Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Dyskusja] Zac - opinie graczy

wojtek19992

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zrobiłem taki temat aby osoby które grały zacem albo przeciwko niemu wypowiedziały się o nim
Według mnie jest on mocną postacią w każdej fazie gry, niestety na początku dużo sie nie healuje z tych czesci, ale gdy juz sie kupi oblicze ducha to o wiele wiecej niz straci... i miałem taki problem w team fightach, nie miałem obszarowych skillów grałem... yorickiem ( chyba ) no i wtedy był team fight, zabiliśmy zaca który budował się pod offtanka i teraz tak musiałem zadecydować, zaczne bić jego gluty aby się nie odrodził czy rzucić się na innych w team fightcie - rzuciłbym się na innych, to zac by nas ścisnął, rzuciłbym się na gluty to jego team by mnie zabił zanim bym je zniszczył... potem zagrałem 2 rundki na PBE, ale niestety mi się ani razu nie zdarzyło przeżyć dzięki passywie... trudno nim zginąć, w pierwszej grze tylko 1 raz dedłem ( jungla ), a w drugiej 2 razy ( pod koniec i na początku bo divowałem zeda a mi hecarim przybiegł ) 1 gra staty 5/1/18, a druga 8/2/12 ( rankedy, ale na PBE to takie rankedy, że szkoda gadać ) jego W ma dobry DMG nawet gdy nie mamy AP, zadajemy ok. 10% max hp za jednym użyciem, a możemy mieć to przy 40% cdr co 2.4 sec ;) budując sie ofc. pod full tanka ( tak wiem, robi to 150+8%maxHP, ale gdy osoba ma np 3000hp to 150 to jest 5% tego HP ) co jak na full tanka jest dużo, mając 4500 hp przy 4 itemkach złożonych leczymy się z gluta po 5%max hp ( oblicze ducha ) co daje nam 225HP ;) ( ulti ładuje 3 gluty, załóżmy, że mamy połowe HP, używamy ulti, całe combo i zbieramy gluty, QWE razem zabierają 6%max hp, bo mamy połowe HP, a możemy sobie przywrócić 30% max hp )

Opublikowano

Dla mnie on jest zbyt dobry. Grałem z nim oraz przeciwko niemu. I ten jego skok. OGROMNY. Passywka też dobra. podobna do anivii, ale też trudno trafić w te gluty, jak się ruszają, a jeszcze np. miniony lataja.

Opublikowano

No tak ten skok niby fajny, ale nie możesz się ruszać gdy go ładujesz, a przy zwardzonych krzakach, czy czymś tam łatwo go wykryć, a jezeli już się ustawi, że skacze do przodu to nie może "skręcić" bez przerywania tego... a te gluty to według mnie są lepsze od jaja anivi, ale niestety bardziej podatne na obszarowe skille, a za to anivi to 1 cel jest to jajo

Opublikowano

Dla mnie to OP gówno, widziałem jak go budowali pod full tanka z 40% CD to rozpierdalał, gigantyczny DMG i Full tank, taki drugi Garen i Voli

Opublikowano

przed skokiem latwo uciec ... jak nie stoi zac w krzakach bo inaczej to lipa i nie widac czy uzywa tego skilla

a widac go bo przyciaga sie do ziemi i leci ;D

Opublikowano

Grałem przeciwko niemu i.. pożal się boże albo ten koleś tak słabo grał albo to ogółem jest słaby champ.. grałem na adc to nie mógł nas zgankować..

Opublikowano

Słaby, nic dodać nic ująć. Taka 2 sejuani.

1366981151-U331881.png
By Vanosz

|Ex Moderator League of Legends | Ex Moderator Duel of Champions | MPC Gold Member |

Opublikowano

Sejuani nie jest słaba... Jest tankiem, permaslow, 250 HP per s. na około niej co sekunde przy buildzie full tanky(dmg od HP), 70% slowa z E + duży zasięg(coś jak E twitcha), dash co chwile i to ulti ;))
Zac w late game gdy idzie pod full tanka z 40% cdr to i tak ma DMG i dobre CC

Opublikowano

Słaby, nic dodać nic ująć. Taka 2 sejuani.

Co ty pierdzielisz? Sejuani jest pro tylko ludzie jej nie doceniają ma w ch** dobrą inicjacje bo ma obszarowego stuna.

Co do Zac'a, ma daleki skok, dobrą pasywkę, ulti też fajne :D, tylko najgorsze to zbieranie glutów z hp.

Opublikowano

Po 20+ grach mogę stwierdzić, że jest to dosyć silna postać.

Nie ma jako takiego burstu, ale wszystkie nasze skile są AoE, więc w teamfightcie użyjemy przykładowo:

e>w>q>r i jeszcze gdy nasze ulti się castuje możemy używać w więc zadamy i tak bardzo dużo obszarowy dmg.

Widziałem zac'ów, którzy w jungli maxowali "w", ale moim zdaniem lepiej sprawdza się maxowanie "e" 1550 zasięgu na 5poziomie skilla.

To jest prawie jak ulti nocturne na 6. Z 40% CDR ten skok (1550range) ma ok 7s cd.

Moim zdaniem nie jest OP, ale coś czuje że riot ten skok może znerfić.

Opublikowano

No ten skok znerfić mogą, a zbieranie glutów na lini się przydaje, ale w team fightcie trudno jest je zbierać, bo jak się wbijamy z comba to raczej nie cofamy sie aby zebrac gluty i znowu sie wbic, tylko juz sie bijemy, a na lini jak najbardziej jest OK

Opublikowano

A solo top? nie jest słaby... na PBE spokojnie cisnalem zeda, on mnie harrasowal, oddawalem mu i sam sie healowalem :) no ale na PBE jest poziom taki jak na 10 lvlu... nikt sie nie stara, ostatnio nawet mi sie zdarzylo miec 4 afkow w 1 teamie ^.^

Opublikowano

Zauważyłem sporo tematów odnośnie Zac'a, Jako iż poszukujecie opinii na jego temat, napisze co ja o nim mysle, po zagraniu okolo 30 gier nim.

Skille:

Pasyw: Jeden z gorszych pasywów jaki mogl wymyslic riot, zeby nie powiedziec ze ussels. Te "glutki" padaja praktycznie na 1/2 hity do tego da sie je udezyc skillami, pasyw zupelnie bezuzyteczny dla takiego championa jakim jest Zac. To jest postac do dive'owania, wskakiwania w srodek tf, a kiedy zostanie z nas pare gutkow, nie mamy szans na nic, nasze części padają od jakiegokolwiek najwet złabego skilla czy hita(przykładowo przy 1khp, glutki mają po 120hp + 50% naszych rezistow co czesto po penetracjach równa się 0) Do tego ten cooldown, 5 minut to o wiele za duzo, powinien nie miec wogole cooldowna jesli mialby byc taki, jaki jest teraz.

Q: Totalnie ussels skill. Nie dość że ten slow jest praktycznie zerowy to nie zadaje wogole dmg nawet maxowany jako 1. Do wielkiej poprawy.

W: "Coś tam" robi. Jest to ambitny skill który ewidętnie nie wyszedł twórcom. Nie opłaca się go maxowac, na 1 punkcie zadaje 4%maksymalnego hp przeciwnika + 35dmg, na 5 punkcie 7% maksymalnego hp przeciwnika + 100 dmg. Ma o wiele za maly range i przelicznik. Może być, ale do poprawki

E: Jedyny dobry skill u Zac'a. Jego zasięg jest naprawde dobry, a dmg daje rade. Tak naprawde tylko to opłaca się wymaxowac. Jego range zwieksza sie z lvl-em dosyc znacznie a to ulatwia ganki. Do tego ten lekki stun naprawde pomaga w gankach. Przy dobrze uzytej trampolinie i odpowiedniej reakcji lane powinniscie zebrac kila.

Ult: Troszke za słaby. Jakiśtam dmg robi, ale jest on naprawde nikły. CC tez niby daja rade a jednak chujowe. Jedynym + jest to ze da sie kogos "odepchnac" a potem uciec bo ten skill daje mov speed. Przelicznik bardzo słaby.

Podsumowanie: Postac zachowuje się jakby chciała być pod ap, ale pod ap nie zadaje żadnego dmg. Nawet gdy się nafeedujecie i zozycie rabadona wasz dmg praktycznie sie nie zmieni. Z 700ap nie idzie zabic adc na combo. W tf-ie jest o tyle dobry ze ma spoko inicjacje i niezly system ucieczki (e skill). Jungle tez robi calkiem szybko oraz wogole nie musi się cofac, te glutki sprawiają, że odzyskuje naprawde sporo hp, ale jednak w tf-ie są ussels bo praktycznei nie da sie ich zbierac. Zalecam robić go pod tanka z uwzględnieniem spirit visage'a oraz tego itemku do jungli na spell vamp. Można również rozważyć rylai oraz abyssal, rylai aby móc pomóc jakkolwiek teamowi, bo nasze cc sa naprawde słabe a dmg i tak robimy nikły.

Fazy gry:

Early: Jestesmy całkiem ok. Nasz dmg jest całkiem znaczący, a cc daja rade na gankach, nie mamy raczej szans w walkach 1v1 nawet z supportem (są wyjatki) ale przy pomocy teamu idzie całkiem łatwo zebrac kille. Maxujemy e kiedy sie da i gankujemy ile wlezie. Bo jesli uda nam sie feednac lane'y to wygramy gre. Praktycznie nie musimy się cofac od 3 lvl-a. Spamując co chwile czymkolwiek w jungli rzucamy takie ilosci glutów jakie pozwalają na przetrwanie w jungli bez jakichkolwiek potów.

Mid: Tu jesteśmy najsilniejsi. Walki 1v1 są dla nas śmiercią, ale w gankach jesteśmy zajebiści. Zasięg trampoliny spokojnie pozwala na ganki poza widoczności wardów, szybkie przeskakiwanie pomiędzy campami w jungli. Na dodatek odzyskujemy duzo hp. Zaczynając wiedźmy z 100hp kończymy je z 1/4, czyli naprawde nieżle. Gankujemy ile się da, Staramy się nie tankowac na dive bo pasywka nas nie uratuje przed niczym. Jak juz padniecie a tower was bije to kazdy glut pada na hita wiezy lub 2 od przeciwnika. Najbardziej zażenowało mnie że przy ganku lux, padłem a ona zdjęła wszystkie moje glutki na e skilla, ale no cóż, bywa. Starajcie się pomagać botlaen jak się da. Macie duzy zasięg trampoliny i z tribush'u doskocyzcie bez problemu na srodek lane, a tam czekaja 2 kille.

Late: Nie robimy nic, troche tankuemy ale są lepsze tanki, pasywka pada na pare strzałów ciężko robić nam samemu smoka, ale buffy robimy bardzo szybko. Z full buildem około 150 rezistow z 4khp troszke spellvampa 200ap Wskakujemy w srodek tf-a walimy w + q w adc, castujemy na nim 2 ulty, 3 uzywamy do jako takiej ucieczki i flashujemy sie jak najdalej. Po czymś takim ad carry ma 3/4 hp a my 0, ale jesli nasz team ogarnie w tym czasie powybija ich do 0. Nie starajcie się pomagać swojemu adc. Ta postać poprostu nie jest do tego, o wiele lepiej inicjunie niz defuje. Bardzo łatwo z pirit visag'em tankujecie barona wiec starajcie się zrobić go wcześnie.

Moja ocena:

3/10

Jest to tylko i wyłącznie jungler. Za szybko porafi czyścić camp-y oraz za dobrze sie leczy. Nie bierzcie go na topa/mida bo nic nie zrobicie, jedynie nafeedujecie wroga. Lepiej oddać to komu innemu z lepszym late. Zwyczjnie zmarnujemy farme zbierając ją, a nasze skille tylko puszują lane.

Czy opłaca się go kupić?

NIE. Jesli chcecie junglera wezcie cokolwiek innego nie ten shit. Zwykle jak przeciwny team ma zac'a to ciesze sie z wygranej, w tym czasie zagralem 5 gier z zac'em w przeciwnym temie i za kazdym razem win. Kupiłem go pierwszego dnia za rp razem ze skinem bo bardzo sie podekscytowalem jego opisem. Okazal sie gównem jakich malo. Moze bedzie dobry, kiedys, po zajebistym buffie.

Jak ktoś już na forum napisał. Jest to syndrom Sejuani. Dobrze counterjungluje, ale nie tak jak shyvana, ma dmg, ale nie taki jak noc czy fiddle, Ma cc ale nie takie jak amumu czy alistar. Jest tankowny ale nie tak jak mundo, itp itd.

Dla ciekawskich moich gier zac'em. EUNE mój nick: MasujDzika

Opublikowano

Incore, może według ciebie jest słaby, ale buduje się go pod full tanka z cdr, ew. czasami rylai i udręke się kupi... jego passywka wcale nie taka słaba, jak złazi na 2 hity to po śmierci przeciwnicy jeszcze przez jakieś 3-5 sekund muszą bić gluty, ew. ty sie odrodzisz - bicie glutów daje przewage twoim sojusznikom, ale za to jeżeli zignoruja to to się odrodzisz i coś tam jeszcze pomożesz a więc nie jest taki useless i dodatkowo jeszcze trzeba dodac, że on ma 2 passywki, a więc oby dwie nie mogłyby byc tak bardzo OP... jego Q skill słaby slow? 40% według cb to mało? W dużo robi, idziemy pod full tanka, jak już pisałem i zadajemy co 3 sec 10% max hp przeciwnika w postaci dmg magicznego, jego E jest znakomite to już pisałeś ;), a ulti też dobre, niestety czasami trudno jest tego użyć, bo trzeba byc tak jakby z tylu przeciwnikow, bo to podrzuca+ODPYCHA, a więc jezeli jakas osoba deda ale ucieka to czasami mozemy zlamic popychajac go w przeciwna strone... DMG ma średni, ale za to PODRZUT, obszarowy...

Opublikowano

Grałem na twisted treeline przeciw temu.. Zbudował maskę, spirit visiage i rylaia, z tych glutków leczył się po 216-300..... W co 2 sekundy, doskok/ucieczka i podbicie... Masakra.

Opublikowano

No i zonk ludzie! Polecam oglądać rankedy high playerów, co grę dostaje bana w pierwszej albo drugiej turze. Po prostu nie potraficie dobrze nim grać i nie znacie buildu. Z nim sytuacja wygląda podobnie jak z Elise, czyli teraz jest gówniany bo "tak". A za miesiąc jak high players pokażą dobre tricki i sposoby jak nim grać. To będziecie płakać o jego nerfa.

Z resztą... Nie dziwię się, że mówicie "jest słaby" jak 70% z was składa go pod AP (LOL?). Jakie AP? To typowy tank, rozumiem kupić Rylai'a. Ale nie jakieś RoA'y albo nic nie warte Rabadony. Zac tak jak prawie każdy jungler jest od pomagania a nie zadawania obrażeń i zgarniania fragów.

Podsumowując. To są opinie na temat bohatera, którym nikt jeszcze dobrze nie potrafi grać. Poczekajmy z miesiąc i się przekonacie :)

Opublikowano

Nie jest op. Skok ma duzy ale co z tego jak musi stac w miejscu i dosyc ciezko tym trafic. O pasywce to ja nie mowie bo te gluty sa zalosne, inne skille sa okej. Dobre przeliczniki. Ciekawe ulti ktorego nie mozna przerwac. Jest poprostu zbalansowany

Opublikowano

@ Incore^^

Jedyna słuszna ocena:

-gowniany dmg

-w tf nie ma jak zebrać glutów

+jedyny dobry skill E (niezły do gangowania)

+dobry w jungle

*żeby coś zdziałać w teamie trzeba robić się w tanka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...