Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technikum czy LO? Pomoc przy wyborze

robotek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
Może ktoś z was z pomorskiego :D szukam ZSP lub SP :D Technikum albo LO :D
Z okolic gdańska gdynii, weja (mieszkam w Rumii) więc z góry dzięki za pomoc
Zastanawiam się nad chłodniczakiem ale domyślam się że standard ocen ostro w górę:D
tylko wiecie, poważnie, sam chcę się udać do:
LO X gdynia
ZSCiE Gdynia
co tu by dać?

Z góry dzięki za odp.

Nieregulaminowa sygnatura.

Opublikowano

To ty wybierasz, a nie my więc nie kieruj się opiniami w temacie, bo opinii jest tyle ile ludzi.

BTW technikum wydaje się być lepsze, ale jak już pisałem- twój wybór.

Opublikowano

Nie wiem gdzie są, ale polecam Ci pójście do Technikum ponieważ będziesz mieć wyuczony zawód(tytuł Technika) i jeżeli się uda zdaną maturę.

A po skończonym LO z maturą nie masz niczego.

Opublikowano

ja z doświadczenia polecam technikum. ułatwiło mi to start w życiu gdyż jako wyrózniający się uczen dostałem propozycję pracy i zaraz po szkole poszedłem do pracy a w między czasie studiowałem zaocznie w podobnym kierunku co technikum przez co tez na studiach było mi łatwiej.

Ale to czy wybierzesz LO czy technikum musi być Twoim wyborem. Przemyśl jakie masz ogólnie plany i co chciałbyś robić po skończeniu szkoły.

Opublikowano

Po prostu zastanów się, co będziesz chciał robić. Po technikum zdajesz maturę, masz zawód, a jednocześnie możesz iść na studia. Po LO zostaje Ci tylko wykształcenie średnie + matura, więc nie masz za bardzo pola do popisu. Dodatkowo technikum zapewni Ci praktyki, więc jeżeli jesteś pewny jakiegoś zawodu idź właśnie tam. :)

Opublikowano

Technikum większe doświadczenie potem studia zaoczne i praktyki ( praca 5 letnia ), praca 100% .

Dałeś mi 5% ? jesteś taka śmieszna .

Opublikowano

Praca 100%? Chyba w kfc i mcdonaldzie, taka prawda.

To, tylko liceum. Chodziłem do technikum będącego jednym z najlepszych w Polsce i jakoś nie uważam, aby znalezienie pracy było łatwiejsze. xD

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Praca 100%? Chyba w kfc i mcdonaldzie, taka prawda.

To wyjedź za granicę to znajdziesz . I to 10x większy zarobek . Ja za kilka lat chyba tak zrobię .

Opublikowano

Wybieraj co chcesz. LO da ci lepsze wyniki na studiach, technikum da ci "wykształcenie zawodowe".

Mam jednak znajomego, który po ukończeniu technikum nie może znaleźć pracy na czysto bo wszędzie chcą z doświadczeniem. Ma takie same szanse jak gość po LO. Cała ta "zdolność zawodowa" po technikum to jak dla mnie jeden, wielki mit...

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

ja bym polecał technikum, LO to takie przedłużenie gimnazjum jak nie wiesz co chcesz w życiu robić

pozatym nie zgadzam się z tym, że na studiach będzie łatwiej po LO, wręcz przeciwnie, po technikum większość przerabianych rzeczy powinneś juz znać a po LO bedziesz miał dużo nauki.

Opublikowano

Ze swojego doświadczenia wiem, że najlepiej skończyć techniku. Niestety sam poszedłem do liceum. Teraz żałuję. Studia jedynie zdają egzamin, jeżeli jest to dobry kierunek, a tam dostać się jest ciężko.

1377863814-U611928.png

Opublikowano

Wybieraj co chcesz. LO da ci lepsze wyniki na studiach, technikum da ci "wykształcenie zawodowe".

Mam jednak znajomego, który po ukończeniu technikum nie może znaleźć pracy na czysto bo wszędzie chcą z doświadczeniem. Ma takie same szanse jak gość po LO. Cała ta "zdolność zawodowa" po technikum to jak dla mnie jeden, wielki mit...

Łatwiej na studiach i można dorobić w zawodzie i dokształcić się

Opublikowano

Poszedłem do technikum i nie żałuję, tylko wybierz jakiś sensowny zawód.

Jak pójdziesz do liceum i spaprasz maturę, to nawet do fastfood'a Cię nie przyjmą :D

1356721310-U739101.png

Opublikowano

Jestem za technikum.Pewnie dlatego, że sam się tam wybieram.

Może jakaś ankieta?

Moim zdaniem to jest wyłącznie Twój wybór.

Opublikowano

Jestem za technikum.Pewnie dlatego, że sam się tam wybieram.

Może jakaś ankieta?

Moim zdaniem to jest wyłącznie Twój wybór.

Była taka ankieta , 76% wybrało technikum ,

Opublikowano

no ja ci proponuje Technikum tak jak większość :P

40143183857070538758.png

333 Posty

28.03.2013

Opublikowano

Według mnie lepiej do zawodówki iść, niż do technikum szczególnie w przypadku kucharza. Dwóch kumpli z gimnazjum poszło do gastronoma jeden technikum, drugi zawodówka. Ten w zawodówce ma zapewnioną prace w restauracji i dostaje niemały hajs za praktyki i dodatkowo go biorą na jakieś specjalne dni po za praktykami. A ten w technikum ma malutko praktyk, brak zapewnionej pracy, uczy się dłużej i rzeczy nie przydatnych w tym zawodzie, dużo więcej nauki i nie dostaje hajsu za praktyki :).

Opublikowano

bez matury ,;/

"Nie matura lecz chęć szczera zrobią z ciebie oficera"

Po zawodówce można zrobić zaocznie technikum z maturą;p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...