Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem Komputer się nie włącza.

Shiniox

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, mam problem z komputerem.

Nie wiem jak to za bardzo opisać, ale czasami włącza się i raz na 10 włączeń, a czasami w ogóle.

Ok 2h temu włączyłem go, wszystko dobrze, ale podczas włączania windowsa musiało sprawdzić jakiś tam dysk.

Więc sprawdziło go, usunęło błędy, i napisało, że komputer uruchomi się ponownie, lecz się nie uruchomił.

Czekałem z 20 min i nic.

Teraz jak chcę go włączyć to niby się włącza, ale nie mam żadnego obrazu na monitorze.

Jedyne co zauważyłem to wydaje mi się(?) że jakieś jedno takie dłuższe piknięcie podczas włączania, co ono może oznaczac ?

Kilka razy już tak miałem, ale wystarczył 10x reset i później wszystko się włączało.

Muszę wam podać jakieś info dotyczące kompa ? Co potrzeba ? :P

Komputer ma już 7 lat, więc możliwe, że już pora go zmienić :D

Opublikowano

Piknięcie może się wydobywać z głośniczka w obudowie. Podaj dokładnie jak ono brzmi i model płyty głównej.

( ͡° ͜ʖ ͡°)

Opublikowano

Płyta główna to chyba Gigabyte GA-965P-S3.

A piknięcie to nie wiem jak opisać, jest podobne do tego co słychać przy włączaniu komputera tylko troche dłuższe ?

Mały edit.

Podopychałem wszystkie kable, sprawdzilem czy wszystko dobrze siedzi (grafika itd) i teraz tylko raz na kilka włączeń coś tam piknie, ale nawet jak komputer włączy się bez piknięcia to i tak nie mam obrazu na monitorze.

Opublikowano

1 długo piknięcie oznacza błąd pamięci. Sprawdź czy wszystko z pamięciami jest ok. Czy są wystarczająco dociśnięte i jeśli masz dwie kości to pamiętaj żeby były podłączone parzyście czyli: pierwszy slot-pamieć, drugi slot-pusty, 3 slot-pamięć, 4 slot-pusty.

( ͡° ͜ʖ ͡°)

Opublikowano

1 długo piknięcie oznacza błąd pamięci. Sprawdź czy wszystko z pamięciami jest ok. Czy są wystarczająco dociśnięte i jeśli masz dwie kości to pamiętaj żeby były podłączone parzyście czyli: pierwszy slot-pamieć, drugi slot-pusty, 3 slot-pamięć, 4 slot-pusty.

Wyjąłem 2 kości, przeczyściłem spiritusem, podłączyłem i podociskałem.

Jak już włączam kompa to nie ma żadnego piknięcia, opróćz tego, że po prostu nie mam obrazu w monitorze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...