Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Ogranieczenie LvL Na Danej Mapie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
when login or enter with pc.get_map_index() == 100 and pc.get_level() < 100 begin
		pc.setqf("mapa", 1)
		warp_to_village()
end

when login with pc.getqf("mapa") == 1 begin
		chat("Zostałeś przeniesiony do wioski, gdyż Twoj poziom był zbyt mały na tą mapę.")
		pc.delqf("mapa")
end

Masz, i nie masz tego swojego "zaśmiecania" bazy danych. Serio myślisz, że jeden wpis więcej coś zrobi przy takich ilościach wpisów w tabelkach typu item, log które działają bez problemu?

....

Opublikowano

when login or enter with pc.get_map_index() == 100 and pc.get_level() < 100 begin
		pc.setqf("mapa", 1)
		warp_to_village()
end

when login with pc.getqf("mapa") == 1 begin
		chat("Zostałeś przeniesiony do wioski, gdyż Twoj poziom był zbyt mały na tą mapę.")
		pc.delqf("mapa")
end

Masz, i nie masz tego swojego "zaśmiecania" bazy danych. Serio myślisz, że jeden wpis więcej coś zrobi przy takich ilościach wpisów w tabelkach typu item, log które działają bez problemu?

Jeśli wyciągasz dane z tabeli quest na stronę np. do różnych rankingów, to im cięższa tabela quest tym gorzej. 1 wpis? Owszem ale 1 wpis dla 1 osoby, gdy masz w bazie 30 tys graczy (to mało), i powiedzmy 66% z nich będzie się przynajmniej raz chciało przenieść na mapę za pomocą obrączki, to masz 20 tys wpisów za free.

Opublikowano

To teraz jeszcze zabroń mieć graczom przedmioty. To przecież przy 30.000 graczach jest aż o ok. 60.000 wpisów (przyjmując, że mają po dwa przedmioty)! Zabroń też dropić przedmioty, dropić Yangi, czytać księgi itp. TO PRZECIEŻ DODATKOWE WPISY DO LOGÓW! Wasze myślenie jest śmieszne. Gdyby coś takiego miało spowalniać bazę danych (może faktycznie się tak dzieje, ale to nawet nie jedna sekunda opóźnienia) to wprowadziliby ograniczenia na ilość wpisów w tabeli.

Powoli zaczynam wątpić w społeczność tego forum.

....

Opublikowano

To teraz jeszcze zabroń mieć graczom przedmioty. To przecież przy 30.000 graczach jest aż o ok. 60.000 wpisów (przyjmując, że mają po dwa przedmioty)! Zabroń też dropić przedmioty, dropić Yangi, czytać księgi itp. TO PRZECIEŻ DODATKOWE WPISY DO LOGÓW! Wasze myślenie jest śmieszne. Gdyby coś takiego miało spowalniać bazę danych (może faktycznie się tak dzieje, ale to nawet nie jedna sekunda opóźnienia) to wprowadziliby ograniczenia na ilość wpisów w tabeli.

Powoli zaczynam wątpić w społeczność tego forum.

Naucz się więc czytać, napisałem że chodzi o sprawność rankingów, które opierają się na informacjach zawartych w tabeli QUEST. Mam na myśli np. wszystkie czasy za "Boss Run", czasy za różne dungeony itp. Strona WWW ma być lekka i działać sprawnie, więc po grzyba zbędnie obciążać tabelę z której czerpie dane? Z tabeli log nikt na stronę główną danych nie wyciąga, więc cholernie głupio myślisz. Informacji o EQ też na stronę główną nie wrzucasz, bo po grzyba. Ty zaczynasz wątpić w społeczność tego forum? Ja zaczynam wątpić w MPC Media Team które reprezentujesz swoją postawą - na szczęście wiem, że jesteś tylko wyjątkiem.

Opublikowano

To od tego się robi osobną tabelkę mistrzu ty. Kurwa żyję z idiotami.

Ale o czym ty człowieku piszesz? Zapytałeś mnie o to, czy mam jakieś uwagi do twojego kodu. Napisałem Ci ile jest on wart - nigdy bym go na serwer nie wrzucił. Teraz zaczynasz głupoty pisać. Co Ty chcesz uzyskać? Wymyślasz opcję z dupy wzięte, bym przyznał Ci rację, że zaśmiecanie tabeli QUEST to świetny pomysł? Tworzysz alternatywy, a wystarczy nie robić głupich rzeczy pisząc questy...

Równie dobrze możesz wkleić zanegowaną instrukcję pralki do quest i napisać, że to nic nie szkodzi bo i tak jest zanegowana, a wagę pliku olać, gdyż kompilator i tak to ogarnie i nie wyrzuci błędu.

Dawno nie pisałem z tak bezmyślną osobą jak ty. Jeżeli masz coś jeszcze do napisania to zapraszam na PW.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...