Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] OpenGL w Javie.

Gość petergood

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Napisałem dla was, kilka poradników, jak używać OpenGL w javie. Najpierw, odpowiedzmy sobie na pytanie, czym jest OpenGL?

Tak Wikipedia na to odpowiada:

OpenGL (ang. Open Graphics Library)
– specyfikacja uniwersalnego API do generowania grafiki. Zestaw funkcji
składa się z 250 podstawowych wywołań, umożliwiających budowanie
złożonych trójwymiarowych scen z podstawowych figur geometrycznych.

Są 4 części poradnika, będę dodawał więcej :)

Jak skonfigurować LWJGL w Eclipse?

Pierwszy Program W LWJGL.

Renderowanie Obiektów 2D.

Zmiana położenia, kolorowanie i rotacja obiektów

Opublikowano

Ok.

Możesz sprecyzować temat iż używasz lwjgl a nie czystego opengl-a

Bo lwjgl to biblioteka strikte dla gier.

Opublikowano

No tak, ale w LWJGL wiele [nazw] metod, pochodzi od oryginalnego API opengl - a

LWJGL to jest port opengl a, nie służy tylko do gier, ma też inne zastosowania. Ale ja, szczerze mówiąc używam go tylko do gier.

Opublikowano

No tak, ale w LWJGL wiele [nazw] metod, pochodzi od oryginalnego API opengl - a

LWJGL to jest port opengl a, nie służy tylko do gier, ma też inne zastosowania. Ale ja, szczerze mówiąc używam go tylko do gier.

Chodzi oto że ma metody dla gier. Więc zajmuje więcej miejsca niż zwykły jogl.

Nawet zdaje mi się że lwjgl bazuje na jogl. To chyba pewne ale nie jestem pewnien xD

Opublikowano

Z tego co ja wiem, LWJGL nie jest zbudowane na JOGL. Masz rację, że LWJGL ma dużo metod, które ułatwiają tworzenie gier.

Opublikowano

Mam pytanie, może nie do końca związane z tym teamtem, ale gdzie mogę znaleźć grafikę do gier 2d, bo mam zamiar napisać coś w javie, tyle, że bez grafiki cięko to widze.

A tak po zatym, fajne poradniki ;) Dobrze przetłumaczone, mam nadzieje, że będziesz to kontynuować ;]

//gif w sygnie

Opublikowano

Mam pytanie, może nie do końca związane z tym teamtem, ale gdzie mogę znaleźć grafikę do gier 2d, bo mam zamiar napisać coś w javie, tyle, że bez grafiki cięko to widze.

A tak po zatym, fajne poradniki ;) Dobrze przetłumaczone, mam nadzieje, że będziesz to kontynuować ;]

Poczytaj sobie o awt i swing

Opublikowano

Poczytaj sobie o awt i swing

Ja umiem pisać w javie -_-, tylko, nie wiem skąd wziąć GRAFIKE DO GRY. Nie chodzi mi o napisanie kodu, bo to jest proste, chodzi mi o grafike do gry.

//gif w sygnie

Opublikowano

Jezu, co w tym widzisz trudnego ? Kwestia czasu, a wszystko da się zrobić, po za tym pisze w javie ok 2 lat. Ps, dzięki za stronkę ;)

Może jak pójdziesz na studia to się dowiesz co w tym trudnego. P.s. Nie ma sprawy.

Opublikowano

jak to zrobic opisz dokładniej

Następnie wchodzimy w folder “natives” i wybieramy folder z naszym systemem operacyjnym np. Pracujemy na linuxie, to wybieramy folder “Linux”, pracujemy na Windowsie, wybieramy folder “windows”.

Opublikowano

Wybierasz folder na której jest nazwa systemu operacyjnego, zna którym masz zainstalowanego eclipse, np. Na Windowsie, wybierasz folder windows, itd. Proste. :D sorry, nie mogę nic więcej ci pomoc, bo jestem na telefonie, na komputer wejdę jutro :(

@edit jutro zedytuje te cześć poradnika :)

Opublikowano

ale w czym wybieram, np: properties, java build path ... itd

Albo prościej i lepiej:

W głównej klasie tam gdzie masz main() robisz:

static{

System.setProperty("org.lwjgl.librarypath", [ath_do_natywów+ "/windows/");

}

I wtedy nie musisz nic w eclipsie ustalać.

Opublikowano

@ref

Albo prościej i lepiej:

W głównej klasie tam gdzie masz main() robisz:

static{
System.setProperty("org.lwjgl.librarypath", [ath_do_natywów+ "/windows/");

}
I wtedy nie musisz nic w eclipsie ustalać.

Dzięki :D

Opublikowano

Jezu, co w tym widzisz trudnego ? Kwestia czasu, a wszystko da się zrobić, po za tym pisze w javie ok 2 lat. Ps, dzięki za stronkę ;)

To jest w tym trudnego że w javie nie możesz sobie pisać byle jak -.- Trzeba uważać i optymalizować wszystko co się da.

Mozna napisać gre która bd używać 50% cpu a i taką która bd używać 10%. To już jest kwestia doświadczenia, ale związanego nie tylko z javą ale także z pisaniem gier w tymże języku

Opublikowano

No, to jest prawda :) Gdyby. np. Notch nie optymalizował Minecrafta, to teraz, żaden komputer by nie pociągnął gry :( To jest poprostu kwestia doświadczenia.

Opublikowano

No, to jest prawda :) Gdyby. np. Notch nie optymalizował Minecrafta, to teraz, żaden komputer by nie pociągnął gry :( To jest poprostu kwestia doświadczenia.

Ach ten minecraft -.- .

Fakt było gorzej ale może być jeszcze conajmien 5x lepiej. Tylko nie ogarniam, gostek zrobił mc dla raspbery pi i tam ładnie chodził. A na kompie mam takie lagi że szkok. Tam nie ma tak zaawansowanych tekstur nwm czemu tak kiepsko to zrobili.

Opublikowano

Ach ten minecraft -.- .

Fakt było gorzej ale może być jeszcze conajmien 5x lepiej. Tylko nie ogarniam, gostek zrobił mc dla raspbery pi i tam ładnie chodził. A na kompie mam takie lagi że szkok. Tam nie ma tak zaawansowanych tekstur nwm czemu tak kiepsko to zrobili.

Zrobili kiepsko, bo jest darmowy :D

Opublikowano

Heh ref. Ludzie nie bd odpowiadać bo mało jeszcze rzeczy masz. Dodaj zabawę z teksturkami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...