Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[problem] Częste crash'e gry na HD7850

djmati5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Temat może trochę inaczej powinien brzmieć, lecz też się do tego odnosi. Dzisiaj zaczęliśmy z kolegą grać w co-op'a we Władcę pierścieni bitwa na północy. Co jakieś 15-20 minut crashowało mi grę, kompletna ścinka, ekran mrugnął i po chwili komunikat "sterownik ekranu przestał działać, ale odzyskał sprawność". Dzieje się tak tylko przy tej grze.

Posiadam model HD7850 od Sapphire na standardowych taktowaniach, działo się tak na sterownikach 12.4 i 13.1 (najnowszych, nie licząc bety), reszta komponentów to:

CPU i5 2500k

Zasilacz XFX 550w

Ram 2x4GB A-DATA 1333MHz

Płyta główna ASRock P67 Pro B3

Temperatury procka w stresie np. w BF'ie nie przekraczają 50 stopni a GPU staram się trzymać na poziomie max 60 stopni. Grając we władcę, na obrotach 45% miałem 45 stopni GPU jak i CPU.

Co może być tego przyczyną? Powtarzam, dzieje się to tylko z tą grą, na innych nie ma problemu.

Opublikowano

Możliwe że to jakaś stara gra i nie wspiera jakichś technologi, ew. wykrywa "cheaty" takie jak GG, Skype, GameBooster, antywirus. Zrób test GPU jakimś programem np. OCCT (tryb GPU cośtam), MSI Kombustorem i sprawdź czy nie robią się artefakty.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Gra jest z początku listopada 2011 roku. Po godzinie OCCT nic nie wykazało, wszystko jest ok. Gdyby się artefakty pokazywały, to w grach typu BF3, Dead Space 3 i tego typu, to bym je widział.... chyba ;] Ale z obrazem nie mam problemu jeśli chodzi o GPU. (jedynie monitor jest pierd...yknięty, bo stary Acer, płaski, ale stary ;D )

Co do tych programów w tle, to mam włączone tylko podstawowe programy czyli Skype, Origin, Steam, SpeedFan. (SpeedFan'a jak wyłączę, to różnicy nie robi, a grając z kumplem, który ma praktycznie to samo włączone, to nic mu się nie dzieje...)

Jak ktoś ma jakiś pomysł, czy coś, to niech napiszę, ja będe dalej coś próbował ze sterownikami, czy coś.

@PS

Wie ktoś jak we Władcy pierścieni można wyłączyć opcję komunikacji głosowej bezpośrednio przez grę? Tam jest taki feler, że po dołączeniu do gry kumpla, od razu się słyszymy, ale bardzo cicho, z opóźnieniem 2 sekund, czasem nawet 5 sekund, a chwilami słychać, jakbyśmy gadali będąc w studni.

@Edit. Nie chcąc tworzyć nowego tematu jeszcze jedno pytanie. Dead Space 3 wykorzystuje mi tylko jeden pierwszy rdzeń procesora, pomimo, że chodzi płynnie, to i tak wydaję mi się to dziwne. Tak jest to zrobione czy co?

Opublikowano

Jak w 1 grze może kwestia sterownika, jak coś z monitorem to w innych to samo by było. Zainstaluj 13.2 beta 5 po czym przeinstaluj grę, jak nie zadziała to nie mam pomysłów

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...