Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

W czym programowac?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zależy od Twoich potrzeb. Ja np bardzo lubie c/c++ które dają mi niskopoziomową kontrle na moim kodem, lecz zapewne dla kogoś kto chciałby pisać aplikacje okienkowe lepsze byłoby jakieś c#.

Zresztą i tak powinnieneś poznać najwiecej jezyków wiec pytanie powinno brzmieć "od czego zacząć najpierw". Nie będę jedenak tu już dłużej o tym pisał, podlinkuje Ci świetny "poradnik początkującego programisy" gdzie również kwestia wyboru języka jest omawiana:

http://gynvael.coldwind.pl/?id=238

Pisze boty do gier WWW na zlecenie.

Opublikowano

Nie napisał przecież o jaki język chodzi. Dział też tego jednoznacznie nie wskazuje :)

Z nicku można wnioskować, że cpp, ale to tylko gdybania.

Przepraszam , chodzi mi o wybor srodowiska , zaczynam programowac w c++

W takim razie najnowszy VS + kompilator m$, albo CodeLite z g++ lub dmc (całkiem fajny kompilator).

QTCreator też jest bardzo fajnym środowiskiem.

mjut.png
Opublikowano

polecam notatnik od microsoftu

Bez komentarza....

Ja ze swojej strony polecilbym mix - Sublime Text (bardzo przyjemny edytor, kolorowanie skladni, wiele opcji konfiguracji, macrosy, obsluga wieeeelu jezykow) + mingw. Idealny mix na rozpoczecie przygody z C++. Kobyly takie jak VS tylko niepotrzebnie zaciemniaja obraz :) Ewentualnie jak koledzy wyzej - Code::Blocks.

void_bit.jpg

Opublikowano

Bez komentarza....

Ja ze swojej strony polecilbym mix - Sublime Text (bardzo przyjemny edytor, kolorowanie skladni, wiele opcji konfiguracji, macrosy, obsluga wieeeelu jezykow) + mingw. Idealny mix na rozpoczecie przygody z C++. Kobyly takie jak VS tylko niepotrzebnie zaciemniaja obraz :) Ewentualnie jak koledzy wyzej - Code::Blocks.

70 $. Bitch please.

Pisze boty do gier WWW na zlecenie.

Opublikowano

70 $. Bitch please.

Sublime Text 2 may be downloaded and evaluated for free, however a license must be purchased for continued use. There is currently no enforced time limit for the evaluation.

Bitch please.

void_bit.jpg

Opublikowano

Co rozumiesz przez "zaciemnianie obrazu" w visualu?

Rezygnując z IDE lepiej zdajemy sobie sprawę jak przebiega cały proces tworzenia pliku wykonywalnego (kompilacja, tworzenie plików obiektowych, linkowanie). W IDE wciskamy jeden klawisz i nic nas wiecej nie interesuje. Jest to niewątpliwy plus kiedy już znamy proces "od podszewki" jednak moim zdaniem na początku lepiej przejść przez cały cykl żeby w późniejszym etapie nie mieć problemów. Szczególnie przydatna ta wiedza staje się kiedy do swojego programu chcemy dołączyć jakieś zewnętrzne biblioteki.

Dodatkowo liczba opcji w VS nie jest szczególnie przydatna dla początkującego. W edytorze pokroju SublimeText skupiamy się na kodzie a nie na tym jak mamy skonfigurować środowisko.

void_bit.jpg

Opublikowano

Visual Studio Express w porównaniu do płatnych wersji nie jest, aż taką "kobyłą" ;). Jest dobra dla każdego, a wersja 2012 ma nawet polski interfejs.

Co nie zmienia faktu, że angielski i tak jest potrzebny bo bez MSDN trudno się czegoś dowiedzieć.

GrottyCracker22.png
Opublikowano

Najnowsza wersja C::B z MinGW obsługuje standard C++0x?

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...