Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Programowanie OS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Chciałbym napisać własnego OS'a, który posiadał by ubogi pulpit, jak i linie poleceń (cmd) czyli jakby połączenie Linuxa | BSD z Windowsem.

Lecz nie wiem od czego zacząć... Szukałem w GUGLACH ale nic nie ma :mellow:

Nie piszcie mi że "Nic z tego nie wyjdzie" itp. bo dla Chcącego nic Trudnego ^_^

Pozdrawiam!

Ps. Mam VirtualBox'a aby gdzieś ten system testować ;)

Opublikowano

@up Dziękuję, takie odpowiedzi mnie zadowalają masz Like :)

Raczej wolę się nie bawić w jądrze Linuxa bo nie przepadam za bardzo za Linuxami :unsure:

Wolę zobaczyć jakiś Projekt Systemu np. Taki co podałeś, gdzie napiszą mi jak co zrobić ;)

Pozdrawiam!

Opublikowano

Pobaw sie raspberry pi, tam sobie możesz łatwo i szybko testować kod

Opublikowano

@ref

Może jeszcze ktoś ma jakieś pomysły odnoście @topic...

Umiesz wgl jakiś język?!

Jak nie to cie czekają lata nauki, wtedy odpowiedź przyjdzie sama.

Opublikowano

Mimo, że nie chcesz wydawać żadnych pieniędzy, dobrze by było się pobawić z Raspberry Pi (patrzaj na youtube).

Może zamiast "tworzenia" własnego systemu z jądrem (co jest imho kosmosem), zacznij modyfikować jedną z dystrybucji Linuxa. Dowiedz się, jak działa, co się w niej znajduję i jak daleko możesz się posunąć z modyfikacjami.

Podstawą tworzenia czegoś nowego na rynku, jest znajomość tego, jak inne produkty z danej dziedziny działają.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

@up Lecz pewnie nie Open Source... :(

@povskill Umię, Polski, Angielski, C++, itp.

Nie umiesz C++ na wystarczającym poziomie. Gdybyś go umiał pytania by nie było.

A Twoje itp. potwierdza tylko że nie wiesz o czym rozmawiasz.

Opublikowano

@up Zapytaj się osoby znającej C++ jak się systemy robi ciekawe czy ci odpowie...

@x2up

Wiesz, myślałem o takim czymś ponieważ byłoby to o wiele łatwiejsze, myślałem też o robieniu OS na telefon, lecz jak na razie nie wiem jak się w ogóle do telefonu dobrać...tzn. Plików OS, chyba że telefony mają OS'a na stałe... lecz w to wątpię...

Opublikowano

Ja mam to w szkole. ale malo umiem. Idz do szkoly to sie nauczysz. :P

Przeważnie to ja uczę tych w szkole, a nie oni mnie 8S

@up Wiem o co ci chodzi, lecz szybko się uczę, i moge opanować inne języki, nigdzie na Googlach nie znalazłem dokładnego opisu co potrzeba, jak go 'skompilować' itp. No bo np. mam jakiś system Open-Source lecz nie wiem jak go uruchomić, i edytować :(

Dla mnie początki są najgorsze, gdy chociaż coś załapię to od razu stosuję metodę prób i błędów,

Ps. Tu jest system Open-Source http://cosmos.codeplex.com/ Moje pytanie co do niego brzmi: Jak go edytować, a następnie go uruchomić (Po edycji)?

Opublikowano

Dodam że do napisania własnego systemu (razem z jądrem) potrzeba:

- Wiedzy o tym co się dzieje po uruchomieniu kompa (bios itp.) i znać asma (w którym napiszesz bootloadera). Potem możesz jechać z jądrem w C++ i jak zrobisz jądro to nawet w autoit możesz ten system sobie dalej pisać, byle jądro obsłużyło.

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

@up Zapytaj się osoby znającej C++ jak się systemy robi ciekawe czy ci odpowie...

@x2up

Wiesz, myślałem o takim czymś ponieważ byłoby to o wiele łatwiejsze, myślałem też o robieniu OS na telefon, lecz jak na razie nie wiem jak się w ogóle do telefonu dobrać...tzn. Plików OS, chyba że telefony mają OS'a na stałe... lecz w to wątpię...

Człowiek znający C++ na odpowiednim poziomie nie jest takim leniem jak ty, i potrafi poszukać oraz pewnie ma już małego OS'a za sobą.

Opublikowano

@up Lekko mnie zaczynasz irytować, po to jest Forum aby ludzie wzajemnie sobie pomagali -.- Według ciebie żadne forum wcale nie powinno istnieć, ponieważ każdy powinien sam sobie wszystko znaleźć... Nie jestem leniem, każdy język mogę się douczyć, nie sprawi mi to problemu, "Małego OS'a" Pytam sie jak go zrobić, a nie jak dopracować o.O

@x2up Wiem, czytałem na Wiki o CPU. etc. tak jak o systemach

@povskill Nie Dodawaj więcej Odp. do tego Tematu, bo tylko z twojej 1/4 Odpowiedzi coś zrozumiałem lub 'naprowadziło mnie to [...]' a reszta czyli 3/4 to była Krytyka :mellow: Nie chcę abyś się kłócił ze mną czy coś umiem czy jestem leniem czy nie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...