Ci że nawet nie robiło mi to jakoś dużej różnicy z wyjątkiem tego że wtedy powinno być poważnie lecz gł bohater to psuł np. tym że nie chciał oglądać cycków itd. Poważne wspominy a on o cyckach ;/

HBV27j.png

Opublikowano

Powiem Ci że nawet nie robiło mi to jakoś dużej różnicy z wyjątkiem tego że wtedy powinno być poważnie lecz gł bohater to psuł np. tym że nie chciał oglądać cycków itd. Poważne wspominy a on o cyckach ;/

Nie pisałem o jego skrajnie wstydliwym zachowaniu (chociaż denerwuje mnie coś takiego).

Chodzi mi o to, że w tym odcinku zastosowano wyjątkowo dziwną cenzurę. To znaczy zastępowano Yuuko tym chłopcem. Z czymś takim się jeszcze nie spotkałem, a było to wyjątkowo irytujące.

Jaki był tego cel oprócz psucia klimatu i cenzurowania brutalnych scen ?

Widocznie twórcy anime uznali, że "to jest zbyt poważne i brutalne, więc spróbujmy to jakoś zamaskować". Przeznaczenie wiekowe anime jest prawdopodobnie dosyć niskie. Jednak w mandze autor nie miał żadnego problemu z tym żeby wszystko dokładnie pokazać.

Opublikowano

Wracając do tematu no to powiem tak, każdy ma prawo oceniać i koniec.

Każdy może mieć własne zdanie a to że Panom powyżej się nie podoba to nic nie znaczy, przecież to nie są

wyrocznie których zdanie jest nie do podważenia :D

Haha:) jak nie jestem wyrocznią! Ja już taki zdesperowany z oglądaniem jestem, że jak znajdzie się trochę lepszy średniak to wychwalam jakby to była jakaś zajebista seria:-) Ale w tym przypadku tak nie było! Chyba ludzie za mało oglądaliście xD O mandze nic nie mówię bo nie czytałem:P

PS. warnujta jak chceta bo sam nie wiem czy to jest na temat czy nie a mogę sobie te 10% nabić xD

Opublikowano

Selweon ogląda anime gdzie ja bym dał max 4/10 xD jako swoje topki nowe bo leci po wszystkim, to jak on może coś dobrze ocenić. bitch pls

a anime 10/10 xD

NJxbd4x.png

Opublikowano

No to widzisz, coraz więcej anime akceptuję <3 dla ciebie coś kiepskiego to dla mnie średniak:) różnica spora^^

a 10/10 to się zastanawiam z jakiego błahego powodu postawiłeś..;o

• 1 rok później...
Opublikowano

Tak naprawdę to najlepsze w tym anime było zachowanie Yuuko. Uwielbiam takie charaktery u pięknych dziewczyn z anime czy mang.

Opublikowano

@armoro

Ale żeś odkop pier*olnął, jeszcze rozumiem jakbyś wcześniej się w temacie nie udzielał, ale większość postów na pierwszej stronie jest twoich.

Nie mogę pojąć na kiego grzyba ześ się pochwalił upodobaniami, był rewatch czy jak? Feels i te sprawy? xD

Co do anime to jedno z lepszych romansideł, do tego nutka dramatu i wpadające w ucho soundtracki.

Watashi yo moete.. ~la la la~

417711489342956987022.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...