Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technikum czy LO? Pomoc przy wyborze

robotek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Technikum ;) Albo jak koledzy wyzej powiedzieli do zawodówki ;) Potem mozesz cos zaocznie zrobic ;>

1390758008-U305854.png graphic.png

Opublikowano

Chceesz się uczyć i mieć dobry zawód to wybierz liceum,a jeśli chce zarabiać 1500zł,albo wykładać chemie w Tesco to idz do technikum.

Jakieś randomy gadaja,że warto iść na gastro czy na kucharza itd.A niedawno Nauczycielka mówiła,że się to wogóle nie opłaca chyba,że chcesz pracować w kateringu na wsiach itd.

cristiano_ronaldo___signature_by_manuexp

Opublikowano

W liceum musisz zapieprzać jak mało kto, całe dnie przesiedziane przy nauce, za mało czasu dla siebie. Polecam Ci technikum, o jeden rok więcej lecz lepiej spędzony.

Opublikowano

W liceum musisz zapieprzać jak mało kto, całe dnie przesiedziane przy nauce, za mało czasu dla siebie. Polecam Ci technikum, o jeden rok więcej lecz lepiej spędzony.

Dobry zart, półgodziny dziennie wystarcza, żeby mieć 3/4/5 z przewazajaca ilość 4. Jestem żywym dowodem. W technikum jest dużo ciężej bo dochodzą przedmioty zawodowe jak i na koneic jest egzamin zawodowy, takze zastanów się co mówisz.

Chceesz się uczyć i mieć dobry zawód to wybierz liceum,a jeśli chce zarabiać 1500zł,albo wykładać chemie w Tesco to idz do technikum.

Jakieś randomy gadaja,że warto iść na gastro czy na kucharza itd.A niedawno Nauczycielka mówiła,że się to wogóle nie opłaca chyba,że chcesz pracować w kateringu na wsiach itd.

Gastronom jest dobrym rozwiązaniem jak masz same dwójki/trójki jak to było w przypadku moich kumpli, dlatego tam poszli. A pozatym gotowanie, cukiernictwo to ich pasja i bardzo dobrze się w tym czują i naprawde to potrafią robić. Gość z zawodówki za 4 dni praktyk dostaje 150/200 zł + dodatkowe dni jak przyjdzie poza szkołą. I ma odrazu zapewnioną prace.

Opublikowano

To ty wybierasz, a nie my więc nie kieruj się opiniami w temacie, bo opinii jest tyle ile ludzi.

BTW technikum wydaje się być lepsze, ale jak już pisałem- twój wybór.

technikum jest lepsze jeżeli masz wybór mat-inf a technik informatyk jak chcesz iść na informatykę.

jeżeli chcesz się nauczyć doświadczenia w danym zawodzie to głównie technikum;)

ale jeżeli chcesz coś mieć później to idź tam gdzie chcesz i coś co Cię naprawdę interesuje, bo jak pojdziesz nie tam gdzie chciałeś to nic z tego nie bedziesz miał bo cię cieszyć nie będzie i chęci do nauki tez mial nie bedziesz. pewnie nie jesteś pewny co lubisz? jeżeli mam racje to porozmawiaj z osobami które w danym zawodzie już się uczą popytaj jak to wygląda, jak to wszystko działa, gdy już zawęzisz swoje poszukiwania do profili to później poszukaj opinii, szczerych opinii na temat szkoly i nauczania

Opublikowano

a po liceum nie bedziesz wykladal? Po zawodowce mozna 4k zarabiac. Bez studiow nie ma co liczyc na dobra prace

Dałeś mi 5% ? jesteś taka śmieszna .

Opublikowano

Też mi się tak właśnie wydaje, że tak czy tak po technikum musisz iść na studia.

musisz isc, bo tak technikum nie ma sensu, mozna isc na dzienne ale duze koszty, albo zaoczne i pracowac w tygodniu. Po 5 latach pracy masz takie cv ze cie na 100% przyjma

Dałeś mi 5% ? jesteś taka śmieszna .

Opublikowano

Ja polecam technikum. Dlaczego? A no dlatego, że zawsze w kieszeni masz jakiś zawód a droga na studia nigdy nie jest zamknięta (no chyba, że zrezygnujesz z matury ^_^). Po Liceum nie ważne czy zdałeś maturę ze wszystkiego na 100% czy na 50% i czy byłeś na mat-fiz czy na humanie. To dla nikogo żadna różnica. A po zawodówce mimo iż też jakiś zawód masz wyuczony to nie ma matury i nie dostaniesz się na studia (chociaż zawsze pozostaje liceum uzupełniające jak ktoś bardzo chce).

Opublikowano

Hmm powiem tak. u mnie jest taka lipa że tylko infa mi w łeb narazie wchodzi ;p i te słówka z angkila co w kompie spotkam ;p więc chcę iść na technika informatyka, samego bo w matfizie walne o glebe ;p a na technikum informatycznym jak te przedmioty się sensownie uzupełnią to i nawet matme ogarne ( co u mnie jest ciężkie) ;p
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi, jak się na infe nie dostane to do zawodówki pójdę na kucharza ;d i potem uzupełniająco na infe (chyba że się nie da)

Nieregulaminowa sygnatura.

Opublikowano

Jeśli jesteś pewny na 100%, że po szkole średniej będziesz chodził na studia, to polecam LO

Mniej o rok nauki, łatwej jest.

Ale to wtedy lepiej po tym LO iść na te studia, bo tak to żadnego wykształcenia mieć nie będziesz,

jeśli nie jesteś pewien czy w ciągu tych paru lat nie zmienisz zdania i nie będziesz chciał nagle iść na studia, to idź do tego technikum, bo zawsze jakiś zawód już będziesz miał.

1364585759-U275536.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...