Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mniejsze takty niz original i5 2500k

natan1234

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka mam malutki problem wiec mianowice muszę zostawiać teraz komputer na noc no ok jest ale nie mogę zasnąć ( komp w tym samym pokoju co śpię [ malutki pokój ;d ] ) no wiec odłączyłem all wiatraki id chłodzenia tez no i dobra cisza od zasilacza nic nie słychać be quiet <3 i od karty tez nic no ale w moim życiu zawsze jest jakiś problem wiec moje temp procka bez wiatraków sięga do 50c nie wiem czy norma no ale wole takich nie mieć no i zobaczyłem ze to jest przez to ze jest oc do 4ghz no i procek pracuje w oc wiec pomyślałem żeby usunąć oc no i dobra no ale znowu jeden problem nie wiem czy temp aż tak się zmiesza wiec pomyślałem ze mogę dać takty i5 2500k mniejsze niz 3,3 ghz ( original ) bez używania niczego pracuje w 1,6ghz ( save energy mod czy jakoś tak ) no i pomyślałem ze tutaj by były male temp no ale znowu pytanie czy nie będzie problemow jak dam takty mniejsze niż original? jeżeli nie to do jakiego dać najlepiej voltage tzn ile może być najmniej w tej chwili lecę na 1.25 ( w turbo mode dochodzi do 1.28 )

chłodzenie to havik 120

no i pytanie czy mogę dać mniejsze takty niż original i czy nie będzie problemow? jeżeli tak to jaki voltage powinienem dac ?

Opublikowano

Speed FAN >> Wentyle które możesz wycisz do tylu żeby nie było słychać. 50 stopni ujdzie, ale lepiej żeby nie przekraczało. Poza tym zostaw okno otwarte z boku.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

wiec tak speed fan mi nie działa może dlatego ze wszystkie fany mam na na takich kabelkach co z 1 robią się 2 wejścia ;d i o co mniej więcej chodzi z tym " do tylu " okno mam otwarte ;d hmm 50c bylo max po 5 min potem komp wyłączyłem ( 49 48 itp jak chcesz zaraz ci mogę podać jakie było dokładne )

Opublikowano

Sprawdź ile będzie po pół godziny, godzinie. Niech nie przekracza 56 stopni. Idź oglądaj TV czy coś i sprawdzaj.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano
http://www.multiupload.nl/FCMMYF3HXM

TEMP do 74 doszła wiec muszę usunąć oc i czy mogę dąć te mniejsze takty niz original i jeżeli tak to do jakiego voltage mam zejść ?

na logu nie widać tego bo speedfan zęby miejsce robić kasuje tam temp, no ale jak przyszedłem po 30 min to widziałem max temp 74 stopni na core 0 a cpu miało 60

Opublikowano

Zatem zmniejsz voltage o 2 wartości takty zmniejsz do 3ghz i test, np. OCCT (oczywiście z wentylatorami :D) Poza tym TrueFaith na pewno jeszcze coś napisze bo on też robił sobie undervolting.

Opublikowano

Ech... Takie niskie przevoltowanie ci nic nie da. Najlepiej zjechać do stock clock, a potem undervoltować go do full stable wartości (mój 955BE z 1.4 zjechał grzecznie na 1.19V)

Opublikowano

nie jest głośny ;) tylko ja jestem taki wymagający ;d a co drogiego nie kumam ;x

a co do taktow zostawić go na 3,3ghz i potem voltage dać mniejsze? czy dać na stock clock jak anonizm mówi i zjechać jeszcze na dol razem z voltage? ogl ja takty ( 4.0ghz ) ustawiam w turbo mode tzn tak bylo na tutcie

beztytuuutc.pngna takim biosie co ja mam ;x

takie takty sa w spoczynku i voltage 1.26

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...