Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Napiecie prosesora

aspis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam procesor Athlon II x2 270 i nigdze nie mogę znaleźć jego maksymalnego napięcia oraz maksymalnej częstotliwości kostek RAM z którymi współpracuje. Pomoże ktoś?

Opublikowano

Sprawdzisz to w biosie albo programie speccy. Ja tem program miałem razem z win7

Co ty za farmazony pierdzielisz?

W biosie nie pisze jakie jest maksymalne napięcie dla procesora, a tym bardziej dla RAM'u :E

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

w biosie sa dostępne napięcia dla procesora, nowe płyty praktycznie zawsze pokazują zakres możliwych napięć dla procesorów

chcesz wiedzieć jakie są możliwe napięcia sprawdź sobie sam np na google szukając dokumentacji albo najlepiej opisów lub tutoriali dla OC bo pewnie to chcesz robić, dokładne dane masz TYLKO kiedy wpiszesz oznaczenia z procesora albo rozkodujesz sobie jego oznaczenie

RAM zajmuje sie płyta , tez sobie sam sprawdź w dokumentacji płyty jakie obsługuje, a napięcia dla pamięci wiadomo masz w specyfikacji swojej pamięci ;)

jeśli nowa płyta i bez OC to po cholerę znać możliwe napięcia kiedy pyta praktycznie sama się do pamięci czy procesora zaadaptuje ustawiając wszystko jak należy

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Do OC, a właśnie tych dokumentacji nie mogę znaleść dla procka. Wszystko co chciałem o pamięciach to mam. Czyli muszę zobaczyć na kody na samym cpu ? -.- Taktowanie już mam 4,2Ghz i napięcia podnosiłem aby o 0,050V, a nie wiem na ile mogę sobie pozwolić.

MOBO: GA-970A-UD3

RAM: 2x4GB Kingston Predator 1600Mhz

PSU: CoolerMaster 500W Silent Pro

Opublikowano

jak nie możesz, wpisać nazwę, dokładny model/oznaczenie procesora i szukaj sobie danych w internecie

widać że nie masz pojęcia o OC nawet jak przeczytasz cokolwiek nie będziesz potrafił korzystać z tych informacji

robiąc OC możesz sobie te wartości wsadzić wiadomo gdzie, napięcia podnosi sie często ponad nominalne przy niestabilności procesora a ty raczej nie będziesz po napięciach potrafił rozpoznać czy to płyta staje sie niestabilna czy procesor

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...