Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Zmniejszenie lagów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Otóż posiadam serwer minecraft.

Jest on założony na hostingu craftserve.pl - 20 slotów, 2048 MB ramu.

Chciałbym jak najbardziej zmniejszyć lagi na serwerze.

Zmniejszyłem ilość pluginów oraz map.

Prosiłbym o więcej porad!

Daje limit lajków!!!

Opublikowano

Plugin NoLagg

Wcześniej przy 6 osobach na własnym kompie miałem 15 fps jak byłem w grze, z tym pluginem mam 45 - 60 [oczywiscie serwa stawiam na swoim kompie ale na craftserve wyjdzie duuuzo lepiej]

Opublikowano

Musisz posiadać dobrze skonfigurowane pluginy.

Polecam Ci plugin clearlagg który zabiera itemy lezące na ziemi, które dobrze laguja serwer,

Opublikowano

Dobra, już sobie poradziłem z tym.

Czekam na więcej propozycji, jak usunąć lagi!

Z tego co wiem lagów sie usunąc nie da ^^ Mozna je zredukowac :)

@Topic: Polecam Ci pluginy, ktore byly juz wymieniane wczesniej, naprawdę pomagają, da sie grać. Albo moze to lagi leża po Twojej stronie. Osobiscie mam serwer na craftserve, ma 1gb ramu jest ponad 20 pluginow i sie trzyma bez jakichkolwiek scinek. Pozdrawiam. :)

Opublikowano

NoLag jest przydatny ale reszta pluginów usuwająca lagi jest dobra tylko przy dużych maszynach z dużą mocą obliczeniową inaczej zamiast zmniejszyć lagi będą większe.

Jeśli masz dostęp do pliku server.properties zmniejsz koniecznie odległość renderowania , domyślnie jest ustawiona na 10 przy liczbie 6 też mozna grać a liczba czunków zmniejsza się o 400% - Linijka view-distance=10 , zamień na 6. Zmniejszenie liczby mobów. Znajdziesz w pliku bukkit.yml zmniejsz te wartości , to też pomoże. Można jeszcze wyłączyć tnt, wybuchunie creeperów, płynną lawę , zapalanie się od lawy , ogień też dużo mocy pochłania. Jest milion opcji .

„Każdy szermierz dupa, kiedy wrogów kupa”

Rudy Krasnolud z Wiedźmina

Opublikowano

Pluginy najpotrzebniejsze:

Plugins (25): 11:45:02 ModReq, WorldBorder, AutoMessage, PTweaks, WorldEdit, NoCheatPlus, iConomy, MultiCommand,

MemoryChecker, Vault, ClearLag, PermissionsEx, AutoSaveWorld, LWC, iChat, WorldGuard, Essentials, mChatSuite, AuthMe,

EssentialsSpawn , AZRank, ChestShop, PlotMe, Multiverse-Core, SimpleRegionMarket

Opublikowano

Oczywiście zmniejszyć distance znajdziesz to w server.properties i zmniejsz na 4 (najlepiej na 4 bo najmniej można ustawić od 4 do 15max) wejść w bukkit.yml i ustawić sobie ile mobów się chce

Ja mam tak

# This is the main configuration file for Bukkit.
# As you can see, there's actually not that much to configure without any plugins.
# For a reference for any variable inside this file, check out the bukkit wiki at
# http://wiki.bukkit.org/Bukkit.yml
settings:
  allow-end: true
  warn-on-overload: true
  permissions-file: permissions.yml
  update-folder: update
  ping-packet-limit: 100
  use-exact-login-location: false
  plugin-profiling: false
  connection-throttle: 4000
  query-plugins: true
  deprecated-verbose: default
  shutdown-message: Przerwa techniczna!
spawn-limits:
  monsters: 150
  animals: 60
  water-animals: 30
  ambient: 40
chunk-gc:
  period-in-ticks: 600
  load-threshold: 0
ticks-per:
  animal-spawns: 400
  monster-spawns: 1
  autosave: 0
auto-updater:
  enabled: true
  on-broken:
  - warn-console
  - warn-ops
  on-update:
  - warn-console
  - warn-ops
  preferred-channel: rb
  host: dl.bukkit.org
  suggest-channels: true
database:
  username: bukkit
  isolation: SERIALIZABLE
  driver: org.sqlite.JDBC
  password: walrus
  url: jdbc:sqlite:{DIR}{NAME}.db

Polecam ustawić tak samo ;) też mam 20 slotów przy 15 graczach na serwerze nie ma lagów mój hosting to mineserv i nie laguje ;)

NoLagg też jest całkiem spoko ClearLagg nie polecam bo jeżeli masz otherdrops to usunie to co poleciało z stone ;) i skonfigurować pluginy podłączyć się do MySQL i to tyle.

eJwrNjPUy83MSy1OLSrTSy3lMrIwMTXmCigrcC5K

Kup serwer! Obydwoje dostaniemy promocje!

s61.mineserv.eu:28453 Serwer Only PvP + Sniper! Zapraszam 1.5.1!

Opublikowano

Pluginy najpotrzebniejsze:

Plugins (25): 11:45:02 ModReq, WorldBorder, AutoMessage, PTweaks, WorldEdit, NoCheatPlus, iConomy, MultiCommand,

MemoryChecker, Vault, ClearLag, PermissionsEx, AutoSaveWorld, LWC, iChat, WorldGuard, Essentials, mChatSuite, AuthMe,

EssentialsSpawn , AZRank, ChestShop, PlotMe, Multiverse-Core, SimpleRegionMarket

Czym prędzej usuń PTweaks , niewiele osób wie że ów plugin zmniejsza lagi niby po przez zmniejszenie czytania czunków z mapy gdy gracz sie porusza po niej oraz ja renderuje , niestety podczas opóźnienia procesu renderowania oraz zmniejszania owych czunków występują błędy , może zepsuć Ci mapę , dwa że zamiast sie renderować po przez samego bukkita zabiera mu pamięć opóźniając jego działanie. Zrzuty procesów powodują tylko lagi - Wywal go. Drugi zbędny plugin to MemoryChecker , po co Ci on ? Do sprawdzania ramu ? Przydaje się podczas konfiguracji ale gdy już będziesz miał wszystko ok jest zbędny. No i SimpleRegionMarket , przecież masz PlotMe do działek, po co Ci sprzedaż przez tabliczki ? Możesz ustawić sobie cene działek w configu PlotMe. Drugi Plugin NoChetaPlus , strasznie obciąża serwer , wysyła co chwilę info do gracza i ciągle sprawdz czy gracz porusza się odpowiednio czy odpowiednio wolno buduje itd. Zainstaluj starszą wersję działa tak samo ale nie zabiera tyle ramu i mocy procesora.

Plugin ClearLagg jest bardzo dobry w configu mozna dodac id przedmiotów które nie mają byc usuwane więc polecam, poza tym łączy przedmioty więc również odciąża procesor.

„Każdy szermierz dupa, kiedy wrogów kupa”

Rudy Krasnolud z Wiedźmina

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...