Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nauka informatyki - od czego zacząć?

erykziele12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

od wyboru dziedziny;]

bo ogolem informatyka dzieli się na:

systemy operacyjne-systemy operacyjne jak np windows czyli funkcje obsluga budowa

urządzenia techniki komputerowej-drukarki myszki urządzenia multimedialne itp.

programowanie strukturalne i obiektowe.- programowanie czyli pisanie programow

nie mysl ze takie cos jak np

oprogramowanie biurowe np excel zrobi z Ciebie informatyka albo

grafika komputerowa- bo to nie jest informatyk tylko malarz malujący za pomocą komputera

z urządzeń ciężko raczej się utrzymać więc wybor nalezy do ciebie.

systemy operacyjne lub programowanie

jak byś chciał szczegółowe informacje pisz na pw.

informatyk nie może być z wszystkiego dobry. może albo być dobry z jednej , ew dwóch dziedzin, albo słaby z wszystkiego. wybiera się jedną dziedzine bo informatyka ma szeroki zakres;]

Opublikowano

Ucz się pisać programy , jeśli uda Ci się kiedyś napisać program który będzie przydatny to uwierz , kasy możesz czepać tyle że hej.

na ten wybór jeszcze za wczesnie szczegolnie ze mogl sie zainteresować informatyką wczoraj.

a po za tym programowanie na którym można zarabiać też się dzieli na kilka języków i kilka zastosowań bo nawet c++ jest tak skomplikowany że całość ciężko objąć

Opublikowano

@UP

Informatyką interesuję się od około 5 roku życia, czyli prawie 7 lat. W tym okresie w którym jestem uważam , że akurat warto zacząć już uczyć się tej dziedziny zważywszy na to, że w młodym wieku łatwiej jest przyswajać informacje.

Opublikowano

Witam . Jako dosyć młoda osoba chciałbym zacząć uczyć się informatyki . Od czego zatem mam zacząć?

Zacznij od postaw działania komputera, działania komponentów i co za co odpowiada. Generalnie chodzi o zrozumienie działania komputera.

od wyboru dziedziny;]

bo ogolem informatyka dzieli się na:

systemy operacyjne-systemy operacyjne jak np windows czyli funkcje obsluga budowa

urządzenia techniki komputerowej-drukarki myszki urządzenia multimedialne itp.

programowanie strukturalne i obiektowe.- programowanie czyli pisanie programow

nie mysl ze takie cos jak np

oprogramowanie biurowe np excel zrobi z Ciebie informatyka albo

grafika komputerowa- bo to nie jest informatyk tylko malarz malujący za pomocą komputera

z urządzeń ciężko raczej się utrzymać więc wybor nalezy do ciebie.

systemy operacyjne lub programowanie

jak byś chciał szczegółowe informacje pisz na pw.

informatyk nie może być z wszystkiego dobry. może albo być dobry z jednej , ew dwóch dziedzin, albo słaby z wszystkiego. wybiera się jedną dziedzine bo informatyka ma szeroki zakres;]

Nie wiem w jakiej Ty szkole byłeś, że Cie na UTK uczyli o myszkach,drukarkach...

U nas na lekcjach od początku były poruszane tematy: liczby binarne,dodawanie w systemach binarnych (zm,zu1,zu2), zamiana liczb z binarki na dwójkowy, wszystkie bramki logiczne wraz z ,,tablicami prawdy'', elementami wejścia/wyjścia, budowy i zasady działania pamięci ram, mikroprocesory i wszystko z nimi związane... to jest UTK.

Arcymistrz
Opublikowano

Po pierwsze musisz mieć motywację. Bez niej możesz sobie porysować kółka w paintcie.

C++ i Java to języki trudne, dlatego odradzam na początek.

Nie wskazałeś jaka dziedzina, czy pisanie stron czy programowanie.

Pisanie stron mogę Ci wskazać.

HTML > Css > Php > jS

To takie na dobry początek.

Co do programowanie nie wgłębiałem się w tajniki, ale ja zacząłbym od AutoIt

Opublikowano

informatyka jest do dupy ^^ całe życie przed komputerem chcesz spędzić ?

a później nawet nie będziesz wiedział jak zagadać do kobiety ^ ^

siądzie ci na kolana nie będziesz wiedział co zrobić i uciekniesz xD ( mówię tu o Informatykach ) a nie pseudo informatyk na Tuta/ch z MPC elooooooo

dobra rada PIERDOLNIJ TA INFORMATYKĘ i IDZ poruchaj :D łądna pogoda wiec mozna na jakies lace -.-

Nima :rolleyes:

Opublikowano

@Enkate

Dokładnie tak , to zamierzałem od niemowlęcia ! :) A tak całkiem serio, to to co napisałeś jest tylko stereotypem informatyka. Skąd możesz wiedzieć ,czy będę całe życie przed komputerem siedział?

Opublikowano

informatyka jest do dupy ^^ całe życie przed komputerem chcesz spędzić ?

a później nawet nie będziesz wiedział jak zagadać do kobiety ^ ^

siądzie ci na kolana nie będziesz wiedział co zrobić i uciekniesz xD ( mówię tu o Informatykach ) a nie pseudo informatyk na Tuta/ch z MPC elooooooo

dobra rada PIERDOLNIJ TA INFORMATYKĘ i IDZ poruchaj :D łądna pogoda wiec mozna na jakies lace -.-

Stereotypom mówimy : 0_0_1987023520_Wypierdalaj_przez_Charlie

@Enkate

Dokładnie tak , to zamierzałem od niemowlęcia ! :) A tak całkiem serio, to to co napisałeś jest tylko stereotypem informatyka. Skąd możesz wiedzieć ,czy będę całe życie przed komputerem siedział?

Zacznij od tego co napisałem, podstawy działania sprzetu komputerowego, potem liźnij troszke UTK i w końcu zabierz się za programowanie.

Opublikowano

@Enkate

a co innego informatyk robi ? o.O

-Internet

-Komputer

to cale zycie Informatyków ( wiem bo u mnie na osiedlu mieszka taki typ co potrafi nawet nie spac tydzien czasu bo cos tam robi na kompie )

Gates1@ tak tak myslisz ze potrafisz napisac cos w c ++ i uważasz sie za informatyka ( zresztą jak 95% tego forum to Informatycy hackerzy )

siedz nad informatyka 20-30 lat to zobaczymy kto ma racje : )

Nima :rolleyes:

Opublikowano

Zacznij od postaw działania komputera, działania komponentów i co za co odpowiada. Generalnie chodzi o zrozumienie działania komputera.

Nie wiem w jakiej Ty szkole byłeś, że Cie na UTK uczyli o myszkach,drukarkach...

U nas na lekcjach od początku były poruszane tematy: liczby binarne,dodawanie w systemach binarnych (zm,zu1,zu2), zamiana liczb z binarki na dwójkowy, wszystkie bramki logiczne wraz z ,,tablicami prawdy'', elementami wejścia/wyjścia, budowy i zasady działania pamięci ram, mikroprocesory i wszystko z nimi związane... to jest UTK.

masz racje także to mialem ale np bramki logiczne czy liczby binarne nie pomogą mu w systemach operacyjnych bynajmniej nie na poziomie naprawiania komputerów

-Internet

-Komputer

to cale zycie Informatyków ( wiem bo u mnie na osiedlu mieszka taki typ co potrafi nawet nie spac tydzien czasu bo cos tam robi na kompie )

informatyk to jest zawód osoby zajmującej się tą dziedziną a gość który siedzi nonstop przed kompem na necie to są tzw "no-life" które tylko potrafią grać

Opublikowano

-Internet

-Komputer

Gates1@ tak tak myslisz ze potrafisz napisac cos w c ++ i uważasz sie za informatyka ( zresztą jak 95% tego forum to Informatycy hackerzy )

siedz nad informatyka 20-30 lat to zobaczymy kto ma racje : )

Masz jakiekolwiek podstawy by twierdzić, że prawdziwy informatyk to typ który siedzi 24/7 przed kompem? FAKTYCZNIE cały czas pracuje? Programuje? Czy gra w gry?

Rozróżnij to, czego jesteś pewien od tego, co jest stereotypem. Potem napisz kolejny post.

Ignoranci....

Opublikowano

Chcesz wiedzieć od czego zacząć naukę? Polecam painta i worda. Ewentualnie jak nie będzie to dla Ciebie zbyt trudne spróbuj Logomocji, ew. jak i to będzie za trudne to przeżuć się na TurtleArt'a.

....

Opublikowano

Dajcie spokój ludzie!

Najlepiej gdyby najlepiej sam wybrał sobie to co mu się podoba, a nie nas pyta...

Na przykład moja przygoda z informatyką zaczęła się od tego, gdy zobaczyłem iż sześć/siedem lat starszy kolega o nicku zielsko ( większość pewnie już zna) tworzył takie strony, że... Następnie zaciekawiło mnie to i głównym moim celem jest jego pobicie w tej dziedzinie, gdyż mnie to po prostu cieszy.

Nie można nakładać chłopakowi co chce robić, bo to nie o to chodzi...

Jeżeli chodzi o pieniądze to każda dziedzina informatyki jest opłacalna, a więc...

1368908122-U621182.png

Moderator Tworzenia stron WWW , ex.Moderator Dark Orbit,ex. Moderator Diablo, Helper Pogaduszek, Metin2, Dobre programy, Fan Art, MPC Media Team Recenzent.

Opublikowano

informatyka podobno jest przyszłościowa. ale np komisów komputerowych jest bardzo dużo, zaś programista dobry programista w miesiac sie nie nauczy wiec wybor nalezy do ciebie

Opublikowano

Zależy co chcesz dokładnie robić :P

Polecam grafikę komputerową, programowanie (C++ / VB) lub PHP oraz JS.

VB? jebłę ;_;

@top

polecam na sam początek tworzenie layoutów www np. w photoshopie, nieźle idzie się na tym dorobić.

a jak nie to, to może programowanie - np. php

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...