Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Kupno] Karta Graficzna

xXxCysieKxXx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od długiego czasu mam problemy z dotychczasową kartą graficzną, a mianowicie podczas grania w różne gry często się przegrzewa, oraz w pewnym momencie zrobi mi się np. czarny ekran (Czasami zielony, neibieski, w jakieś paski itp. ;p), co czasami naprawdę potrafi wkurzyć. Poza tym mam ją juz bardzo dłuuuugi czas i większośc gier już mi nie chodzi.

W związku z tym postanowiłem kupić nową kartę graficzną, lecz problem leży w tym, iż kompletnie się na tym nie znam.

Z góry zaznaczam, że nie chce jakiejś wypasionej karty, ponieważ budżet jakim dysponuję nie jest zbytnio duży.

Nie znam się także na tych wszystkich wejściach itp. więc nie wiem na co mam patrzeć przy jej wybieraniu.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Max. cena karty graficznej: 150 - 200zł

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dotychczasowa karta: ATI Radeon x1600/1650 Series

Pozdrawiam i z góry dziękuję !

xcysiek_eune_105_3_logo.png

Opublikowano

Podaj specyfikację komputera (wystarczy płyta główna, zasilacz, procesor)

Może wcale nie opłaca się wymieniać. (to jest GPU pod AGP czy PCI-e ?)

Skoro temperatury są wysokie, to wymień pastę termoprzewodzącą, oczyść chłodzenie.

Opublikowano

Ehh.. Podczas pisania posta szary ekran.. Mam już tego dosyć ;d

Podaj specyfikację komputera (wystarczy płyta główna, zasilacz, procesor)

Może wcale nie opłaca się wymieniać. (to jest GPU pod AGP czy PCI-e ?)

Skoro temperatury są wysokie, to wymień pastę termoprzewodzącą, oczyść chłodzenie.

1. Ze specyfikacji mogę podać tylko procesor, gdyż nie wiem jak sprawdzić resztę. :D

procek: AMD Athlon 64 2X dual core processor 5000+ 2,61 GHz

2.
Może i nie trza byłoby wymieniać, ale to wszystko naprawdę wkurza..
Reszty posta nie zrozumiałem, gdyż jestem totalnie "zielony" w tych
sprawach i nie znam się na tym. Podaj jakąś instruckję jak to sprawdzić
to powiem :>

3. Są czasami bardzo wysokie.. Jaka pasta, o co chodzi ? Tak jak wyżej, nic nie kumam :D Chłodzenie próbowałem czyścić kilka razy i nic to nie dało.

Proszę
o dalsze podpowiedi co do wyboru karty graficznej, lub ewentualnie tak
jak kolega wyżej doradzic coś jak mogę rozwiązac problemy z ta kartą.

Pzdr.

Opublikowano

Ściągnij CPU-Z i w zakładce chyba Mainboard podaj model płyty głównej. A zasilacz sprawdzisz odkręcając bok obudowy. Inaczej nie ma sensu na ślepo wybierać karty.

( ͡° ͜ʖ ͡°)

Opublikowano

Zasilacz: DPS-300ab-19 B

Jeżeli chodzi o płyte główną to w tym programie CPU-Z mam coś takiego (Mam nadzieję, że o to chodziło):

Manufacturer: ASUSTec Computer INC.

Model: NARRA2 2.00

Ogólnie nie jestem pewny czy to to, ale chyba dobrze podałem ;p

Za każdy post ++ :>

Prosze o dalszą pomoc o pozdrawiam.

Opublikowano

Nie wsadziłbym pod tego proca nic więcej jak 8800gt/9600gt

Proc już dość leciwy ;).

Jeżeli moge prosić to jak proponujecie jakąś kartę graficzną, to żebyście w miarę możliwośi napisali też jej przyblizona cenę :>

Pzdr.

Opublikowano

Nowej do 200zł nie znajdziesz :)

Po pierwsze dlatego, że seria 9xxx i 8xxx i starsze nie są produkowane od baaardzo dawna.

Tylko używki ci zostają. Jak boisz się, to masz problem.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Te GPU są nieśmiertelne, strasznie wytrzymałe. Masz 200zł, płacisz jedynie połowę, z nówek jedynie nieopłacalne biurowce. Nie można mieć wszystkiego za byle kasę i jeszcze oczekiwać cudów po podzespołach, które mają służyć w biurze (i gotowcach ;p).

Opublikowano

To jest biurowiec, o którym Ci wcześniej mówiłem - jeśli grasz w Minecrafta/Tibie czy coś mało wymagającego to się sprawdzi, ale pod nowsze gierki już będzie wysiadać.

Co Ci szkodzi taka używka ? Będzie chodzić jeszcze przez spory kawał czasu.

Opublikowano

Niestety jak już pisałem boję się kupować używane karty na takich stronach jak allegro.

Tym bardziej, że ta do której dałeś link jest po bardzo okazyjnej cenie, więc raczej coś będzie nie tak. ;/

Może jeszcze cos innego polecicie ?

Opublikowano

Za 150zł masz w internecie, a tak po za tym ta karta jest o wiele wolniejsza od 9800GT .

( ͡° ͜ʖ ͡°)

Opublikowano

Nie bój sie:P Ktoś na MPC ma kompa z samych uzywek i normalnie przegląda internet, gra itp. wiec sie oplaca ;]

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

Opublikowano

Tym bardziej, że ta do której dałeś link jest po bardzo okazyjnej cenie, więc raczej coś będzie nie tak. ;/

Jak ja kupuję smartphony z allegro (jeśli jestem przy kasie) to tak nigdy nie natrafiłem się na uszkodzoną sztukę (chyba, że usterka była podana w opisie).

Tutaj właśnie wychodzi zaleta Allegro - używki można wyrwać za "tzw" grosze.

Jeśli nie chcesz, to przecież nikt Cię do niczego nie zmusza, ale wydaje mi się, że napisałeś ten temat, aby otrzymać radę przy wyborze GPU.

Podaj jeszcze przyszłe zastosowania.

Opublikowano

Zastanowię się nad tymi GT 8800, GT 9600, zadzwonię jeszcze do typa od tej aukcji co dałeś link, może lookne inne aukcje.

Prosiłbym jednakże o podanie jeszcze jakiś innych kart, które sprawdzą się do gier.

Pozdrawiam.

Opublikowano

http://allegro.pl/gigabyte-gv-n98toc-512h-9800gt-oc-512mb-okazja-i3058839580.html

Tutaj of course - 9800GT jest również dobra . Jeśli możesz więc 30 złotych dołożyć, to będzie bardzo dobrym wyborem.

Więcej bym już i tak nie dawał.

Albo :

http://allegro.pl/gainward-gts-250-512mb-gddr3-256bit-i3056284957.html

I ładnie kręcisz ;).

Opublikowano

Co możecie powiedzieć mi o radeon hd 6670 ?

Jak gadałem o niej z pewnym typem to powiedział, że karta bardzo dobra, choć zasilacz może nie wytrzymać..

Jakie jest wasze zdanie ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...