Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

C++ i Sieci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie czy znacie jakieś dobre książki do c++ i bezpieczeństwa sieci? Chodzi mi o książki ale mogą być też filmy i kursy internetowe. Najlepiej by było jakby opisywały też wirusy, bo chcę się zająć programowaniem i bezpieczeństwem sieci, a najlepiej jest poznać zagrożenie. I z góry mówię, że nie zależy mi na żadnym "hackingu", bo zwyczajnie mi to nie potrzebne, a chcę zająć się programistyką i bezpieczeństwem. Mam kurs video narazie http://allegro.pl/kurs-c-video-programowanie-megapakiet-certyfikat-i3188159595.html taki. Ale warto by było też poznać wirusy, żebym wiedział jak działają i jak się przed nimi bronić.

Opublikowano

ten kurs co podales smierdzi tandeta troche, i ten certyfikat, lol xD 60 zl moze nie majatek, a akurat sie czegos nauczysz :D hmm co do wirusow i bezpieczenstwa, poczytaj ksiazki typu 'lamalem ludzi, a nie hasla', i inne Mitnicka, ciekawe sa :D

Opublikowano

Mhmm. Dzięki za odpowiedź. Czekam też na inne jak coś. Chodzi mi ogółem o kurs c++/bezpieczeństwa sieci (może też być coś z tworzeniem lub zabezpieczaniem stron itp.) i pisaniem wirusów (znajomość tego pomaga raczej w zabezpieczeniu). Pomoże ktoś? Możecie podawać tytuły książek i stronki z takimi kursami.

Opublikowano

Na poczatku zajmij sie bardzo dobrym poznaniem linuxa, bo wszelkie analizy sieci, przeplywu danych itd. robi sie pod nim. Musisz poznac strukture i wlasciwosci sieci oraz jak przesylane sa dane. Model iso/osi sieci, wszystkie warstwy, za co kazda jest odpowiedzialna i jakie urzadzenia sa odpowiedzialne za przesylanie danych w tych warstwach. Protokoly udp/tcp oraz ich budowa, naglowek,dane itd. Potem analiza przeplywu/wymiany danych komputera z jakimis stronami. Na windowsie wireshark. Szyfrowanie/podpisy cyfrowe i wiele, wiele wiecej. Zabezpieczenia sieci to rowniez zabezpieczenia baz, wiec sql injecting, session poisoning, itp.(SQL,PHP). Trzeba znac bardzo dobrze te jezyki, wszelkie szczegoly, zeby moc zrozumiec jak te ataki sa przeprowadzane.

Opublikowano

Aha. To na początek może zajmę się programowaniem w c++, potem ogarnę na linuxie itp. Znasz jakiś dobry kurs c++? Ps. Mam też kurs html css xhtml biblia oraz PHP I MYSQL http://helion.pl/ksiazki/php-i-mysql-tworzenie-stron-www-vademecum-profesjonalisty-wydanie-czwarte-luke-welling-laura-thomson,phms4v.htm taką książkę i ten kurs c++, o którym pisałem. Co byście radzili się uczyć? Chodzi mi o programowanie ale też może być coś z webmasteringu. Zabezpieczenia są na końcu. Ale chodzi mi o pisanie aplikacji może tez stron www itp. A chcę się jeszcze pouczyć, bo za rok idę do Technikum Informatycznego.

Edit. Chyba zdecyduje się na c++. Jaki kurs byście polecali? I warto uczyć się i c++ i php? Bo htmla i php mam książke od roku i nie chciało mi się używać i teraz chciałbym się nauczyć czegoś przydatnego. Tylko, że najpierw musiałbym ogarnąć htmla, a dopiero potem php tak?

Opublikowano

wikibooks, symfonia c++, pasja c++, na youtube jest taki fajny, i dosc szybki, wkleje linka ci za chwile

@@@@

wchodzisz tu, i ci sama leci playlisa, od banalow, az po klasy, unie bla bla :D polecam ogladanie rownolegle z jakims czyms, zeby nie byc zielonym kompletnie

Opublikowano

hmm nie wiem ile mi to zajelo, po jakichs 2 miesiacach od rozpoczecia nauki bylem w stanie robic zadania typu spoj, teraz rozumiem wiekszosc kodow przynajmniej tak 'na oko', teraz na inf inni, ktorzy nic sie nie uczyli nas zatrzymuja, koles im ciagle jakies bzdety tlumaczy ... hmm co do aplikacji.. zrobilem parser, ostatnio napisalem triggerbota, ale na podstawie tuta :D

Opublikowano

@up

aww, porównując w taki sposób to wszystkie języki są do siebie podobne.

chodź masz racje, jak c++ się pojmie to pojmie też php chodź to 2 różne dziedziny

Opublikowano

Składniowo są trochę podobne, takiego typu rzeczy jak nawiasy klamrowe, komentarze, operatory przypisania, inkrementacji, dekrementacji, pętle, warunki itp. Także przejście z c++ do php nie jest takie trudne :).

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Nie siac tu herezji prosze. PHP jest jezykiem bardziej skryptowym i sluzy do wspomagania aplikacji webowych. Do tego jest jezykiem interpretowanym, a nie jak c++ kompilowanym. Sa to 2 calkowicie rozne jezyki, jesli chodzi o sposob pisania czy dzialania. To ze jezyki wysokiego poziomu maja podobna skladnie jest calkowicie odrebnym tematem.

Opublikowano

A możesz mi opisać co dajmy na to po pół roku będę mógł pisać w c++? Uczę się w miarę szybko i mam czas na naukę c++.

Opublikowano

nauczysz sie c++ bierz sie za php, html na koncu

Bez jaj. HTML na końcu? Posrało Cię kolego. html to podstawa każdej strony. Już nie mówiąc o tym, że jest banalnie prosty.

Opublikowano

Bez jaj. HTML na końcu? Posrało Cię kolego. html to podstawa każdej strony. Już nie mówiąc o tym, że jest banalnie prosty.

chuj mu z html, zrobi jakas chujowa strone, wygladajaca jak sprzed 20 lat i co? i chuj. php || css => html, tak wgl to html to zaden klopot, tego gowna sie w miesiac nauczysz, a php juz nie.

Opublikowano

Ogarne html w 1-2 tygodnie (tzn książke przestudiuje), a potem zastanawiam się czy uczyć się z tego kursu co podałem PHP I MYSQL czy C++.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...