Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dysk

Jano900

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Będę miał dysk 500Gb - ile dać dysków? Myślałem o dysku c oraz d po 250gb ale pan Sweet Jesus twierdzi że lepiej dysk c 40gb a na d reszta.

I czy w win 7 ultimate jest tak samo jak w xp fat 32 i ntfs? Bo jak tak to oczywiście biorę ntfs.

Opublikowano

Najlepiej, dać te 40 gb, pod system a resztę podzielić, np na dokumenty, i gry.

Samsung Corby > Samsung Delphi > Xperia mini pro (sk17i) > Galaxy Mini2.

Opublikowano

ja tam zawsze daje jeden i działa xD w win 7 chyba tylko ntfs jest

Tylko czy na ultimate jest tak samo? Bo to wersja ulepszona.

Ja osobiście wolę dwa dyski. Wydaje mi się że dam 100gb na c bo tam są moje dokumenty itd a ja w tych folderach lubię rzeczy przetrzymywać.

Opublikowano

Fat32 nie nadaje się kompletnie na dyski twarde, a to dlatego że są duże problemy z przenoszeniem plików większych niż 4gb

comment_aKm2b5jSiJgvkhmrlSzZ5Yc80OK7Mzta

Opublikowano

Fat32 nie nadaje się kompletnie na dyski twarde, a to dlatego że są duże problemy z przenoszeniem plików większych niż 4gb

Tyle to ja wiem. Chyba nie ma nic nowszego niż NTFS dlatego zostańmy przy zagospodarowaniu dysku.

Opublikowano

Bez znaczenia jak zrobisz, czy 5 dysków po 100, czy 10 po 50 czy jeden 500gb. To zależy tylko od tego jak ci wygodniej

comment_aKm2b5jSiJgvkhmrlSzZ5Yc80OK7Mzta

Opublikowano

Bez znaczenia jak zrobisz, czy 5 dysków po 100, czy 10 po 50 czy jeden 500gb. To zależy tylko od tego jak ci wygodniej

mylisz się, jest znaczenie chyba że chodzi co o partycje.

Na dysk systemowy dobrze Ci radzę daj więcej niż 60 bo przypadkiem zainstalujesz na systemowym kilka programów i plik stronnicowania i/oraz folder temp zacznie się dławić - system pada.

i7 3770K @4.6GHz

GTX 760 SLI x2

16GB 2400MHz

2x256GB Samsung 830 Raid 0

Opublikowano

To wydaje mi się że 100GB na dysku C starczy. Aczkolwiek też mógłbym po te 250GB ale potem na D braknie miejsca i będę gry dawał na C więc to nie ma sensu.

Więc - 100GB starczy?

Opublikowano

100 Gb wystarczy, nawet za dużo jak na taki dysk ;p Ja mam 1Tb, 100Gb na C tamte po 415 i jest dobrze. Sam system zajmuje 10-20 Gb, ale dorzuć kilku gigabajtowy plik wymiany, programy, jakieś sterowniki, zapisy z gier (moje dokumenty)

Opublikowano

No właśnie te wszystkie zapisy z gier tam się robią. Programy dam na C prawdopodobnie bo komp będzie tylko mój (wreszcie) więc wątpię aby to ważyło ze 100GB. Więc dam 100gb prawdopodobnie chyba że ktoś ma jakieś ale.

P.S

Co to jest ten plik wymiany?

Opublikowano

Tak dla informacji ja mam ssd 256GB, jedna partycja, nie widzę problemów już 4 m-ce. Nie wiem czego się boicie w tym że na "C" instalowane gry zwolnią system? Jak się ma 2 dyski to lepiej jeden na system a drugi na gry ale partycje to takie duże foldery, nic więcej.

i7 3770K @4.6GHz

GTX 760 SLI x2

16GB 2400MHz

Opublikowano

Tak dla informacji ja mam ssd 256GB, jedna partycja, nie widzę problemów już 4 m-ce. Nie wiem czego się boicie w tym że na "C" instalowane gry zwolnią system? Jak się ma 2 dyski to lepiej jeden na system a drugi na gry ale partycje to takie duże foldery, nic więcej.

Niby tak ale ja tam wolę dwa dyski. Więcej jest już trochę bez sensu.

Opublikowano

To co za problem? Robisz jedną partycje 70gb, drugą tyle ile zostanie i po problemie

Już dawno o tym napisałem...

Opublikowano

jeśli masz wiecej niż 16gb ramu to ten plik wymiany jest zbędny.

i7 3770K @4.6GHz

GTX 760 SLI x2

16GB 2400MHz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...