Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaką szkołę średnią wybraliście i dlaczego ?

Vante7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tłumacząc to podam taki hipotetyczny scenariusz.

Mamy 70000-czne miasto. Co roku technikum wypuszcza z siebie kolejnych absolwentów, oczywiście większość nie znajdzie pracy w rodzimym mieście bo pracują tam już poprzednie roczniki. Wyjeżdżają więc do większych miast. 0 znajomości, wszystko od nowa i to wśród ogromnej konkurencji (takich ludzi jest mnóstwo). Gdzie on niby ma znaleźć DOBRĄ pracę z tym swoim technikiem?

A dla przykładu po architekturze na studiach masz pełne wykształcenie, zakładasz własną działalność jako architekt i zarabiasz krocie. Dlaczego? Domy zawsze będzie się budować a trzeba je zaprojektować. Im bogatszy klient, tym lepszy architekt potrzebny, tym większa płaca :)

Czekam na hejt :3

Dla przykładu - jestem w technikum turystycznym - zatrudnienie przede wszystkim w biurach podróży. Mam możliwość zatrudnienia w PKP, PKS, żegluga, lotniska, angroturystyka, wszelka gastronomia oraz hotelarstwo, własny biznes, firmy zajmujące się obsługą ruchu turystycznego, przewodnictwo, pilot wycieczek i różnego typu innych obiektach powiązanych z turystyką. Oczywiście mały wybór mam prawda? Poza tym mogę iść na studia a tutaj możliwości się mnożą. Nawet jeśli będę mieszkać sobie w maluteńkim mieście to wyjeżdżając do większego miasta moje możliwości dalej się mnożą, a pisząc że zaczynasz od nowa to najwyraźniej nie jesteś zbyt obrotny i z pewnością sobie byś nie poradził. ;) A taki licealista po maturze jedyne co może to studia (gdzie połowa i tak nie daje rady i rezygnuje) i dopiero patrzeć za jakąkolwiek pracą.

Opublikowano

Dla przykładu - jestem w technikum turystycznym - zatrudnienie przede wszystkim w biurach podróży. Mam możliwość zatrudnienia w PKP, PKS, żegluga, lotniska, angroturystyka, wszelka gastronomia oraz hotelarstwo, własny biznes, firmy zajmujące się obsługą ruchu turystycznego, przewodnictwo, pilot wycieczek i różnego typu innych obiektach powiązanych z turystyką. Oczywiście mały wybór mam prawda? Poza tym mogę iść na studia a tutaj możliwości się mnożą. Nawet jeśli będę mieszkać sobie w maluteńkim mieście to wyjeżdżając do większego miasta moje możliwości dalej się mnożą, a pisząc że zaczynasz od nowa to najwyraźniej nie jesteś zbyt obrotny i z pewnością sobie byś nie poradził. ;) A taki licealista po maturze jedyne co może to studia (gdzie połowa i tak nie daje rady i rezygnuje) i dopiero patrzeć za jakąkolwiek pracą.

Tylko takich omnibusów turystycznych wychodzi co rok tysiące. ;)

Oczywiście, że po liceum tylko studia ale jak się nie ma zamiaru iść na studia to chyba się nie wybiera liceum, co nie?

A co do 0 znajomości to mówiłem, że przykład był hipotetyczny... Czytaj ze zrozumieniem...

Po co iść na takie kierunki jak np. mechatronik w technikum, jeśli po studiach tak czy siak równasz poziom z tymi co kończyli liceum? o.O

PS: Agroturystyka* :P

PS2:

(gdzie połowa i tak nie daje rady i rezygnuje)

Bo połowa to cioty, nie wiedzące co zrobić ze swoim życiem i z braku pomysłu idą na studia. Mnie to też wkurwia :)

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Tylko takich omnibusów turystycznych wychodzi co rok tysiące. ;)

Oczywiście, że po liceum tylko studia ale jak się nie ma zamiaru iść na studia to chyba się nie wybiera liceum, co nie?

A co do 0 znajomości to mówiłem, że przykład był hipotetyczny... Czytaj ze zrozumieniem...

Po co iść na takie kierunki jak np. mechatronik w technikum, jeśli po studiach tak czy siak równasz poziom z tymi co kończyli liceum? o.O

Wychodzi co rok tysiące ale rozpisałam Ci gdzie tych tysiące "omnibusów" znajdują zatrudnienie. A co z licealistami, których wychodzi kilkatysięcy i idą na te same kierunki na studia. o.O Taki technik po studiach nigdy nie zrówna poziomu z licealistą. Idziesz do technikum - masz zawód gdzie możesz szukać pracy + idziesz jeszcze na studia gdzie rynek pracy otwiera przed Tobą jeszcze większe wizje. Licealista nie ma możliwości zatrudnienia bez studiów także myślę że technik ma lepiej.

PS: Agroturystyka* :P

Tak, sorry, mój błąd. Zawsze miałam problem z wiejskimi terminami :)

PS2:

Bo połowa to cioty, nie wiedzące co zrobić ze swoim życiem i z braku pomysłu idą na studia. Mnie to też wkurwia :)

Tak tylko że połowa tych licealistów zajmuje miejsca lepszym od siebie a później oni i tak wracają bo bez studiów nic nie zrobią. Błędne koło wrzodów na dupci się zamyka.

Opublikowano

Ja wybrałem technikum informatyczne ponieważ

• interesowałem się tym
  • nie miałem wystarczającej ilości pkt do dobrego liceum

I jest fajnie, nie żałuje wyboru.

Opublikowano

Ja wybralem technikum Elektroniczne
Z tego co wiem prawie kazdy po ukonczeniu tego profilu znalazl prace jako elektronnik badz elektryk...
Za to ludzie z matura po LO ala ekonomik, polonistyczne itp... maja problem z praca lub rokladaja towar w Tesco....
Po liceum nie ma innego wyjsca jak isc na studia po technikum latwo znalesc prace. Byc moze nie szczyt mazen ale jest za co w tym nedznym kraju zyc.

Seiran95.jpg

Opublikowano

Gdyby nie rolnicy i owe maszyny nie miałbyś co jeść, więc daruj sobie takie porównania :>

Dlatego napisałem, nie obrażając nikogo. Mój dziadek był rolnikiem, sam pracuję w polu na wakacje i wiem, że to ciężka praca, ale zbyt wiele wykształcenia nie wymaga. No, tak przynajmniej mi mówił dziadek, że wystarczy umieć liczyć do stu i rozsypać dobry nawóz.

Porównanie jak najbardziej trafne, bo niestety/stety pracą fizyczną zarobisz mniej niż pracą umysłową. Żadna praca nie hańbi, ale też nie zbijesz przykładowo kokosów jako technik ślusarz. A napewno nieporównywalnych przykładowo z Radcą Prawnym.

@Reasumująć

Nie twierdze, że technikum/zawodówka jest złe, bo uczy potrzebnych zawodów, ktoś musi zbudować domy, drogę, zrobić chleb czy naprawić samochód. Da się z tego wyżyć, poprostu twierdzę, że po liceum i studiach będe miał LEPSZY (czyt. lepiej płatny) zawód.

Opublikowano

@UP
Po liceum nie lecz po studiach tak.
A pozatym kto ci broni isc na studia po technikum?

poprostu twierdzę, że po liceum i studiach będe miał LEPSZY (czyt. lepiej płatny) zawód.

Seiran95.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...