Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pomoc]Projekt- Wnętrze komputera

-Mati-

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam muszę zrobić projekt do szkoły, wybrałem się temat wnętrze komputera mam opisać 10 części ja osobiście wiem co dana część robi i do czego służy tylko nie wiem jak to napisać. Jak by mogliście to napiszecie mi opis części na poziomie gimnazjum (u mnie w gimnazjum niektórzy nie wiedza co jest w komputerze)

Poprawcie jeśli źle

Edycja potem dodam

Płyta Główna:

Pamięć Ram:

Zasilacz:

Procesor:

Dysk Twardy:

Napęd DvD:

Karta Graficzna:

Karta Dźwiękowa:

Karta Telewizyjna:

Karta sieciowa:

Jak w złym dziale proszę o przeniesienie

Opublikowano
Procesor:  Nadzoruje prace pozostałych układów elektronicznych komputera

hehe, dobre ;) procesor nic nie robi poza LICZENIEM i OBLICZANIEM, nadzorem i wykonaniem zajmuje się płyta główna i zawarte na niej układy

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

wiem co dana część robi i do czego służy tylko nie wiem jak to napisać... płyta może nie jest najważniejsza lecz bez niej ani rusz..^^

Dlatego napisałem tu aby ktoś mi pomógł to napisać z wiki nie da rady bo to projekt na zaliczenie roku.. za późno za to sie zabrałem i zostało z infy i jeszcze z polaka więc wybrałem infe może zamiast wyśmiewać się to napisz opis co dana część robi,aktualnie pisze po swojemu potem dam edit do oceny

Opublikowano

przynajmniej użyj Wikipedii albo Google do zrobienia czegokolwiek, nikt nie zmusza do przepisania. będziesz miał podstawy do pisania

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

właśnie pisze po swojemu z pomocą wiki, google i z mojej głowy potem dam do oceny to zobaczymy. tamto skopiowałem z innego forum ^^

Opublikowano
łyta Główna: Płyta główna to bardzo ważna część komputera, na płycie znajdują się:

gniazdo procesora, sloty do kart rozszerzeń, porty, sekcja zasilania, oraz układy sterujące. Płyta także umożliwia (oraz "nadzoruje") komunikacje pozostałym podzespołom komputera

Pamięć Ram: Jest to rodzaj pamięci cyfrowa, są tam zapisywane wszystkie czynności wykonane lecz na krótką chwilę ponieważ co kilka sekund jest czyszczona aby nie stracić swojej szybkości pracy.

Zasilacz: Przetwarza prąd oraz zasila wszystkie podzespoły komputera.

Procesor: "Mózg" komputera. Oblicza różne zaawansowane działania, takie jak na przykład obliczanie fizyki w grach i inne.

Dysk Twardy: Jest trwałą pamięcią komputera, dane zachowują się nawet po wyłączeniu komputera

Napęd DvD: Umożliwia odczyt oraz nagrywanie płyt DvD oraz CD

Karta Graficzna: Renderuje grafikę, oblicza sprawy z grafiką oraz tworzy i wysyła sygnał zrozumiały dla monitora.

Karta Dźwiękowa: Przetwarza informacje z procesora/płyty główne następnie przesyła je sygnałem zrozumiałym dla głośników do głośników, które wytwarzają dźwięk.

Karta Telewizyjna: Rejestruje, przetwarza oraz odtwarza sygnał telewizyjny.Odbiera sygnał naziemny oraz cyfrowy

Karta sieciowa: Odpowiada z sieć - odkodowuje.

Lekko poprawione ;p

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

dziekować za poprawe wykorzystam to na pewno lecz próbuje sil samemu ale niektóre pojęcia wykorzystam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...