Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Dyskusja] Bug RP

MeCa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem, że już mpc nie obchodzi ta sprawa ale znalazłem konkretne info w tej sprawie, sam doładowałem około 15 razy z różnych kont i nie wydaję mi się, żeby dla kilku tysiąca osób organizowano spraw w sądzie, a także namierzaniem tych osób i wysłaniem grzywny, jestem osobom nie pełnoletnią więc, wątpię, że poniosę konsekwencje wyraźcie swoje opinie na ten temat.

UWAGA! PROSZĘ NIE SIAĆ PANIKI W SIECI! SA TO INFORMACJE NA TEMAT TEGO CO CZEKA OSZUSTÓW, ORAZ EWENTUALNY PRZEBIEG POSTĘPOWANIA WOBEC NICH!

W przeciągu ostatnich kilku dni w sieci zakotłowało się za sprawą buga PayPal, dzięki któremu każdy z przywoływaczy mógł „za darmo” zdobyć dowolną ilość RP. Bug ten polegał na podawaniu fałszywych danych osobowych oraz numeru karty, który był losowo generowany (jak np. seriale w przypadku pirackich wersji gier), a której rachunek był obciążany na stosowną kwotę. Co ciekawe dane osobowe rzecz jasna były zmyślone, jednak numery kont jak najbardziej realne i za nieuczciwość przywoływaczy płaciły niczego nie świadome osoby. 48h po fakcie możliwość takiego zakupu RP została zablokowana, a sam RIOT zagroził sprawami w sądzie dla najbardziej zuchwałych. Riot w swojej wypowiedzi, bardzo krótkiej i zwięzłej, wprost mówi, iż „Ci którzy ukradli RP powyżej 20 euro, mogą liczyć się z konsekwencjami dotyczącymi wykroczenia”. W prawie Polskim, wykroczenie to kradzież do wartości 250 PLN, zaś wyższe to już przestępstwo.

65 § 1 pkt 1 kw, kto umyślnie wprowadza w błąd organ państwowy lub instytucję upoważnioną z mocy ustawy do legitymowania co do tożsamości własnej lub innej osoby, podlega karze grzywny.

Kodeks Karny wyraźnie mówi, iż ci którzy kradli korzystając z fałszywych danych osobowych zostaną obciążeni mandatami oraz grzywną w wysokości wartości skradzionych RP. Rekordowa kradzież dotyczy mieszkańca z Polski (a jakże, sic!), który w przeciągu kilkunastu godzin używając buga skradł 365 000 RIOT POINTS. Są to punkty o wartości ponad 8 tysięcy złotych!!!!!

A oto lista najwyższych wyników (Polska raźno trzyma się w czołówce):

1. Polska – 365,000 RP
2. Hiszpania – 230,000 RP
3. Polska – 187,000 RP
4. Francja – 164,000 RP
5. Polska – 147,000 RP

Tutaj również przestrzegamy przed podawaniem fałszywych danych. Same dane były nieprzypisane do osoby, czyli nieistniejące, co podchodzi pod fałszowanie danych osobowych. Taka przestroga na przyszłość, uważajcie za co się zabieracie, gdyż to niesie za sobą ogromne konsekwencje.

Art. 270.
§ 1. Kto, w celu użycia za autentyczny, podrabia lub przerabia dokument lub takiego dokumentu, jako autentycznego używa, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto wypełnia blankiet, opatrzony cudzym podpisem, niezgodnie z wolą podpisanego i na jego szkodę albo takiego dokumentu używa.

§ 3. Kto czyni przygotowania do przestępstwa określonego w § 1, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Dodatkowo chciałbym zauważyć, że kradzież powyżej 250 zł to już przestępstwo, a obciążane były prawdziwe rachunki kont PayPal, co podlega także pod drugi paragraf Art. 270 Kodeksu Karnego i grozi karą ograniczenia lub pozbawienia wolności na okres od 3 miesięcy do lat 5. Oczywiście w przypadku pierwszego złamania prawa przez osobę stosowane będą wyroki w zawieszeniu, ale to oznacza już, że w dokumentach osoba taka będzie figurować jako karana.

Co jeśli dane były fałszywe, a korzystałem z głównego konta LOL?

Tutaj odpowiedź jest banalna. Każdy kto używa fałszywych danych osobowych do czerpania korzyści finansowych w internecie jest przestępcą! Nie jest to drobne oszustwo, nie jest to również lekkie wykroczenie. Za takie wybryki grozi kara do 5 lat pozbawienia wolności oraz kary w postaci grzywny. Ci którzy używali buga kilka razy niezależnie od IP zostaną namierzeni bez problemu. Działa to w ten sposób – od dawna używaliście jednego konta LoL, Riot zaś ma dostęp do logów waszego konta oraz IP. W przypadku jeśli IP jest zmienne, Riot na podstawie koordynacji z których owe numery IP zostały wysyłane (tzw. brama), ma możliwość bez najmniejszego problemu uzyskać adres oszusta. Ci którzy korzystali z buga kilka razy, używając zmiennego IP – nie cieszcie się przed wcześnie.

PayPal i oszuści

PayPal posiada skomplikowany system zabezpieczeń, który nie pozwala na wklepanie kilkanaście razy fałszywych danych osobowych. Po kilku nie udanych próbach wasze konta zostają dodane do tych, które wymagają weryfikacji. Również jeśli kilka razy z jednego konta LoL ktoś próbował oszukać system, zostaje dodany do kont wymagających weryfikacji. Do czego zmierzam? Nieudacznikom życzymy powodzenia. Po kilku nieudanych próbach wyskakuje informacja - Twoje konto przykuło naszą uwagę, potrzebujemy kilku informacji oraz weryfikacji by sprawdzić autentyczność. To też oznacza początek kłopotów dla oszustów. Od tego momentu jesteście rejestrowani w systemie, którego RIOT może użyć by namierzyć gagatków za pomocą kontaLeague of Legends, a następnie ustalić adres przy pomocy adresu IP. Dla mądrych chylimy czoła.

PayPal już zablokował możliwość kradzieży RP za pomocą niemieckich fałszywek, bo jak dowiedzieliśmy się od samego serwisu w ciągu ostatnich 72h ponad 10 tysięcy zgłoszeń dotarło do nich z europejskiego IP, a wszystkie dane fałszowane były na niemieckie adresy i dane osobowe. Jeśli chodzi o buga, nie ma oficjalnej informacji, że został on wyłączony, jednak od teraz wszystkie transakcje są uważnie obserwowane. Ci, którzy dzisiaj próbowali dorwać się do lewych RP, mogą w spokoju czekać na swoją karę. Tą natomiast w postaci grzywny w zależności od kwoty, będziemy musieli uregulować by nasze konto wróciło do normy. Wszystkie zakupy oraz gifty za lewe RP zostaną oczywiście wycofane. Riot prowadzi pokojową politykę,i tutaj nie wchodzą w grę masowe rozprawy, jednak Ci, którzy uzyskali z transakcji więcej niż RP za 20 euro mogą czekać na zablokowanie konta.

Warto również podkreślić że Riot nie zbanuje z pewnością każdego kto dokonał tego czynu, jednak ci którzy przegięli już teraz mogą czekać na wymierzenie im kary.

Próbowaliśmy także skontaktować się z przedstawicielami PayPala w sprawie ewentualnego stawiania oszustów przed wymiarem sprawiedliwości – jednak przedstawiciel prasowy serwisu mówi, że to bardzo delikatna sprawa i woleliby w chwili obecnej wstrzymać się od wygłaszania oficjalnych oświadczeń do momentu kiedy sytuacja zostanie w 100% wyjaśniona. Podkreśla także jednak, że przez oszustów ucierpieli niewinni ludzie, którzy korzystają na co dzień z serwisu (stracili dostęp do swoich środków na ok. 48h), a co za tym idzie dobre imię serwisu, więc na pewno PayPal nie pozostawi oszustów bezkarnymi.

Będziemy informować was na bieżąco jeśli pojawią się nowe informacje w tej sprawie.

Opublikowano

Na prawdę, nas nie interestuje ta sprawa.

Po raz ostatni przestrzegamy,

MPC nie będzie brało odpowiedzialności za wykorzystanie buga, nie poczuwamy się jako odpowiedzialni, tutaj tylko zostało dodane info a to, iż forum jest o 'bugach, cheatach i botach' nie usprawiedliwia do pisania XXX tematów o tej samej treści.

Proszę o, no cóż, ogarnięcie się, ten temat pozostawię, możecie dyskutować na ten temat, ale bez przesady...

Opublikowano

Jaki bug ?

W sumie dobrze że go nie wykorzystałem bo bym pobił tego z 360k .

Ciekawe ile banów poleci .

Klan W-I-R Rekrutuje !

Wymagamy co najmniej jednej IX ale dobrze by było jakby ktoś miał dyszke :) Mamy własny TS3 i świetną atmosferę . Więcej info na priv .

Opublikowano

Riot prowadzi pokojową politykę,i tutaj nie wchodzą w grę masowe rozprawy, jednak Ci, którzy uzyskali z transakcji więcej niż RP za 20 euro mogą czekać na zablokowanie konta.

Uff, czyli za 30 euro dostane tylko bana na konto ? spoko

1. Polska – 365,000 RP

3. Polska – 187,000 RP

4. Francja – 164,000 RP

5. Polska – 147,000 RP

Najlepsze :D

Opublikowano

fakt faktem ze zbugowalem ok 30k rp, bana juz otrzymalem ciekawi mnie jak dalej sie to potoczy, mimo wszystko mam nadzieje ze jednak bedzie jak w przypadku westa 1,5 roku temu, czyli skonczylo sie na banach.

ZAPRASZAM SERDECZNIE NA SERVER !
24521_8.png

Opublikowano

A ja nadal czekam do jakiegokolwiek linka, który potwierdzi, że ktokolwiek z RIOTu lub PayPala tak powiedział. Na razie nie jest to wiarygodne. I pewnie serwis nabija sobie wyświetlenia.

fakt faktem ze zbugowalem ok 30k rp, bana juz otrzymalem ciekawi mnie jak dalej sie to potoczy, mimo wszystko mam nadzieje ze jednak bedzie jak w przypadku westa 1,5 roku temu, czyli skonczylo sie na banach.

Możesz powiedzieć kiedy dostałeś bana? I dać screena z maila?

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Wrzuc nam info o banie jak sie logujesz na konto :D
Opublikowano

informacja wyskakuje jak w przypadku normalnego bana, tylko ze owego bana mam do 5 stycznia 2100 roku na e-mail w ogole nie przyszlo zadne info na temat bana etc :P

24521_8.png

Opublikowano

Jakieś dowody, że akurat polak te miliardy rp ? Dowody ze bany ?

nie będę wypierdalał z tego forum. Nie przeczytalem tresci tematu, leci raport za flame. Mam też twoje ip, wiec spodziewaj się jutro o 18:00 napadu na chate. Jusz stary nie zyjesz. Radze wyjechac do innego kraju, bo cie znajde.

Opublikowano

mhm, dokladnie takie samo, dziwi mnie nadal fakt ze na e-mail nic nie dostalem, btw. kumpel ktory zbugowal 15k rp nie dostal nic, a kumpel ktory zrobil raz 3620 dostal bana w tym samym czasie co ja, tak czy siak, trzymam kciuki zeby riot byl wyrozumialy jak w przypadku sytuacji ktora miala miejsce 1,5 roku temu i na banach sie skonczylo bo fakt faktem zle sprawa w sadzie by wplynela na moja obecna sytuacje.

24521_8.png

Opublikowano

Słodko, nieprawdaż łapczywe szmaty?

Delikatna sytuacja dla PayPal, gdyż obnażyło to niedoskonałość ich systemu i teraz wiele instytucji może mieć spore pretensje do tej firmy. Trochę przykre, że to nasi rodacy przodują w tym rankingu ale cóż - Polak potrafi.

wikmk9.jpg

Opublikowano

zawsze sa plusy, i riot games i paypal sa zmuszone do udoskonalenia swoich zabezpieczen, coz, wina jakby jest i po stronie graczy i po stronie riotu i paypala, tylko teraz szukanie winnego...

24521_8.png

Opublikowano

Haha mam się śmiać czy płakać? Wy wszyscy wierzycie w te gówno, niech każdy z was pomyśli jak by tak było naprawdę że będzie rozprawa w sądzie to co oni mi udowodnią że buguje sobie rp w lol'u, ze riot nie potrafi zabezpieczać rp to jest jakieś śmieszne nie moja wina że riot nie umie zabezpieczyć kupna rp, przecież riot dawno wie że owy bug jest i zamiast go zamknąć czerpią z tego niezłą kasę.

1. Polska – 365,000 RP
3. Polska – 187,000 RP
4. Francja – 164,000 RP
5. Polska – 147,000 RP

Hahah Polak potrafi.

11002241_4_11.png
Opublikowano

Haha mam się śmiać czy płakać? Wy wszyscy wierzycie w te gówno, niech każdy z was pomyśli jak by tak było naprawdę że będzie rozprawa w sądzie to co oni mi udowodnią że buguje sobie rp w lol'u, ze riot nie potrafi zabezpieczać rp to jest jakieś śmieszne nie moja wina że riot nie umie zabezpieczyć kupna rp, przecież riot dawno wie że owy bug jest i zamiast go zamknąć czerpią z tego niezłą kasę.

nie rozumiem ciebie

Opublikowano

SWAT wbija ci na chate powyzej 20 euro, slabe info masz, a tak na powaznie, riot wiecej by stracil niz zyskal na tych procesach etc. ciekawe dlaczego nic nie pisze na oficjalnych stronach riotu i paypala, ale jakies stronki w ogole prawie nikomu nie znane maja info i to takie ze o jezu ; o

24521_8.png

Opublikowano

nie rozumiem ciebie

Mówię że riot i paypal to takie d3bil3 że zamiast usunąć owy bug to czerpią zyski kosztem innych.

11002241_4_11.png
Opublikowano

SWAT wbija ci na chate powyzej 20 euro, slabe info masz, a tak na powaznie, riot wiecej by stracil niz zyskal na tych procesach etc. ciekawe dlaczego nic nie pisze na oficjalnych stronach riotu i paypala, ale jakies stronki w ogole prawie nikomu nie znane maja info i to takie ze o jezu ; o

1. Polska – 365,000 RP

3. Polska – 187,000 RP

4. Francja – 164,000 RP

5. Polska – 147,000 RP

Ich napewno bezkarnie nie pozostawią i to chyba tyle co zrobią :D przecież kogoś kto okradł na 80 złotych czy jak ja na 130 to nie będa ciągać po sądach -,-"

Opublikowano

Uff, czyli za 30 euro dostane tylko bana na konto ? spoko

1. Polska – 365,000 RP

3. Polska – 187,000 RP

4. Francja – 164,000 RP

5. Polska – 147,000 RP

Najlepsze :D

Dostaniesz bana na konto + do karę w postaci spłaty długów. Ban pozostanie do póty, do póki nie spłacisz należnej kwoty równej skradzionym RP.

ja dzisiaj z tego skorzystałem ale tylko zaa 20 euro może nie dostane bana

Dostaniesz, jeśli Cię złapią.

ezgif-com-effects.gif

Opublikowano

Daj gównom sposób na free rp -> zrobią większe gówno.

I tak poza tematem:

I wypier*alać, nie spamować mi na pw że to już nie działa, że masz problem, że nie umiesz niemieckiego, że sie boisz kary, że stary Ci grozi bo jest policjantem, że matka upłakana leci do sądu, bo naprawde MAM TO W DUPIE ŻE NIE STAĆ CIE NA SKINA, I POTRZEBUJESZ POMOCY ŻEBY ZAPIER*OLIĆ COŚ W NECIE BO MASZ 12 LAT A NIE PÓJDZIESZ DO PRACY. Dziękuję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...