Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaka to karta graficzna

noname555

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam do was pytanie jaką karte graficzna kupic do ok 400-500 zl tak zeby mc chodzil na wmiare ładnym poziomie

myslałem o kupieniu Gigabyte Radeon HD7770 OC za 430 zl.

a co wy myslicie o tej karcie i jakie jeszcze polecacie

ps: karta głownie do mc ale wiadomo tez do innych gier.

Opublikowano

wiem pomału trzeba kupic nowa bo narazie mam hd radeon 4350 i nie wyrabia troche

a jeszcze 1 pytanie. zasilacz ok 500w

OCz StealthXStream 500W SLI za 210 zl opłaca sie i czy macie jakies podobne tancze bo wiadomo moge kupic za 100 500w ale przy byle przepieciu caly komp moze pasc a nie poto chce kupic nowa katre zeby po 2 miesacach sie spali

Opublikowano

Wreszcie dziedzina na której się znam ;)

Ja polecam ci tą kartę:

http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-radeon-hd-6850-1gb-eah6850-dc-2dis-1gd5-353606/

Co prawda kosztuje 555zł, ale jest warta tej ceny. Moim zdaniem nie stracisz dopłacając te 55zł ;)

Szyna danych [bit] wynosi 256 co jak na kartę 1GB ramu DDR5 jest całkiem niezłą liczba i działa naprawdę szybko.

Pamiętaj, że nie tylko parametr Pamięci ram w karcie jest ważny, szyna danych jest równie ważna.

Taktowanie rdzenia wynosi 790 [Mhz], mogłoby być trochę lepiej, ale nie ma źle (raczej nie odczujesz tego).

Taktowanie procesora wynosi 4000 [Mhz], jest to całkiem nieźle jak na taką tanią kartę, ze względu na to naprawdę opłaca się ją kupić ;>

Tą kartę też się chwali, bo bardzo łatwo jest ją podkręcać, a jeżeli cie to interesuje to kolejny argument za kupnem jej.

Porównam też ją do karty która podałeś.

Już gołym okiem, bez żadnych stron gdzie porównuje się karty graficzne i inne podzespoły widać, że ta która ja podałem jest 4x lepsza od tej która ty podałeś.

Jest różnica w Vatach, to także jest ważna sprawa moja propozycja pobiera trochę więcej prądu niż ta twoja, także zobacz jaki masz obecnie zasilacz i ilu Vatowy, jak twój obecny zasilacz nie wyrobi przy mojej propozycji to także go polecam ci wymienić, oczywiście to się wiąże z dodatkowymi kosztami.

Mam doświadczenie w tej dziedzinie, interesuje się nią i jestem w 3 klasie technikum informatycznego. Składam też PC na Chi*.pl

Jak będziesz miał jakieś pytania, problemy np. z podłączeniem to pisz na PW :)

@Edit jednak widzę, że masz problem z zasilaczem.

Wejdź na tą stronę:

http://www.extreme.outervision.com/PSUEngine

I oblicz ile watów będzie potrzebował twój sprzęt, z moją lub swoją propozycja i daj mi znać, ja ci dobiorę odpowiedni zasilacz utrzymujący poziom napięcia (spadki elektryczności nie wyłącza ci PC itd. Za dodatkową opłata jest nawet możliwość zakupienia takiego, dzięki któremu nawet jak wyłącza prąd, komputer utrzyma się przez 2-3 minuty. Ale to dodatkowe 150 zł, moim zdaniem się nie opłaca).

Opublikowano

Ja mam Readon'a HD 7770 I nie narzekam :D Wiekszość gier spokojnie na ultra działa ;)

Opublikowano

Ja mam Readon'a HD 7770 I nie narzekam :D Wiekszość gier spokojnie na ultra działa ;)

Coś mi się nie chce w to wierzyć :)

Ten Readeon który masz jest 128 bitowy (połowa mniej od tego co ja zaproponowałem). Częstotliwość pamięci 500 [Mhz] jest to na prawdę mało, karta jest powolna i nie za szybko renderuje obraz (Jest co aż 8 razy od tej która ja zaproponowałem). Ta karta jest po prostu słaba a droga. Plus ma taki, że rdzeń jest szybki, ale to częstotliwość pamięci jest kluczowym parametrem w kartach i to on decyduje o szybkości karty i możliwościach. Szybkie karty wcale nie potrzebują 2-4 gb pamięci w karcie, bo na co im to, skoro bardzo szybko mogą nią operować. Ta karta która posiadasz jest 8 razy wolniejsza od HD 6850 ^.^

Większość gier ci działa na ultra to na pewno, ale takie gierki jak BF3 pójdą ci góra na normalu przy 15-25 fpsach.

Oficjalnie na rankingach model HD 7770 jest gorszy od HD 6850.

HD 6850 ma na testach wydajności gdzieś 100-400 większa wydajność.

A w cenę jest oczywiście możliwość podkręcenia jej o góra +300.

A szczerze, ja bym dorzucił kolejne 100 zł i zafundował sobie takie cacuszko:

http://sklep.benchmark.pl/product/174621/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/GeForce_with_CUDA_GTX_650_Ti_Asus_1GB_DVIx2_VGA_HDMI_PCI_E_OC.html

Ta karta jest najlepsza jeżeli chodzi o tą średnia półkę ;)

Jej wydajność w rankingach to: 4650

A HD 6850 (przeze mnie proponowanej) to: 3600

Różnica jest spora i opłaca się dopłacić te 100 zł.

Opublikowano

karta fajna ale 600 zl raczej nie planuje wydac na samą. raczej hd 6850 bym kupił ale jak mowilem chce kupic karte graficzna i zasilacz (500w - 600w wystarczy) na wszystko chce wydac do 800 zl max.karty za 600 zl raczej nie kupie bo co mi po dobrej karcie jak komp juz troche ma ale nie jest najgorzej.

procesor intel pentium e5300 (procek moze nie najlepszy ale na mojej płycie g. ma bardzo dobre oc, 2 rdzeniowy procek do 3,5 ghz udalo mi sie podkrecic nawet temperatury dobrze znosi)

płyta gł. asus p5qpl-am

ram ddr2 3gb 800 mhz

podaje moje specyfikacje kompa zeby upewnic sie ze karta bendzie pasowac(wejscie PCI-E x16) + zasilacz czekm na propozycje od was

Opublikowano

DeadlyWater jeszcze pytanie mam 1 o fps zastanawia mnie to za na 1 serverze mam ok 100 a na 2 30-50max

na singlu mam ok 50-60 fps

masz jakis pomysl (mam sterowniki i optifine)

Opublikowano

DeadlyWater jeszcze pytanie mam 1 o fps zastanawia mnie to za na 1 serverze mam ok 100 a na 2 30-50max

na singlu mam ok 50-60 fps

masz jakis pomysl (mam sterowniki i optifine)

Wiesz, nigdy nad tym nie rozkminiałem za bardzo, nie wiem czym to może być spowodowane. Ja bez optifine mam 60 fpsów stabilnie a z nawet 110 fpsów.

I zawsze mam tyle czy gram na SP czy MP.

Natomiast wracając do samego zasilacza 600 Wat powinien wystarczyć.

Mam 2 propozycje.

Droższa (efektowna bardzo, więcej standardów):

http://www.morele.net/zasilacz-corsair-gaming-gs600-600w-cp-9020063-eu-541807/

Tańsza (taki sobie byle jaki, mniej standardów):

http://www.morele.net/zasilacz-lepa-n600-sa-eu-2x-pcie-srebrny-600w-n600-sa-eu-nc-506062/
Opublikowano

Jak chcesz dobry zasilacz, to kup SilentiumPC Deus G1 500W/600W. Jest bardzo cichy i wydajny.

: . . . . . . . . .,'´`. ,'``;
. . . . . . . . . .,`. . .`—–'..
. . . . . . . . . .,. . . . . .~ .`- .
. . . . . . . . . ,'. . . . . . . .o. .o__
. . . . . . . . _l. . . . . . . . . . . . /
. . . . . . . _. '`~-.. . . . . . . . . .,'
. . . . . . .,. .,.-~-.' -., . . . ..'–~`
. . . . . . /. ./. . . . .}. .` -..,/
. . . . . /. ,'___. . : /. . . . . .
. . . . /'`-.l. . . `'-. .'........ . .
. . . ;. . . . . . . . . . . . .)-.....l
. . .l. . . . .' — ........-'. . . ,'
. . .',. . ,...... . . . . . . . . . .,'
. . . .' ,/. . . . `,. . . . . . . ,'_____
. . . . . . . . . . .. . . .,.- '_______|_')
. . . . . ',. . . . . ',-~'`. (.))
. . . . . .l. . . . . ;. . . /__
. . . . . /. . . . . /__. . . . .)
. . . . . '-.. . . . . . .)
. . . . . . .' - .. .....-`

Opublikowano

DeadlyWater dziki za propozycje zasilaczy ale jednak chyba wezme ten SilentiumPC Deus G1 600W

dzieki wszystkim za odpowiedzi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...