Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ogólnie kilka pytań - za pomoc dzięki

Viaths

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, tak to znowu ja ;p

kilka pytanek:

1. Czy to jest to samo: Intel Core i7-3770 4 x 3.4GHz (4 x 3.9GHz Turbo boost) 5 GT/s cache 22nm 8MB cache 64-BIT z wentylatorem i radiatorem BOX czy to jest to samo co to Intel Core i7-3770K ? tak wiem ten sam procesor ale tu jest jakiś dopisany ''Turbo boost'' i w ogóle producent podał dużo info, a ja nie ogarniam i po prostu chce wiedzieć czy to jest to samo czy to jest jakoś przez niego stuningowane czy coś w tym stylu?

1/a. Co to radiator box?

1/b. Każdy procesor jest z wentylatorem?, tak wiem zapewne tak, ale wole zapytać(nie znam się na tym)

2. Co lepsze(płyta główna) GIGABYTE GA-H61M-S1 Intel H61 LGA 1155 (PCX/VGA/DZW/GLAN/SATA/DDR3) czy msi h61m p20 ?

3. Jaka dobra płyta główna pod ''Intel Core i7-3770'' ?

3. Jaki zasilacz lepszy ATX 400W-450W PFC czy 400WATT ATX ze 120mm dużym wolnoobrotowym wentylatorem w ogóle to jest chyba to samo czyż nie ;p? i na ile ten najlepszy oceniacie (dobry zasilacz''ujdzie'' czy do dupy [nie musi być zajebisty] - tylko czy dobry waszym zdaniem)? [W - ma wystarczająco więc o to nie pytajcie]

3/a. Jak pisze przy zasilaczu 400W-450W to jak komp potrzebuje 420W to tyle będzie dawać czy czasami może dać więcej? czy raczej będzie dawał tyle ile trzeba?

4. Która lepsza karta sieciowa Zintegrowana GLAN 1 x Realtek RTL8111F LAN chip (10/100/1000 Mbit) czy 10/100/1000 Mb/s GIGABIT ETHERNET

4/a. Czy nie ma znaczenia jaka jest karta sieciowa tak samo jak nie ma znaczenia jaka jest karta dźwiękowa? Bo wiadomo karta dźwiękowa to tylko ważne żeby głos odtwarzało i tyle ;p, a karta sieciowa musi być dobra bo będą lagi? bo źle będzie internet przesyłało?ma znaczenie karta sieciowa?czy nie?

5.Czy ram ma jakieś firmy(producentów) - bo jak pisze 4GB ram DDR3 to nic z tego nie wynika? bo jak słaby producent to jest lipnie co nie?

5/a. Który ram lepszy jeżeli są jacyś producenci? Ten 8GB 8192MB 1600MHz DDR3 czy ten: GOODRAM/ELIXIR DDRAM DDR3 8192MB 2x4GB 1600MHz DUAL CHANNEL BOX ?

5/b. Jak w ogóle to rozróżniać który ram lepszy jak zechce kupić? po jakieś firmie czy jak?(jeżeli sa firmy[producenci ramu])

Tak dużo pytań za pomoc będą lajki na pewno! Za nim coś kupie chce się zorientować, pewnie jakiegoś składaka kupie, ale chce pierw odpowiedzi na moje dręczące pytania ;p Dzięki wielkie za każdą odpowiedź i pomoc. Za pomoc daje oczywiście lajki i 5 w profilu

Jestem zły ;p mam 65/100 ostrzeżeń !

Opublikowano

1. Procesory roznia sie literka "k" który procesor z tą literką da się podkręcić (zmienic taktowanie procesora)

1a. Jest to chłodzenie na procesor

1b. Praktycznie tak, lecz nie musi

2. Obie są podobne

3. Solidna :) A tak btw to np ta http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b75a-g43-b75-dualddr3-1600-sata3-5xsata2-hdmi-dvi-gblan-atx-459601/

3. Do zasilacz bo masz blad. Nie jest podana marka wiec nie moge Ci odpowiedziec czy jest to dobry czy nie.

3a. Komputer bedzie bral tyle ile potrzebuje

4. Prawdopodobnie jest to to samo. Zintegrowana karta na plycie glownej.

5. Tak ram ma producentow. Pewnie ta. Lecz nie ma slabych producentow.

5a. Allegrowy opis. Ogolnie duzo producentow RAM jest dobrych.

5b. taktowaniem, opoznieniem, iloscia ramow, jakies technologie np ECC (to Cie nie powino interesowac). Firmy to np. Goodram, kongston, A-data, crucial, patriot.

Pomagam w sprawach komputerowych

Opublikowano

A Ty nadal przy tym gotowcu... Podaj budżet to Ci złoży się o wiele lepszy sprzęt.

1. Tak, to ten sam procek.

1.a Chłodzenie boxowe jak nie podkręcasz wystarczy

1.b Procesory box je mają

2.Gigabyte

3. W jakiej cenie?

4. Jak chcesz, żeby Ci komp pier*zielnoł to te zasileacze najlepsze

5. Obydwie takie same

5.a nie ma znaczenia

6. Tak ram ma producentów, w gotowcach no-name siedzą

6.a Jeśli z tych to już Goodram/elixir

6.b Obecbie liczące się firmy:

Kingston

Goodram

G.skill

OCZ

Opublikowano

1 literka k oznacza mozliwosc podkrecania

1a wentylator box to jest taki wentylator który jest dołączany zawsze do nowego cpu i jest bardzo często słaby i głośny ;D

1b każdy

2 obie podobne ale mozliwe,ze gigabyte lepszy

3 lepiej patrzec na firme niz na ilosc W trzeba przy woborze patrzec na czarna liste zasilaczy

3a lepiej zawsze jest mieć zapas mocy zasilacz zawsze daje tyle ile podzespoły potrzebują.

4 to to samo

5 Najlepiej firmy jakies Kingstony goodramy itp

6 tak a w gotowcach sa tak zwane bez producenta i sa slabiutkie i tanie :D

6a najlepiej kingston good ram itp.

6b najlepsze to kingston goodram itp.

sygnaturkabyme24.png
Opublikowano

Odnośnie pytania:

1. oznacza to że ten procesor: Intel Core i7-3770 4 x 3.4GHz (4 x 3.9GHz Turbo boost) 5 GT/s cache 22nm 8MB cache 64-BIT z wentylatorem i radiatorem BOX to jest to samo co to: ''Intel Core i7-3770K'' tak? tylko różnią się tym, że ten drugi da się podkręcić i po prostu w tym pierwszym producent się rozpisał tak?, ale to jest to samo co oryginalny ''Intel Core i7-3770'' tak?

1/c. Ten radiator BOX to każdy procesor ma czy to jest tylko dodatek(chłodzenie)?

2. Ludzie mówią, że firma gigabyte jest dobra, ale ta płyta główna jest lepsza od tej drugiej(msi h61m p20), ale i tak nie jest dobra: GIGABYTE GA-H61M-S1 Intel H61 LGA 1155 (PCX/VGA/DZW/GLAN/SATA/DDR3) z jakiej firmy polecacie płyty główne? pod ''intel core i7-3770''

5/b. Mówicie, że obecnie liczące się firmy te najlepsze (wydające RAM) to: ''Kingston'' i ''Goodram'' czyli ten ram jest bardzo dobry: GOODRAM/ELIXIR DDRAM DDR3 8192MB 2x4GB 1600MHz DUAL CHANNEL BOX ? czy słaby?, bo w końcu jest z firmy goodram?

6. Co oznacza te ''ELIXIR'' ?

lajki wam dam jak odzyskam swój dzienny limit, bo już wykorzystałem ;p

Opublikowano

skończ wreszczie zakładać te tematy i napisz wreszczie budżet na zestaw, a nie sam próbujesz złożyć/kupić jakiś shit z allegro...

1. każdy procesor ma chłodzenie box, k= odblokowany mnożnik

2. bo każda firma ma gorsze i lepsze płyty! to jest h61, chipset do tanich płyt.

5. wystarczy, że jest to ram 1333/1600 cl9 najtańszy ;)

6. firma produkująca ram

Opublikowano

w pierwszym pytaniu chodziło mi czy to oby na pewno to samo? ty na nie nie odpowiedziałeś więc poprosił bym jeszcze o odpowiedź do 1.

i mam jeszcze pytania odnośnie:

5. wystarczy, że jest to ram 1333/1600 cl9 najtańszy ;)

5.to jaki jest lepszy?, bo firma dobra tylko ta liczba skoro mówisz, że słaba ta 1600 to co musi pisac by było dobre?

6. i co to te cl9?

a i jeszcze jedno:

7. Ma znaczenie jaka jest firma kupując dysk twardy? Jak tak to jaka najlepsza?

8. W dyskach to tylko ważna jest firma no i ile tych Gb ma ten dysk twardy co nie? czy tez na coś innego zwraca się uwagę oprócz firmy i GB?

Opublikowano

to nie ten sam procesor, drugi ma mnożnik odblokwany, jak jest płyta np. z77a-gd55+np. macho to można podkręcać

dla mnie wystarzy, że jest częstotliwość 1333/1600 i opóźnienie cl9

cl9=opóźnienie

Opublikowano

to nie ten sam procesor, drugi ma mnożnik odblokwany, jak jest płyta np. z77a-gd55+np. macho to można podkręcać

1. no, ale to jest to samo tylko jedna różnica to ten mnożnik co nie?

2. To te podkręcanie od płyty zależy?

dla mnie wystarzy, że jest częstotliwość 1333/1600 i opóźnienie cl9

cl9=opóźnienie

3. czyli jak jest napisane częstotliwość: 1600 to jest dobry ram czyli ten ram który napisałem wyżej jest dobry? chodzi o ten: GOODRAM/ELIXIR DDRAM DDR3 8192MB 2x4GB 1600MHz DUAL CHANNEL BOX

a i odpowiedz jeszcze na to(za pomoc dzięki):

8. W dyskach to tylko ważna jest firma no i ile tych Gb ma ten dysk twardy co nie? czy tez na coś innego zwraca się uwagę oprócz firmy i GB?

Opublikowano

1. no

2.tak

3.tak

7.Western digital caviar blue (cos takiego), seagate berracuda (tez cos takiego)

8. prędoksć obrotowa, SATA 2/3, pamięć podręczna

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

Opublikowano

jeszcze chciałbym poznać opinie innych na ten temat:

8. prędoksć obrotowa, SATA 2/3, pamięć podręczna

9. co to te SATA 2/3?

10. Ile najlepiej by twardy dysk miał tej prędkości obrotowej? i pamięci podręcznej?

Opublikowano

7. Marka. Nie ma najlepszej marki z góry.

8. Firma, pojemność, ilość cache oraz prędkość obrotowa oraz interejfs.

9. Interfejs.

10. 64MB i 7200 RPM :p

Tak BTW to masz poradnik w dziale poradniki o RAMie, mojego autorstwa.

http://www.mpcforum.pl/topic/621838-poradnik-ram-wybr-itd/

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

skończ wreszczie zakładać te tematy i napisz wreszczie budżet na zestaw, a nie sam próbujesz złożyć/kupić jakiś shit z allegro...

1. każdy procesor ma chłodzenie box, k= odblokowany mnożnik

nie wprowadzaj w ludzi w błąd. Nie każdy procesor ma chłodzenie box...

poradnik jest zlepkiem innych poradników....

7.Western digital caviar blue (cos takiego), seagate berracuda (tez cos takiego)

western Digital Black jest już lepszy i sagate momentus też jest już lepszy...

@up

On pisal o Dysku...

Pomagam w sprawach komputerowych

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...