Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytanie o części do komputera

zPixeLz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chciałem sobie zagrać w nowe tytuły takie jak battlefield 3 czy far cry 3 lecz mój komputer juz nie wyciąga tych gier. Battlefielda 3 mam i gram na najniższej grafice ale tylko na max 16 graczy i mam tak średnio 10-40 fpsów (40 jak gram sam na serwerze :D) czyli praktycznie nie da sie grac. Mój budżet to tak ok. 700 zł
Chciałem sobie ulepszyć mój komputer:
płyta g.- ASUS P5K SE (to jest socket 775)

grafika - NVIDIA GeForce 9600 GT 512MB

Procek - Core 2 Duo 2.4GHz E4600
Zasilacz - Logic 500 W
RAM - 4GB z tym że system 32 bitowy i widzi tylko 3.2GB

Mam kilka pytań odnośnie dokupienia nowych podzespołów. Chcę sobie kupić w pierwszej kolejności nowy procesor i myślę ze najrozsądniej było by kupienie Core 2 Quad, tu jest moje pierwsze pytanie czy lepiej kupić tego core quad z 4 rdzeniami na LGA 775 czy lepiej bylo by kupic nową płytę główną i intel pentium na lga 1155 ale tylko z dwoma rdzeniami, wydaje mi sie ze lepiej było by kupić ten z czterema (ok. 300zł) i nie tracić kasy na płyte g. wtedy zostało by mi jeszcze troche kasy na kupno lepszej grafiki, tutaj kolejne moje pytanie. Czy jak kupiłbym sobie procesor Core 2 Quad załużmy 2.4GHz i karte graficzną np. sapphire HD7770 1GB to czy działało by to zgodnie z moim komputerem, czy procesor by jej nie ograniczał i czy mój zasilacz to uciągnie. A może ktoś ma jeszcze lepszy pomysł, czekam na dobre rady i odpowiedzi na moje pytania, bo w ciemno nie będe kupował :D

Opublikowano

Mógłbym odciebie odkupić ten stary procek,płyte główną i ram.

Ile byś za to wszystko chciał?

nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

Za 700zł :

MSI H61M-P20 -150zł

Pentium G2020 - 210zł

2GB RAM DDR3 - 40zł

Aerocool 400w - 130zł

Używka 4870 z dobrym chłodzeniem i walisz dobre O/C.

Kolego nie obraź się, ale znasz inną grafikę niż 4870 (i dobre O/C)? A i koledze żeś zaproponował trochę nieopłacalne przejście z zestawu na zestaw :D

Procesor AMD Athlon II X2 270 BOX (podstawka AM3 także w przyszłości w gre wchodzi nawet 6-rdzeniowy układ Phenom II X6 1045)

Płyta główna ASRock 960GM-GS3 FX (Posiada złącza IDE jak i SATA)

Karta Graficzna Gigabyte Radeon HD5570 1GB

Pamieć Kingston HyperX 4GB 1600 Mghz CL9 (w przyszłości można pamięć rozszerzyć nawet do 32 GB)

Zasilacz XFX ATX Core 450 W 80+ (z lekkim zapasem na rozbudowe)

Dysk i obudowa ze starego PC.

Na morele net 795 zł.

Pozwolisz sobie że nie będę składał czegoś w tej samej półce cenowej od początku i podeśle Ci rozwiązanie które poleciłem innemu koledze. :)

Opublikowano

Kolego nie obraź się, ale znasz inną grafikę niż 4870 (i dobre O/C)? A i koledze żeś zaproponował trochę nieopłacalne przejście z zestawu na zestaw :D

Procesor AMD Athlon II X2 270 BOX (podstawka AM3 także w przyszłości w gre wchodzi nawet 6-rdzeniowy układ Phenom II X6 1045)

Płyta główna ASRock 960GM-GS3 FX (Posiada złącza IDE jak i SATA)

Karta Graficzna Gigabyte Radeon HD5570 1GB

Pamieć Kingston HyperX 4GB 1600 Mghz CL9 (w przyszłości można pamięć rozszerzyć nawet do 32 GB)

Zasilacz XFX ATX Core 450 W 80+ (z lekkim zapasem na rozbudowe)

Dysk i obudowa ze starego PC.

Na morele net 795 zł.

Pozwolisz sobie że nie będę składał czegoś w tej samej półce cenowej od początku i podeśle Ci rozwiązanie które poleciłem innemu koledze. :)

Słuchaj... po co polecasz mu MOBO, na którym porządnego O/C nawet nie zrobi na dodatek proponując AMD, które bez O/C raczej kaszle ?

GPU... 4870 polecam, poniewać można jest wyrwać za nieco ponad 200zł, a wydajnością przebija nawet 9800GTX, nie mówiąc o O/C.

A to 5570, to raczej do biura i starszych tytułów.

Zasilacz z lekkim zapasem ? Na nim wejdzie np. 7870+i5 jak nie więcej.

Na dodatek ten procesor, którego G2020 bije na łeb, a i tak wsadzisz w przyszłości i5/i3 2-giej generacji.

Jak już brać AMD to albo Phenom II x4/x2 i odblokowywać 2 kolejne rdzenie albo przyszłościowo FX, aktualnie raczej traktuje się ją jako tańszy sprzęt do renderingu :P.

Opublikowano

Nie wiem czy jest sens ciągle tutaj pisać ale autor tematu od 3 dni nie był na mpcforum.

nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

Słuchaj... po co polecasz mu MOBO, na którym porządnego O/C nawet nie zrobi na dodatek proponując AMD, które bez O/C raczej kaszle ?

GPU... 4870 polecam, poniewać można jest wyrwać za nieco ponad 200zł, a wydajnością przebija nawet 9800GTX, nie mówiąc o O/C.

A to 5570, to raczej do biura i starszych tytułów.

Zasilacz z lekkim zapasem ? Na nim wejdzie np. 7870+i5 jak nie więcej.

Na dodatek ten procesor, którego G2020 bije na łeb, a i tak wsadzisz w przyszłości i5/i3 2-giej generacji.

Jak już brać AMD to albo Phenom II x4/x2 i odblokowywać 2 kolejne rdzenie albo przyszłościowo FX, aktualnie raczej traktuje się ją jako tańszy sprzęt do renderingu :P.

Bo większość ludzi się nie bawi W O/C a poza tym nie prosił o sprzęt pod O/C tylko o dobry sprzęt o niskich kosztach.

Zobacz sobie testy i opłacalność FX a poza tym FX to nie ten przedział cenowy. Polecaj ludziom używane gruchoty z allegro z ukrytymi wadami dalej. :) Jak ktoś chce kupić coś świeżego to niech tak robi. Proszę Cie o czym ty mówisz. O kartach które były dobre 5 lat temu. GF seria 9 i Radeon seria 4... Poza tym 5570 Nie jest do biura, a jeżeli komuś chodzi o gry to na pewno nie chodzi mu o to żeby miał 40 fpsów na DirectX 10 z płaskimi chodnikami i dachami. Zobacz porównania DirectX 10 a 11, a polecasz ludziom sprzęt stary bo pewnie dawno temu byłeś na czasie. Złożyłem nie jeden komputer za każde pieniądze i nigdy nikt nie miał żadnego ale, wręcz przeciwnie jestem polecany. Faktycznie nic ponad 4870 i i5 może nie pociągnie bo polecasz tą suszarkę każdemu bo pewnie sam masz tego straszaka i chcesz się dowartościować.

Opublikowano

Bo większość ludzi się nie bawi W O/C a poza tym nie prosił o sprzęt pod O/C tylko o dobry sprzęt o niskich kosztach.

Zobacz sobie testy i opłacalność FX a poza tym FX to nie ten przedział cenowy. Polecaj ludziom używane gruchoty z allegro z ukrytymi wadami dalej. :) Jak ktoś chce kupić coś świeżego to niech tak robi. Proszę Cie o czym ty mówisz. O kartach które były dobre 5 lat temu. GF seria 9 i Radeon seria 4... Poza tym 5570 Nie jest do biura, a jeżeli komuś chodzi o gry to na pewno nie chodzi mu o to żeby miał 40 fpsów na DirectX 10 z płaskimi chodnikami i dachami. Zobacz porównania DirectX 10 a 11, a polecasz ludziom sprzęt stary bo pewnie dawno temu byłeś na czasie. Złożyłem nie jeden komputer za każde pieniądze i nigdy nikt nie miał żadnego ale, wręcz przeciwnie jestem polecany. Faktycznie nic ponad 4870 i i5 może nie pociągnie bo polecasz tą suszarkę każdemu bo pewnie sam masz tego straszaka i chcesz się dowartościować.

Zachodzi pod flame ? :P

4870 rozkłada 5570 nawet bez O/C więc nie wiem o czym tu jeszcze gadać.

Co Ci da DirectX11 na biurowym Radku ? NIC ! Równie dobrze może zainwestować W GT520 - używasz pojęć z gotowców :P.

Używane gruchoty ? No faktycznie - ja ciągnąłem do czasu cały czas na używkach i jakoś sprzęt dalej żyje, wystarczy patrzeć co się kupuje -.-.

polecasz ludziom sprzęt stary bo pewnie dawno temu byłeś na czasie.

Polecam sprzęt stary, aczkolwiek nadal dobry, więc nie mam pojęcia o co Ci chodzi ;>

O kartach które były dobre 5 lat temu. GF seria 9 i Radeon seria 4

Te karty SĄ NADAL DOBRE, JEŚLI KTOŚ NIE DYSPONUJE BUDŻETEM WIĘKSZYM NIĆ 250ZŁ !

bo polecasz tą suszarkę każdemu bo pewnie sam masz tego straszaka i chcesz się dowartościować.

Aby zaspokoić Twoją ciekawość mam Gainward GTS450 O/C czyli coś ni mniej ni więcej na poziomie 4870 bez O/C, oferuje to Twoje DirectX 11 ;>. W niedalekiej przyszłości zamiana na używkę 6850.

Zobacz sobie testy i opłacalność FX

W czym ? W Crysisie 3 i renderingu owszem - tutaj są bardziej opłacalne niż i7, ale jeśli chodzi o gry, to tańszy i5 spisuje się lepiej (albo droższy o kilkadziesiąt złotych - 2500k/3570k/FX 8350).

Poza tym 5570 Nie jest do biura

A może do gier ? -.-

jeżeli komuś chodzi o gry to na pewno nie chodzi mu o to żeby miał 40 fpsów na DirectX 10

A widzisz - ja znam ludzi, którzy nie grają poniżej 60FPS ;>

Złożyłem nie jeden komputer za każde pieniądze i nigdy nikt nie miał żadnego ale

Szczerze ? Trochę tym ludziom współczuję, jeśli dajesz takie zestawy do "gier".

Nie chcę się wykłócać, ale w tym przypadku WIEM, że nie masz racji co do tego zestawu (a każdemu się zdarzają błędy).

Opublikowano

Zachodzi pod flame ? :P

4870 rozkłada 5570 nawet bez O/C więc nie wiem o czym tu jeszcze gadać.

Co Ci da DirectX11 na biurowym Radku ? NIC ! Równie dobrze może zainwestować W GT520 - używasz pojęć z gotowców :P.

Używane gruchoty ? No faktycznie - ja ciągnąłem do czasu cały czas na używkach i jakoś sprzęt dalej żyje, wystarczy patrzeć co się kupuje -.-.

Polecam sprzęt stary, aczkolwiek nadal dobry, więc nie mam pojęcia o co Ci chodzi ;>

Te karty SĄ NADAL DOBRE, JEŚLI KTOŚ NIE DYSPONUJE BUDŻETEM WIĘKSZYM NIĆ 250ZŁ !

Aby zaspokoić Twoją ciekawość mam Gainward GTS450 O/C czyli coś ni mniej ni więcej na poziomie 4870 bez O/C, oferuje to Twoje DirectX 11 ;>. W niedalekiej przyszłości zamiana na używkę 6850.

W czym ? W Crysisie 3 i renderingu owszem - tutaj są bardziej opłacalne niż i7, ale jeśli chodzi o gry, to tańszy i5 spisuje się lepiej (albo droższy o kilkadziesiąt złotych - 2500k/3570k/FX 8350).

A może do gier ? -.-

A widzisz - ja znam ludzi, którzy nie grają poniżej 60FPS ;>

Szczerze ? Trochę tym ludziom współczuję, jeśli dajesz takie zestawy do "gier".

Nie chcę się wykłócać, ale w tym przypadku WIEM, że nie masz racji co do tego zestawu (a każdemu się zdarzają błędy).

A co ty chciałeś za 800 zł ? Może Ci nie pasuje że polecam sprzęt nowy, i o najlepszym stosunku wydajności do ceny jeżeli chodzi o nowe rozwiązania. Ale nie mam sumienia polecać komuś używany sprzęt, używana karta mogła być przegrzewana i mógł ktoś o nią wgl nie dbać i wyczyścić ją ładnie do aukcji. W innym temacie się czepiałeś że nie polecam zasilaczy poniżej 80+ ale już Ci mówiłem że zasilacz który posiada jakiś certyfikat to najwidoczniej na niego zasługuje, a takie bez certyfikatu najwyżej tych norm nie spełniły i nie wiadomo co mogą sobą zaprezentować. Kolega leci na modecomie za 90 zł i też żyje i taki sam masz tok myślenia. Jaką masz pewność że ten modecom nie jest na równi np z jakimś OCZem bez żadnego certyfikatu? Możesz jedynie wierzyć opiniom innych, ale gwarancji potwierdzonej certyfikatem nie posiadasz. ( nie mówię tutaj że taki OCZ jest na równi z Modecom ale pewności nie masz).

Opublikowano

Jaką masz pewność że ten modecom nie jest na równi np z jakimś OCZem bez żadnego certyfikatu? Możesz jedynie wierzyć opiniom innych, ale gwaramcji potwierdzonej certyfikatem nie posiadasz.

Testy napięć, zaufanie do firmy, lepszej jakości cała elektronika.
Z pewnością będzie lepszy niż "SILENT 700w PCF+".

A co ty chciałeś za 800 zł ?

Dałem mu zestaw za mniejszą kasę, który lepiej by sobie poradził z grami.

Ale nie mam sumienia polecać komuś używany sprzęt, używana karta mogła być przegrzewana i mógł ktoś o nią wgl nie dbać i wyczyścić ją ładnie do aukcji.

To przepłacaj za biurowe nówki - używka 4870 przy takiej cenie całego zestawu jest bardzo dobrym wyborem i lepiej sprawdzi się w grach.

Co z tego, że była przegrzewana ? Kilka lat i tak powinna jeszcze posłużyć, a jaki byłby sens polerowania jej do aukcji ? Jeśli sprzedawca jest porządny, to o tym napisze, dlatego RACZEJ nie bierze się od ludzi z zerową liczbą komentarzy.

. Kolega leci na modecomie za 90 zł i też żyje

Do czasu zapewne, możliwe, że to jest też lepsza seria ;>

Opublikowano

Zamykam bo autor nie wchodzi na forum w ogóle. Jak będzie chciał czegoś się dowiedzieć niech napisze a otworzę temat.

Hyung, tak żebyś wiedział, za wszczynanie flame też są % ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...