Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Co wybrać?

TafiiPLL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko! Mam o to taki problem, ponieważ mam kompa już około 4 lata i chodzi o system. Teraz jestem na windows 7 Ultimate, ale mam już go tak zmulonego że przy uruchomieniu włącza się około 15 min -.- I Chciałbym zrobić fomacik, i sie zastanawiam czy zainstalować Win XP czy Znowu Win 7 i czy jest jakiś szybki sposób żeby zrobić kopie zapasową najważniejszych pliczków ? pomóżcie ! :)

Oto mój komp :D

Procesor: Intel® Core2 Duo CPU E7400 @ 2.80 GHz

Ram: 3072MB

Karta Graficzna: NIVDIA GeForce 9500 GT

PS: Windows XP Home premium posiadam orginał :D

Opublikowano

Przy takim ramie jaki posiadasz wolałbym Windows XP ponieważ więcej z kompa wydoisz, ale z Windows 7 Ultimate 32 bit też byś problemów nie miał, lecz byś zauważył spadek mocy w porównaniu z mniej pamięciożernym XP :]

Pozdrawiam

xGerdinus

Opublikowano

teraz, kiedy xp idzie w niepamięć nie opłaca się instalować xp. zanim się obejrzysz już nic na nim nie będziesz mógł zrobić ;)

p o m a t u r z e c h o d z i l i ś m y n a k r e m ó w k i

Opublikowano

Bierz 7. Przyda się na przyszłość. Uruchamia się tak wolno, bo pewnie masz taki syf, że hoho. Tak to jest jak się o komputer nie dba.

PC: CPU: Intel Core2Duo E8400 3.0GHz, MOBO: Asus P5Q SE, RAM: Kingstone 2x2GB DDR2 800MHz, Zasilacz: Chieftec GPA-500S8 500W, Obudowa: SuperCase SK337, GPU: Asus Radeon HD 6670 1GB GDDR5, HDD: Samsung 500GB

Laptop: ASUS A555L

Opublikowano

Dokładnie to co wyżej, xp może jest dobry ale teraz to już przeżytek. Oczywiście polecam 7, sam posiadam i nic mi się nie zacina wystarczy tylko nie ściągać co popadnie.

CPU : Core i5 3470   3.8 Ghz //  GPU : Palit GeForce GTX 960 OC // PSU : Deus G1 500W   //  CASE :  Brutus M23  // MOBO : Z77A-G43  // RAM : 6GB DDR3   //  HDD : Barracuda 500GB     

Monitor : X2377HDS-B1 ( 23 Cal )

24dnacg.png

Opublikowano

Up widzę, że masz świetna wiedzę. Czyli ja będę miał 128 ramu i nic nie będę ściągał to nie będę miał lagow? ... To zależy od ram, przy 3gb wybrałbym xp, mniejsze lagi. Xp odchodzi w zapomnienie ? Nie zgodzę się z tym... Nie problem znaleźć jakiś program na xp -.-

Opublikowano

Up widzę, że masz świetna wiedzę. Czyli ja będę miał 128 ramu i nic nie będę ściągał to nie będę miał lagow? ... To zależy od ram, przy 3gb wybrałbym xp, mniejsze lagi. Xp odchodzi w zapomnienie ? Nie zgodzę się z tym... Nie problem znaleźć jakiś program na xp -.-

Niektóre gry nie pójdą na XP bo obsługuje tylko DX 9.0, obsługuje max 3.25 Gb pamięci RAM, nie jest już wspierany, to już go dyskwalifikuje. Osoby z komputerami typu drewno powoli je zmieniają

Co do tej twojej siódemki, nie robi się formata z byle powodu, system się regularnie czyści, do tego optymalizuje i ustawia co się da. Nie sztuka zainstalować system i stwierdzić że laguje

Opublikowano

Z tego co widze ram ma wystarczająco więc w czym problem ? Jeżeli naściagasz róznych śmieci to chyba jasne, że system będzie działał wolniej... To samo co kolega napisał niżej cb, na xp nie odpalisz każdej gry, jest przestarzały dlatego też polecam szczerze windowsa 7.

CPU : Core i5 3470   3.8 Ghz //  GPU : Palit GeForce GTX 960 OC // PSU : Deus G1 500W   //  CASE :  Brutus M23  // MOBO : Z77A-G43  // RAM : 6GB DDR3   //  HDD : Barracuda 500GB     

Monitor : X2377HDS-B1 ( 23 Cal )

24dnacg.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...