Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Napięcie FX-8120

Combative

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.
ModXStream 600W AsRock 970 Extreme 4 FX-8120 Zalman CNPS11X Performa z wentylatorem Enermax UCTB12A @ 1500RPM

Działał mi (chyba) stabilnie na 4.1ghz 1.415V. Test 40 minut OCCT zaliczył, nie było problemów. Chciałem dziś go zaś podkręcić mocniej bo mam dziś czas. I teraz cały czas krzaczy. 4,5GHZ @ 1.5V error, 4.5GHZ @ 1.675V ERROR. No to się wkurwiłem i dałem tak jak miałem, i CPU:OCCT i znów error! Cofam do 4GHz 1.415V czyli TURBO. Znów error. Jak myślicie, mam dalej zwiększać napięcie czy mam taką twardą sztukę?

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Ja się nie pytam jaka jest granica tylko co się dzieje z moim procesorem!

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Tak myślałem. Ale dziwne jest to, że wtedy mi na tych 4.1 gigahercach i 1.415V działał.

Opublikowano

Aha spoko. Może się przerzucę na Prime95, bo ta nowa wersja OCCT jest jakaś dziwna.

Opublikowano

A ja to mam chujowo z tym bo mam CPU BUILT IN NORTH BRIDGE taktowanie

CPU BUILT IN NORTH BRIDGE napięcie

oraz

NB Voltage czyli tego co na mobo jest.

Opublikowano

To zwiększ taktowanie NB o 200Mhz zrób test occt na 20min jak nie będzie stabilnie, to zwiększ napięcie NB.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Ten problem że nie mam opcji ustawiającej taktowanie "zwykłego" nb czyli tego mostka północnego co jest na mobo.

Opublikowano

A co to jest za dziwactwo, jeśli można wiedzieć? :D

I to "za niskie" taktowanie nb może prowadzić do niestabilności? dafuq?

Opublikowano

Z tego co czytam na zagranicznych forach chodzi o przeniesienie kontrolera pamięci i PCI do CPU, chyba niczym to się nie różni

Tak jak Ci radziłem podkręć sobie pierw NB o te choćby 200/400 MHz, potem zobacz jak Ci z CPU idzie i ew. zmień program do testowania

Opublikowano

OK, czyli dam sobie stock taktowanie i napięcie procesora, C'n'Q i C1E wyłączę i postaram się wkręcić CPU NB na stabilne 2400MHz. Ale muszę dodać - że jak zwiększam wartość CPU NB to od razu wywala mi przeźroczystość. Dziwne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...