Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ubuntu + w8

kowal_pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !
Mam na laptopie w8 i uefi (nie wiem jak je włączyć ale jest partycja "efi") i nie wiem czy da się zainstalować ubuntu tak jak ja chce. Aby wyglądało to ładnie i przejrzyście napiszę w punktach jak ma być zainstalowane ubuntu:

-ma być na partycji "lenovo" (D) na której są śmieci dostarczane przez tą firmę (backupy, stery itp.)
-nie mogę tknąć windowsa 8 icon_sad.gif (jest na partycji c, "Windows8_os") ma być w pełni sprawny, KOMPUTER MA ŁADOWAĆ GO A NIE LINUXA
-nie ma być grubów, bootloaderów itp. ma bootować windę

No i teraz pytanko:
Czy to jest możliwe ? Bo jest to laptop mojego ojca, jak złoże kompa to zainstaluje sobie jak chce, ale tutaj on musi mieć wszystko proste i łatwe, więc grubyitp. dlatego właśnie odpadają. Windowsa 8 dopiero co się nauczył więc nie będę mu wciskał ubuntu, które na początku może być trudne icon_smile.gif.
Ps laptop lenovo g580, ale z hd4000 + 610m.
Pozdrawiam

Opublikowano

Zawsze możesz zainstalować virtualpc, nie naruszysz wtedy na 100% plików systemowych windowsa 8.

Maruusek.png

Opublikowano

Masz w8 i UEFI. (taki inny BIOS)

Zainstalujesz Ubuntu bedziesz miał gruba ale na internecia sa poradniki jak przywrócić loader windy.

Opublikowano

Ubuntu instaluje sie na partycji windows identycznie jak aplikację, spod windowsa i obok systemu

dobre dla tych co nie maja pojęcia co robia

każdy linux załaduje system windows bez problemu tylko ustawić

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

nie masz pojęcia co piszesz to lepiej nie pisz. każda instalka z CD też się instaluje na partycji windows

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...