Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Taktowanie ram

Fatal1ty™

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jako iż dopiero nie dawno zacząłem się interesować komputerami na poważnie ciągle chodzi mi po głowie pytanie.

Jak to jest z tym taktowaniem ram.

Czytałem poradnik o ram by TheProcekAMD ale nie do konca rozumiem :/

Dlaczego w większości zestawów podajecie ramy 1333MHz ? Do droższych zestawów już 1600MHz. Podobnież do gier jest to wystarczające taktowanie.

Ale czy stało by się coś jakby ktoś miał ramy tzn. serwerowe w normalnym PC ? chodzi mi tu o 2133MHz (posiadam takie) i czy jest to dobre ? Chyba i tak mi tego nie wykorzystuje. Ale są to przyszłościowe taktowania?

Jak to jest wgl :D

26_23_23_logompc.png

Opublikowano

Jest chyba wieksza wydajnosc kompa

Czyli jak mam duże taktowanie tych ram to w biosie zostawić na Auto czy ustawić na te 2133MHz?

Dodam iż płyta głowna oczywiście obsługuje takie taktowanie ram

26_23_23_logompc.png

Opublikowano

Większe taktowanie = większa przepustowość (więcej gigabajtów w ciągu sekundy przetworzy) = większa wydajność. Pamięci serwerowe zazwyczaj mają ECC i są 72bitowe i w grach traci się troszkę wydajności.

Właściwie między 1333 a 1600 w grach nie ma różnicy, chyba że masz APU i zintegrowany GPU który korzysta z RAMu, tego zamontowanego na płycie głównej. Różnica między 1333 a 2133 to jakieś 2-3 FPS, zależy bo np. FXy wykorzystują szybkość RAMu wysoką i np. na 1866 MHz jest większa wydajność niż na 1600MHz.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...