Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Napięcie procesora

Tobiasz441

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio zauważyłem ze mój komputer strasznie sie grzeje i chiałem coś z tym zrobić. Dowiedziałem sie że zależy też to od napięcia sprawdziłem napięcie programem SpeedFan. Jest tam napisane że mam napięcie o wartości 1,50V. Wiem że to jest bardzo dużo do jakiego napięcia najlepiej zniżyć tą wartość?

Mój sprzęt:

CPU: AMD Athlon II X2 240 2,80 GHz (Chłodzenie: Boxowe)

GPU: NVIDIA GeForce 9600 GT

Płyta Główna: GIGABYTE M720-US3

RAM: Kingston DDR2 2x2048 MB

Zasilacz: Nie wiem pewnie NoName Jednak zasilacz to TakeMe 400W (czarna lista)

Gotowiec sprzed 4 lat.

Opublikowano

zniż o jakąś najmniejszą wartość (np. do 1.475 czy coś) i otwórz se okno w pokoju, Pobierz program occt, zrób test i jak ci nie wywali errora po 40 minutach to dalej zjeżdżasz z napięciem. Jak ci wywali errora to dajesz ostatnie stabilne napięcie.

Co do tych temperatur - pragnę dodać - możliwe, że obudowę masz piekarnikową i jest bardzo słaba cyrkulacja powietrza; chłodzenie jest mocno zakurzone i słabo odprowadza ciepło. Aha, i tak w sumie to mógłbyś podać te temperaturki też :p Podczas obciążenia (np. wspomnianym wyżej OCCT) i podczas idle (czyli nic nie masz uruchomione kompletnie, i po 15 minutach przychodzisz, odpalasz SpeedFAN i podajesz temp).

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Dzisiaj zamierzałem oczyścić komputer i zauważyłem brak pasty termo przewodzącej chyba mam winowajce.

@UP

Co do temperatur to jak gram i procek jest wykorzystywany w 100% największą temperaturą było 71 Stopni a w idle około 40-50 Posiadam Boxowe chłodzenie procka i wentylator wydmuchujący powietrze z obudowy. Czy zamiast OCCT może być jakaś gra?

Co do obudowy według mnie nie bo są 2 katy wentylacyjne (1 mała i 1 większa)

Opublikowano

To daj zdjęcie.

Gra nie wykryje błędów, co najwyżej będzie się coś w momentach ścinało, ale ciężko wykryć, więc uruchamiasz CPU:OCCT i tak ma być. Ewentualnie Prime95 ale nawet go nie pobieraj bo on krótko mówiąc usmaży ci proca :D

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Nie zauważyłem :D

@EDIT

Żeby nie robić spamu mam pytanie czy jest możliwe że podczas grania tak samo z siebie zmienilo mi mnożnik z 14 na 10,5?

Opublikowano

Tak, np. dzięki technologi Cool'n'Quiet od AMD - żeby temperaturki spadły ;p

Opublikowano

No tylko że ja chyba nie mam włączonego cool`n`quiet a jest możliwe żeby ta opcja sama się włączyła?

No właśnie, chyba ;p

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...