Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Procek w laptopie

Manio356

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pytanko do osób które naprawdę znają się na komputerach/laptopach.

Czy można wymienić procesor i/lub kartę graficzną w tym laptopie (czy w ogóle w jakimś można) ?

Posiadam laptopa SAMSUNG NP350E7C-S03PL

Zobaczcie w google sobie go bo nie chciałbym nic źle podać.

Jak coś to w nim jest i3 2.4GHz

Opublikowano

procesor na podobny z serii i3/5/i7

tylko po co, taniej wyjdzie kupic lepszy laptop

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Z tego co wiem w większości laptopów, netbooków itp. wymiana procesora bądź grafiki nie jest możliwa a jeżeli już to procesora zaawansowanym sprzętem co i tak może nie przynieść powodzenia operacji a koszta trzeba będzie ponieść. Słyszałem o grafikach pod ExpressCard ale takowej nigdy nie widziałem.

Opublikowano

@robem chcę kupić samego procka i5 najlepiej +3.0GHz więc chyba wyjdzie on o wiele taniej niż cały nowy laptop. Czy masz może jakąś stronę do procesorów od laptopów czy do niego też wejdzie taki od PC (jak ma takie same wymiary) ? Na allegro tego dużo nie ma ;( Czym dokładnie mam się kierować przy wyborze procka jaki układ jego czy co ? :)

Opublikowano

@robem chcę kupić samego procka i5 najlepiej +3.0GHz więc chyba wyjdzie on o wiele taniej niż cały nowy laptop. Czy masz może jakąś stronę do procesorów od laptopów czy do niego też wejdzie taki od PC (jak ma takie same wymiary) ? Na allegro tego dużo nie ma ;( Czym dokładnie mam się kierować przy wyborze procka jaki układ jego czy co ? :)

Laptop o którym mówisz jest konstrukcją która nie posiada procesora z obudową PGA ( pod podstawkę w której można wymienić procesor) a BGA gdzie procesor jest wlutowany metodą powierzchniową do płyty głównej. Czyli nie pobawisz się lutownicą Ty czy przeciętny Kowalski ponieważ luty znajdują się od strony zamontowanego układu. Tylko zaawansowany specjalistyczny sprzęt mógłby sobie z tym poradzić. Niestety niezwykle ciężko znaleźć procesor BGA (ponieważ można go pozyskać tylko i wyłącznie z innego notebooka) ponad to nie wiesz czy pozyskany w ten sposób układ nie został uszkodzony przy jego demontażu, co jest bardzo prawdopodobne. Jeżeli już zdecydujesz się na taki zabieg to koszta są rzędu grubych setek a nawet tysięcy złotych.

Opublikowano

dlatego mu wyraźnie napisałem żeby kupił nowy laptop a nie wymieniał

nawet wymiana grafiki to tez prawie koszt ok 700-1000zł

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

dlatego mu wyraźnie napisałem żeby kupił nowy laptop a nie wymieniał

nawet wymiana grafiki to tez prawie koszt ok 700-1000zł

Niekiedy nawet nie ma takiej możliwości :)

Opublikowano

bez lutowania nie

zresztą jak się uparł niech sobie policzy

procesor więcej niż 200$ po zamówieniu go wychodzi od 900 zł ( opłaty itp koszty )

wymiana procka od 400 zł w górę

robocizna minimum 100 ( rozłożenie, złożenie laptopa, czyszczenie płyty itp )

jak sprzęt na gwarancji to robi tylko serwis producenta tak o 50% drożej niż normalny serwis po gwarancji

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

bez lutowania nie

zresztą jak się uparł niech sobie policzy

procesor więcej niż 200$ po zamówieniu go wychodzi od 900 zł ( opłaty itp koszty )

wymiana procka od 400 zł w górę

robocizna minimum 100 ( rozłożenie, złożenie laptopa, czyszczenie płyty itp )

jak sprzęt na gwarancji to robi tylko serwis producenta tak o 50% drożej niż normalny serwis po gwarancji

spotkałem się z ceną wymiany procesora (nie był to laptop ale telewizor o tyle dobry, że opłacało się to zrobić) 1300 zł + układ we własnym zakresie.

Opublikowano

Aha dzięki za pomoc :( To chyba jedynym wyjściem będzie kupno za jakiś czas lepszego laptopa lub stacjonarka.

Temat do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...