Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Twisted Fate - Jak utłuc kogoś kartami

Phoenix_PL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

twistedfatesplash1.jpg

Witam.

Z tego iż TF jest teraz na rotacji, a ja mam sporo doświadczenia z nim (jeszcze nie rankedy, ale i tak...) chciałbym pokazać jak nim grać.

Zapraszam.

OPIS POSTACI

Twisted Fate to postać uniwersalna. Może być zrobiona pod zarówno AP jak i AD czy, hybrydę. Ja nie jestem fanem dwóch ostatnich, więc opiszę tylko AP który robi z TFa świetnego zabójcę.

STATYSTYKI I HISTORIA

Krótka historia postaci:

Mimo, że Twisted Fate urodził się w ubogiej, cygańskiej rodzinie, udało mu się hazardem wypracować drogę do bogactwa. Był mistrzem kart w szemranym towarzystwie graczy z Demacii i Noxus. Władze niejednokrotnie go ścigały, lecz za każdym razem, gdy byli o włos od złapania oszusta, on zawsze znalazł sposób by umknąć im. Mimo sprzyjającemu losowi nigdy nie wygrał tego, czego prawdziwie pożądał - umiejętności kontrolowania magii. Gdy Twisted Fate dowiedział się, że w Zaun przeprowadzają eksperyment, który mógłby mu w tym pomóc, zrobił to, co każdy bogaty hazardzista na jego miejscu by uczynił - poszedł na całość i zgłosił się na ochotnika do wzięcia w nim udziału.

Eksperyment przeprowadzał wątpliwej sławy Dr Xavier Rath, który poinformował Twisted Fate, że stawka za uczestnictwo może być wysoka. Mógł się już na zawsze zmienić lub nie odczuć żadnej różnicy albo zginąć tragicznie. Ból jednak był nieodłącznym elementem niezależnie od wyniku. Nie były to jednak najgorsze przeszkody na drodze hazardzisty; był pełen nadziei. Twisted Fate wziął udział w eksperymencie znosząc cenę, którą przyszło mu zapłacić za spełnienie swojego marzenia. A po wszystkim - okazało się, że nie przyniosło to żadnych efektów. Cygański kanciarz wpadł w szał, lecz zanim zdołał wybić całą drużynę, niespodziewanie teleportował się mile od miejsca, w którym się akurat znajdował. Na jego twarzy zagościł złośliwy uśmieszek, gdy zrozumiał, że po raz kolejny los się do niego uśmiechnął. Swoim szczęściem i zawadiackim urokiem uraczył Institute of War. Wiele osób wybiera go na swojego bohatera - zwłaszcza ci, których ciągnie do hazardu. Po dziś dzień Twisted Fate unikał nieuchronnej konfrontacji z Dr Rath. Mistrz Kart wie, że kiedyś to jednak nastąpi.

Podczas gdy przyszłość większości osób jest nieznana i nieodgadniona, Twisted Fate wie, że jego zapisana jest w kartach.

Statystyki:

AD - 46.41
+3.3 / na poziom

HP - 384
+82 / na poziom

Mana - 202
+38 / na poziom

Prędkość ruchu - 330

Pancerz - 11.25
+3.15 / na poziom

MR - 30

Regeneracja zdrowia - 4.5
+0.6 / na poziom

Regeneracja many - 6.5
+0.5 / na poziom

UMIEJĘTNOŚCI

1363193120-U371599.png Q - Jokery
Rzuca trzy karty zadające 60/110/160/210/260 (+0.65 AP) pkt. obrażeń każdemu przeciwnikowi, przez którego przenikną.

Cena - 60/70/80/90/100 pkt. many
Zasięg - 1450

GENIALNY skill do harrasowania, lecz jeśli gramy AD to bezużyteczny w mid i lategame. W innym przypadku przy dużym CD w itemach to jest prawdziwa kosa.

1363193194-U371599.png W - Wybierz Kartę

Użyj raz, by potasować talię, a drugi, by wybrać kartę, która ma zostać użyta do twego następnego ataku.

Niebieska Karta zadaje 40/60/80/100/120 (+1 AD) (+0.4 AP) pkt. obrażeń magicznych, przywracając manę (65% podstawowych obrażeń oraz całkowitych AD, nie uwzględnia AP).
Czerwona Karta zadaje 30/45/60/75/90 (+1 AD) (+0.4 AP) pkt. obrażeń magicznych jednostkom wokół celu i zmniejsza ich prędkość ruchu o 30/35/40/45/50%.
Złota Karta zadaje 15/22.5/30/37.5/45 (+1 AD) (+0.4 AP) pkt. obrażeń magicznych oraz ogłusza cel na 1/1.25/1.5/1.75/2 sek.

Cena - 40/55/70/85/100 pkt. many

Świetny skill zarówno do wykończenia przeciwnika, jak i ucieczki (jeden przeciwnik - złota karta, wielu - czerwona w sam ich środek), oraz nie musimy się dzięki niemu martwić o manę. Niestety czasem trudno jest wybrać odpowiednią kartę, jak i dana karta pokazuje się przeciwnikom.

1363193210-U371599.png E - As z rękawa
Biernie: Co 4 atak Twisted Fate'a zadaje dodatkowe 55/80/105/130/155 (+0.4 AP) pkt. obrażeń magicznych.

Ponadto jego prędkość ataku zostaje zwiększona o 3/6/9/12/15%, a czas odnowienia jego umiejętności spada o 3/6/9/12/15%.

Darmowy pasyw. I w tym momencie TF AP+AS to maszynka do zabijania w mid-game (w early dbamy raczej o AP (Rabadon), dopiero potem robimy np. Ząb Nashora czy Zarazę)
Również dobre w early - trzy hity w miniona, jeden w przeciwnika, zawsze to 55dmg. Nie działa na wieże.

1363193226-U371599.png R - Przeznaczenie
Ujawnia wszystkich wrogich bohaterów na mapie (w tym ukrytych) na 6/8/10 sek.

Po użyciu Przeznaczenia, Twisted Fate może się teleportować w zasięgu do 5500 jednostek.

Cena - 150/125/100 pkt. many
Zasięg - 5500

I to jest to o co nam chodzi. Niegdyś to ulti miało zasięg globalny, dzisiaj tylko całkiem spore kółeczko - idealne kiedy przeciwnicy uciekają z małą ilością HP jak i do szybkich ganków - W i złota karta a potem szybkie TP, stun, Q i przeciwnik leży. Przy pierwszym użyciu nad przeciwnikami pokazują się "oczyska", więc wiedzą czego się spodziewać, a my widzimy w którą stronę uciekają w popłochu przed nami :>

1363193237-U371599.png Pasyw
Twisted Fate i jego sojusznicy otrzymują dodatkowe 2 sztuki złota za każde zabicie.

Pasyw przydatny jeśli mamy kogoś kto musi na początku ostro farmić, np. Vladimir jak i juglera - zawsze dodatkowe 2g za wiedźmy :D

RUNY

Runy typowe pod AP.

greater-quintessence-of-ability-power.pn 3x Większa Esencja Mocy Umiejętności (+4,95 AP)
greater-mark-of-ability-power.png 9x Większy Znak Mocy Umiejętności (+0,95 AP)
greater-seal-of-armor.png 9x Większa Pieczęć Pancerza (+1,41 pancerza)
greater-glyph-of-ability-power.png 9x Większy Glif Mocy Umiejętności (+1,19 AP)

Zamiast znaku AP możemy wziąć znak AD dzięki czemu będziemy też cośtam walić z hita. A i zawsze przelicznik na W jest.

BUILD

U Twisted Fate build pod AP opiera się na mocy umiejętności, przebiciu oraz Zmorze Lisza :P
Możemy też się postarać zrobić 40% CDR co jest całkiem niezłym pomysłem biorąc pod uwagę CD skilli (szczególnie W bo bardzo przydaje się podczas ucieczki przed przeciwnikiem - niekiedy bez tego CDR można źle skończyć)

A więc takie podstawowe itemki na TFa:
1363193905-U371599.png1363193916-U371599.png1363193928-U371599.png1363193947-U371599.png
- Buty Maga
- Zmora Lisza
- Zabójczy Kapelusz Rabadona
- Kostur Pustki

I mamy jeszcze dwie opcjonalne.
1363194296-U371599.png
Oddech Piekła to dobry wybór, 10ÍR + sporo AP czyli to co lubimy najbardziej.

1363194016-U371599.png
Kryształowy Kostur Ryali - Slowdown + survi + AP. Wiele razy uratowało mi tyłek. Polecam.

1363194122-U371599.png
W wypadku kiedy ulti Karthusa lub Lux ma nas zabić wystarczy 1 klik i już jesteśmy uratowani. Dodatkowo sporo pancerza i AP co czyni Klepsydrę Zhonyi świetnym itemem

1363194196-U371599.png
Jeśli nie chce nam się bawić z niebieską kartą oraz potrzebujemy CDR to polecam Bluźnierczy Graal Athene zrobić na początku. Świetna regeneracja many, MR, AP i 20% CDR jest naprawdę przydatne w early.

To wszystko daje nam genialne DMG od Q oraz z naszymi CC z W jesteśmy po prostu urodzonymi zabójcami.

COMBO!

Tutaj dokładniej opiszę co i jak z grą TF-em

Nie opisałem masterek i zaklęć oraz maxowania skilli co zrobię teraz.

Na typowe zaklęcia możemy wziąść klasyczne Ignite.pngFlash.png. To dobra kombinacja na TFa.

Maxowanie ma się następująco:
1363193120-U371599.png1363193194-U371599.png1363193210-U371599.png

Q daje nam potężne narzędzie do zabijania. 260 DMG to jednak sporo, dodając całkiem niezły modyfikator z AP. I ten zasięg <3

W zwiększa CC z każdym poziomem skilla, więc maxujemy jako drugie - w mid-game bardzo przydają się te 2s stuna.

E jest skillem z CD i AS co przyda nam się podczas teamfightów - maxujemy jako ostatnie. Nie daje nam żadnej znaczącej przewagi.

Nasze masterki:
masterkitfap.png

Tutaj klasycznie dajemy CDR, AP i przebicie. Czaromiecz też się przydaje. Kat i Spustoszenie zwiększają %-owo nasze DMG, więc na wyższych lvlach to już spora różnica.
Oprócz tego regen many + jej ilość (tf zżera strasznie dużo many przez Q, na pierwszych lvlach trzeba dwa-trzy razy uderzyć niebieską kartą żeby to zrekompensować).

Na początku gry maxujemy Q dając jeden punkt na W. Da nam to fajne narzędzie do harrasowania.
Po 6 lvlu możemy wykonać następujący trik:
- Harrasujemy przeciwnika aż będzie miał dosyć mało HP
- Zwiewamy do bazy dając mu otwartą drogę do naszej wieży
- Regenerujemy się, kupujemy itemki etc.
- Blokujemy W na Złotej Karcie i szybkie TP za przeciwnika (najlepiej w pewnej odległości - chodzi o to żebyśmy mieli okazję go stunować zanim zwieje pod wieżę)
- Stun, Q, ignite i parę hitów. Delikwent pada trupem.

Jak już zdominujemy lane, możemy trochę się pobawić w gankera z pomocą naszego ulti. Wystarczy szybkie TP, jak zwykle trochę wcześniej Złota Karta, stun-Q-Q, powtarzamy dopóki delikwent nie padnie.

Kiedy już się nafeedujemy możemy bez problemu trzymać się naszych kolegów i zabierać im kille ( :D!) oraz czyścić lane-y jednym hitem z Q.

I oto cała kwintesencja, w late-game podczas walk drużynowych BARDZO przydaje się nasz stun i slowdown - po prostu stunujemy najmocniejszego, wybijamy drużynę i mamy wygrany meczyk. W wypadku gdyby jednak los nam nie sprzyjał wystarczy rzucić czerwoną kartą i możemy sobie spokojnie zwiać. Gdyby jednak któryś delikwent nas gonił (np. Kha Zix albo Ezreal) możemy próbować go unikać i zwiać lub stunować go i mu trochę dokopać (zależy ile mamy HP).

SCREENSHOTY I FILMY

tfmatch1.png

No, to narazie na tyle. W najbliższym czasie postaram się wrzucić kilka screenów z gier oraz filmików. Jestem otwarty na hejty :D
846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

hejt hejt, poradnik dupa itd.

xin to nie tank

0 survi w itemach

chujowy build

Ps nie umiesz grać

Pozdrawiam

comment_aKm2b5jSiJgvkhmrlSzZ5Yc80OK7Mzta

Opublikowano

Pewnie to twoj pierwszy poradnik w zyciu wiec nie jest najgorzej. Moglo by byc wiecej obrazkow. No ale niestety musze troche pohejtowac :(

Radze najpierw pograc troche w ta gre nabrac doswiadczenia zapoznac sie z najlepszymi buildami itd. a potem pisac poradniki. Ale nie jest najgorzej ^ ^

W masterkach dajemy punkt w przedlozenie buffow.

1366981151-U331881.png
By Vanosz

|Ex Moderator League of Legends | Ex Moderator Duel of Champions | MPC Gold Member |

Opublikowano

Brak DFG a to jest dość core item na TF, rylai w ogóle nie potrzebny wg. mnie. Build na niego to wg. mnie Sorcery, Lich bane, DFG, Rabadon, Hourglass, i 6 item to już sytuacyjnie. Ogólnie jakoś niezbyt ten TuT

E6c9g1v.gif

Opublikowano

Zhejtują Cię bo:

-SS z normala na ujemnym W/L ratio

i tyle.... wystarczy to.

Ode mnie kilka rzeczy, obrazki buildu... wystarczy obrazek a i tak wiemy jaka nazwa a do tego wygląda to przyjemniej...mastery i runy to klasyk więc tu nie ma się co czepiać..może troszkę bardziej opisane fazy gry?

Opublikowano

Build dobry ale nigdy rylai,to jest wogole niepotrzebne na tf'ie.Reszta moze byc ale graal tez mi nie pasuje

Runy zle,na mida znaki musza byc pod przebicie odp,glify pod mr,pieczecie pod ap a nie armora,my stoimy na midzie a nie na topie.

Sredni opis i chyba nie zobaczylem maxowania skilli albo jestem slepy

Podsumowanie;
Build:8/10

Runy 4/10

Opis:6/10

Maxowanie:???

Odejme 1ptk za brak maxowania skilli i daje:5/10 za caloksztalt

sstwc.jpg

Opublikowano

Poradnik spoko, dzięki za build , ogólnie fajnie się czytało... Ale TF'em na topa?! Dobra, może nie jestem znawcom tej gry, ale TF na midzie dzięki ulti jest OP, bo pushujesz mida i gankujesz topa/bota. Po za tym mi się nim bardzo dobrze gra na midzie, nie wyobrażam go sobie na topie. Są lepsze postacie na top'a

1369767914-U115053.png

Pomogłem? Daj LIKE ;)

Opublikowano

Czemu ludzie go krytykujecie i nie podajecie konkretnych argumentow?

Co do poradnika, nie pasuje mi dfg w itemach opcjonalnych, jak dla mnie jest to core item, ale co ja tam sie znam na tf'ie ;p. Ulti staraj sie głownie uzywac do gankow, szczegolnie na bota, gdzie przewaznie sa wardy. TF na topa? Chyba sobie zartujesz... Po 1 prawdziwa magia w tfie to ganki z ulti na obie linie, po 2 taka irelia, xin itd go zniszczy. Masterki sa z deka nie przemyslane, bo po co dac w przedłuzenie buffow o 20%, przeciez to takie useless. Ogolnie jest az tak zle.

Opublikowano

Ja tą postać coraz bardziej ogarniam i ta postać miażdży, ma ogromne dmg z Q i może wycarrować gre (duża rola w TF'ach. Drużyna walczy 4vs5 a ty używasz ulti, walisz Q i macie wygranego tf'a)

1369767914-U115053.png

Pomogłem? Daj LIKE ;)

Opublikowano

Mało osób nim gra, bo uważa że jest słaby, ale tak nie jest

malo osob gra tier 1 midderem ok

#topic

rylai niepotrzebny, dfg nie uzywam i warto dorzucic do opcjonalnych twin shadows.

Opublikowano

Utop się :

og12rr.jpg

Twoje konto XDD A raczej moje ahhaha chujowy do dupy poradnik usun to xD

twisted fate jest jedną z trudniejszych postaci, jak ogarniesz to jest to maszyna do rozpierdolu(jak padles 9 razy w ciągu 20 minut?).

wystarczy że masz szybki zapłon do wybrania karty

@topic

runy - full ap?gdzie magic resist...

masterki - a flash ignite? mana? kidding me? colldown, jakos mi sie wgl nie wytraca mana jak gram, caly czas z niebieskich kart lasthity(co 5-7sekund gdzieś) chwila i full mana

itemy - dorany, dorany, x2 doranki na start to podstawa dla tfa, bardzo squishy jest, więc życie +mana regen(patrz masterki), + sytuacyjnie bym wybral dodatek do butow +15ms(sytuacja: gdy są jakieś postacie typu jarvan jax lee, który lubi czaić się za tobą)

co do graila(zabawa w karty) aby tą postacią dobrze grać trzeba umieć wybierac szybko odpowiednie karty, więc chyba lepiej sie pomeczyc i sie nauczyc niż zastępować miejsce na inną itemke jak morello tome którą szybciej jest złożyć a efekt prawie taki samy oprócz regenu

+++ wazna porada aby przy pushowaniu turreta sobie ladowac mane karta(wchodza karty w turrety)

osobiście nie podoba mi się tutek, jak piszesz tuta to w jednym języku, a nie tu AP CDR CD a tu nagle jakiś ząb naszora(cokolwiek to jest)

twisteda jeszcze nie ogarnąłem bo gram nim od wczoraj(na runkach z adc), uważam że ta postać powinna zostać znerfowana

http://screenshooter.net/4559754/ymydbus

ale nie spodobał mi się twój build abym go użył

• 1 miesiąc temu...
  • 2 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...