Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Procesor

maxisst

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !
Otóż ostatnimi czasy zacząłem wymieniać trochę podzespoły w moim komputerze i aktualnie jestem w ciężkim szoku.

Posiadam płytę ASUS P6T z procesorem Intel Xeon E5540 - procek kosztuje 3,5k (dostałem duuuużo taniej)
Teraz problem jest taki, że z wypowiedzi na kilku forach dowiedziałem się, że ten procek jest "1000 lat za moją kartą graficzną" (Radeon HD 7970)

I powstaje pytanie - czy ten procek faktycznie jest słaby, a jeśli tak to czy istnieje jakiś dobry procek, na tą płytę główną, czy będzie również wymagana jej wymiana ?

GW2 ... wymagania bolą *.*

"The only person you should try to be better than is the person you were yesterday."

Opublikowano

to procesor do maszyn obliczeniowych i serwerów, w kompie do zabawy wolniejszy kilkukrotnie od podobnych normalnych procesorów

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

A orientuje się może ktoś, za ile ten procek mógłbym sprzedać ?

"The only person you should try to be better than is the person you were yesterday."

Opublikowano

Dobra załóżmy, że :

1. jest gwarancja i pudełko,
  2. nie ma niczego.

Bo szczerze nie mam bladego pojęcia, a Ojca aktualnie w domu nie ma ;p

Opublikowano

W sumie na tego procka to trzeba znalezc kupca, bo duzego popytu nie ma. Mozesz wystawic na tablicy i czekac na oferty.

Na tablicy RACZEJ śmieci się wystawia, a nie topowe, serwerowe procesory. Tylko i wyłącznie allegro, 80% ceny i czekać.

Opublikowano

nikt mu nie kupi procesora w cenie wyższej niż 500zł , takie procesory kupują TYLKO firmy dla których musi wystawić fakturę

zresztą jakby nie patrzeć procesor ten to produkt Della, dostosowany głownie do potrzeb platformy serwerowej i używany głównie w serwerach Dell, HP czy Lenovo i już sama głupota było kupno tego procesora do takiej płyty zamiast lepszego i7 dostosowanego do desktopów w niższej na dodatek cenie

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Procesor kupowany był inny, lecz zakupiony nie działał. Dostałem propozycję, że otrzymam ten procesor, a ten który nie działa również jest u mnie. Czyli za 600zł 2 procki.

Czyli wystawiać na allegro i czekać na szczęście czy jakieś inne propozycje ?

Gwarancji i pudełka niestety nie ma :/

@Edit

Ew. ile zyskam podkręcając ten procek ?
Aktualnie tylko taktowanie na 3.6 ustawiłem i nic więcej nie tykałem, bo nowy w temacie jestem i powoli staram się zaznajomić :)

Opublikowano

nic nie zyskasz albo tak niewiele ze nie warto, ten procesor nie jest zoptymalizowany do tego co chcesz robić czyli grać

napisano ci już przecież gdzie indziej ze źle współpracuje z grafiką, nastawiony jest do współpracy głównie z dyskiem i pamięcią i duża ilością małych danych

wystaw licytacje od 600 zł i ciesz się jeśli ktoś w ogóle złoży propozycje kupna , jak się uda dociągniesz do 1000 może

p.s. powiem ci tak, zestawy z Xenonami dwuprocesorowe używane można dostać juz od 500zł

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...