Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jaki procesor i płyta główna?

kuba1006

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. Mam dylemat. Otóż mam na razie takiego jeszcze nie poskładanego kompa:

Karta graficzna: AMD Radeon HD 7750 2GB

Ram: 6 GB

System: Windows 7

I chciałbym się poradzić jaki kupić procesor i jaką płytę główną. Komputer będzie używany do gier Battlefield 3, Fifa 13 (i wzwyż)

Zacznijmy od procesora. Chciałbym 4 rdzenie. Zastanawiam się jaki? Czy między Intelem ,a AMD jest jakaś różnica nie licząc firmy? Bo zastanawiałem się nad Core i5- 3330 3.0 GHz. Jest dosyć drogi: 700 zł. Ale dzisiaj widziałem AMD Phenom II 965 4 rdzenie, 3,4 GHz za 375 zł. Który bardziej się opłaca kupić żeby służył mi dłużej (o postęp techniczny mi chodzi)?

Co do płyty głównej to może to : http://techplanet.pl/produkty/plyty-glowne/asus-m5a78l-le-amd-760g-socket-am3-pciedzwglansataraidddr3,22710.html

?

Chodzi o to żeby wyszło jak najtaniej. Bo Core i5 + Płyta główna to jest 850 zł. A ten zestaw co podałem to jest ~550 zł. 3 stówy w kieszeni. Proszę o radę.

Opublikowano

Możesz wziąć msi b75a-g43 + i5 3350p. Co do AMD to musiałbyś podkręcić, żeby było nawet, nawet.. A to wiąze sie z kupiniem chłodzenia

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

Opublikowano

Możesz wziąć msi b75a-g43 + i5 3350p. Co do AMD to musiałbyś podkręcić, żeby było nawet, nawet.. A to wiąze sie z kupiniem chłodzenia

3,4 podkręcać? Buuu.

Opublikowano

Bo Core i5 + Płyta główna to jest 850 zł. A ten zestaw co podałem to jest ~550 zł. 3 stówy w kieszeni. Proszę o radę.

Boisz się kupić używany i5 za 500zł ? Wtedy płyta tylko 150zł co daje Ci 650zł ;)

Phenom :

Fortis - 120zł

Gigabyte 970A-UD3 - 320zł

Phenom 955BE - 340zł

680zł

i5 :

I5 3350P (nowy) - 650zł

MSi H61M-P20 - 150zł

i5 używany

i5 (byle pod 1155, na pewno jakiś jest) - 520zł

MSi H61M-P20 - 150zł.

670zł

Wydajność oczywiście większa niż podkręcanego Phenoma.

Zastanów się więc nad używką, albo jak nie chcesz to dołożeniem do nowego.

Który bardziej się opłaca kupić żeby służył mi dłużej (o postęp techniczny mi chodzi)?

Postęp technologiczny ofc, że ten i5, Phenom to nie jest jego konkurent.

Phenom > i3 i tu jest konkurent ;).

3,4 podkręcać? Buuu.

Te 3,4ghz jest strasznie słabe, Phenoma wyciąga się o 4,0 i wyżej.

Opublikowano

Hmmm... A możesz także kupić to http://allegro.pl/procesor-intel-i5-750-chlodzenie-spartan-he923-i3109492040.html

kupić płytę pod 1156 i go wykręcić i to wyjdzie około 500zł. Tak modernizacji nie będzie ale to jest jednak lepsze jak dla mnie.

To jest licytacja, skończy się na ~450-500 (tak zakładam), do tego dochodzi jeszcze MOBO, więc będzie kosztować tyle samo co ten 2300 + H61.

Zresztą... co wsadzisz sensownego dalej ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...