Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy dodatkowe 2GB RAM i ew. Mocniejszy procesor coś da?

Acer5750

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, właściwie piszę w imieniu kuzyna, który ma problemy z internetem (zmieniał operatora, i czeka na udostępnienie lini nowemu operatorowi przez tego starego ;]) aczkolwiek dla mnie dobry powód, żeby przywitać się z wszystkimi gdyż jestem nowy na forum.

Otóż posiada on:

MOBO:Asus P5K (zwykły, nie PRO, nie Deluxe, itp)

CPU:Intel Pentium Dual Core E5200@3Ghz (więcej nie kręcony bo chłodziwo nie pozwala)

RAM:2GB GoodRam 800Mhz CL9 DDR2 (Kuzyn już szuka drugą identyczną kość żeby to w dualu puścić - będzie więc 4GB)

GPU:Radeon HD4850 512MB/256bit/GDDR3 PCI-E (Trochę leciwa, ale na lepszą brak funduszy, tym bardziej że Kuzyn nie grywa w rozdzielczościach HD (maksymalnie 1280x1024)

HDD: Segate 160GB/7200RPM/8MB/SATA (system) + WD 250GB/7200RPM/8MB/SATA

PSU:TG480-U22 (480W)

Generalnie wszystkie gry w które gra Kuzyn chodzą należycie (większość z nich w wysokich detalach przy 1280x1024, bez AA, AF) [np. Gothic 3, Fallout 3, Left 4 Dead 2 itd] przy myślę już całkiem grywalnej liczbie klatek - mianowicie stabilne 20-30 FPS niżej raczej nie schodzi. Kuzyn jednak jakiś czas temu zakupił GTA 4 i tutaj chodzi to dość lipnie (częste spadki do nawet kilku FPS) oraz planujemy zakupić sobie dayz (chcemy jak najbardziej zapewnić warunki do tej gry na takim cfg, na chociażby średnich ustawieniach). I póki co w sumie o te gry się rozchodzi cała modernizacja.

I pytanie co lepiej się opłaca, zakupić C2Q Q6600, czy np. C2D E8400 ? Co lepiej sprawdzi się do grania? Dodam, że w grę nie wchodzi zmiana CAŁEJ PLARFORMY gdyż Kuzynowi do większości tytułów wystarcza ten komputer, raptem rozchodzi się o kilka gier którym ten config nie daje rady, ponadto kwota na procesor to jakieś 300zł. Kuzynowi proponowano też zamianę na Athlon II x2 250 / 2GB Ram jak rozumiem zdecydowanie się to nie opłaca? Tj. miało to wyglądać tak że oddaje Swoją płytę, cpu, pamięć a dostaje płytę z tym właśnie athlonem i 2GB ram - odradziłem mu, chociaż szczerze całe życie śmigam na intelach i o wydajności AMD wiem mało, jednak z tego co kiedyś czytałem o tych athlonach dostaje on baty od E5200. Proszę o opinię dotyczącą tego cpu, i czy po takiej wymianie będzie można rozsądnie zagrać w te jego GTA4, BF3 multiplayer, no i dayz które planuję pograć razem z nim i znajomym. Pozdrawiam

Opublikowano

Na Athlona napewno nie opłaca się wymieniać. Ja bym się zastanowił nad inną grafiką i 4gb ram, żeby w Gta 4 grać komfortowo.

Opublikowano

Na Athlona napewno nie opłaca się wymieniać. Ja bym się zastanowił nad inną grafiką i 4gb ram, żeby w Gta 4 grać komfortowo.

Kolejna kość 2GB pamięci wpada niedługo, będzie 4GB - co prawda tylko 800Mhz ale cóż.

Uważasz, że karta graficzna będzie lepszym wyborem niż nowszy procesor ? Typu pełne C2D lub C2Q zamiast tego PDC? No i tu zostaje kwestia pieniędzy, takiego Q6600 można dostać do tych 300 zł - lepszą kartę raczej już nie koniecznie? Więcej mnie nie stać kuzynowi wyłożyć niż te 300 na wypłatę, stąd wpadłem na pomysł wymiany CPU. Dodam że GTA 4 to nie jest jakiś priorytet, chodzi o ogólną sprawność w grach - w tym dayz o które już pytałem na Waszym forum.

Podsumowując, jeśli będzie ciął detale, to na pewno ważniejsza będzie nadal k. graficzna czy jednak CPU? Ewentualnie jakies propozycje lepszych kart w tych pieniążkach, i priorytet co powinno być zmienione najpierw. Pozdrawiam

Opublikowano

sam miałem ten procek (czeka na nowego właściciela) i nigdy nie miałem problemów. solidna robota. ale co ciekawe na drugim komputerze w domu jest q6600 (ciekawy zbieg okoliczności), i powiem ci ze specjalnej różnicy nie było. w sumie nawet duo chodził lepiej od tego quad. W grach takich jak gta IV może dostać zadyszki, więc oc to dobre rozwiązanie. a RAM koniecznie do zwiększenia

comment_aKm2b5jSiJgvkhmrlSzZ5Yc80OK7Mzta

Opublikowano

Jakie kuzyn ja fundusze? Nie opłaca mu się inwestowac w socket 775... Trzeba wymienic platforme, psu, procka i grafe, dysk moze zostac a buda nie wiem.

@edit: nie doczytałem tematu, skoro nie wchodzi w gre zmiana platformy to nie opłaca sie zmieniac procka, bo duzo wydajnosci to nie da, ram tez ale mozesz kupic kosc 4gb lub dokupic 2 do lepszego działania systemu.

19.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...