Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pomoc] Nowy komputer

saymonx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem - otóż ostatnimi czasy zauważyłem spory spadek wydajności w moim komputerze. Zastanawiam się nad kupnem nowego PC, samej jednostki centralnej, przy okazji pozbywając się tej, lub nad kupnem części które polepszą wydajność. Jednak jestem w tym dość zielony ;). Apogeum w tym wszystkim był Crysis 3 który wymaga karty graficznej z DirectX 11 - u mnie po prostu nie istnieje.

Mój sprzęt:

Płyta główna: Gigabyte GA-M61PME-S2

Procesor: AMD Athlon 64 X2 Dual Core 5000+ ~2.6GHz

Pamięć: 4GB

Dysk: 1TB

Karta Graficzna: Geforce GTS 250 1GB

Monitor: Samsung P2270 HD

Zasilacz: Qoltec Tornado 520W

Obudowa fabryczna z NTT

Moje pytanie brzmi - czy opłaca mi się kupować części lub ewentualnie nowy komputer, jeśli tak to jakie oraz ile wart jest mój obecny sprzęt (bez monitora)? Budżet to 2000-2500 max. Więcej nie mogę wydać.

Opublikowano

a byłaby możliwość na tej mojej płycie głównej zainstalować i5, jakiś ram 8-16GB oraz tego HD7870 i czy opłacałoby się to wgl? jeśli nie to ile jest wart mój komputer?

Opublikowano

a byłaby możliwość na tej mojej płycie głównej zainstalować i5, jakiś ram 8-16GB oraz tego HD7870 i czy opłacałoby się to wgl? jeśli nie to ile jest wart mój komputer?

Nie można inny socket zupełnie ;).

Bierz ten zestaw, co podałem, raczej nie dostaniesz niczego lepszego.

Dyski jedynie zostaw !

Opublikowano

No rzeczywiście, cięzko bedzie dać lepszy ;p nie ma do czego dołozyc za bardzo ;p

@Sweet na morele sie przerzuciłeś ?

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

Opublikowano

jeszcze mam jedno pytanie. Czy podobny zestaw za podobną cenę dałoby się złożyć na Proline.pl? wiem że jest tam konfigurator, ale ja średnio to ogarniam i nie chce nic zepsuć, w końcu to sprzęt na lata ;). Pytam bo mimo nieco wyższych cen byłoby mi łatwiej tam cokolwiek kupić. Z góry dzięki. Obudowa też nie musi być jakaś super, wystarczy żeby wszystko pasowało i miała wystarczająco dużo gniazd.

Opublikowano

No rzeczywiście, cięzko bedzie dać lepszy ;p nie ma do czego dołozyc za bardzo ;p

@Sweet na morele sie przerzuciłeś ?

Techplanet znowu podrożało, morele potaniało. Przerzucam się tam, gdzie taniej ;).

Obudowa też nie musi być jakaś super, wystarczy żeby wszystko pasowało i miała wystarczająco dużo gniazd.

Obudowa to jedna z najtańszych sensownych :P.

Na Pro-Line będzie drożej.

Z tego co widzę nawet tego GPU nie mają.

Opublikowano

Moja propozycja

http://www.morele.net/inventory/info/dG64JH/

Lepsza obudowa i napęd (asusy Green niby "zue" ale nie wiem ile w tym prawdy) cena lekko większa. Dolicz 1zł za złożenie i dostarczenie

Ewentualnie zamiast tego dołożyć do P67 Pro3 B3 / G45 i w przyszłości na 2500K/3570K zmienić i wiadomo OC robić

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...