Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Części do kompa. Jakie ?

grzesiek40197

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałbym kupić komputer w cenie 2000 zł tzn złożyć :D Lecz jestem bardzo ale to bardzo zielony w tych sprawach.

Czy mógłby mi ktoś zrobić rozpiskę części i powiedzieć dlaczego to a nie inne?? Aa i cena może troszkę wykraczać poza limit

do 500 zł

Opublikowano

Będzie OC? Jak tak to zestaw mitrixa ok, choć przydałoby się chłodzenie do OC, na procek. Fortis styknie.

PC: CPU: Intel Core2Duo E8400 3.0GHz, MOBO: Asus P5Q SE, RAM: Kingstone 2x2GB DDR2 800MHz, Zasilacz: Chieftec GPA-500S8 500W, Obudowa: SuperCase SK337, GPU: Asus Radeon HD 6670 1GB GDDR5, HDD: Samsung 500GB

Laptop: ASUS A555L

Opublikowano

Wersja 2 mi się bardziej widzi ponieważ jest procek o którym myślałem ale niestety troszkę kasa poza limit aa i mam pytanie czy chłodzenie może być od starego kompa ??

Albo też myślałem nad Intel core i5 które kosztuje troszkę mniej i 3,2 ghz

Opublikowano

Dam tu swój jeszcze, nie wiem, po co dawać 2500k pod MOBO z chipsetem H77 ;/

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=73171&s=73693&s=63363&s=61601&s=50391&s=70215&s=75279&s=73501

Kompletny ;).

Jeśli O/C to :

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=54407&s=72496&s=73171&s=56713&s=58719&s=63363&s=61601&s=50391&s=73501

Niżej bym nie schodził ;/

Jak widzisz - na ten budżet nieopłacalne.

Do czego ma służyć komputer ? Do gier ?

Opublikowano

http://www.morele.net/inventory/info/kg4IK2/

Zestaw z Tahiti LE, karta graficzna o wydajności bliskiej HD7950/GTX660ti

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-266770/
to ta usługa.
Jeśli będziesz zamawiał to przy zamówieniu w polu kod promocyjny wpisz
O44Y129AC8
i naciśnij obok wyślij to koszt montażu się na 1 złoty a wysyłka będzie darmowa.
Zamiennie zamiast montażu możesz wybrać pendrive, dokładnie ten
http://www.morele.net/pendrive-good-ram-gooddrive-twister-4gb-czarny-196953/
Wtedy przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A

Opublikowano

Też coś napiszę. Ja bym wybrał zestaw kolegi z góry, a niedawno chciałem złożyć kompa do 2500, ale w końcu zmieniłem na 3000 ( karta graf. wspólpracująca z Photoshopem, ssd i inne duperelle ).

Czego bym nie brał? Zestawu pod OC. Przy tym budżecie i z Twoją 'zielonością' nie robiłbym tego.

Skoro komputer ma być do grania, najjlepsze wyjście to: i5 + hd7870 ( przy tym budżecie )

Coś o zestawie kolegi z góry ( Velociraptorus );

RAM: 4gb zupełnie wystarczy, jakk będziesz chciał 'podrasować' komputer, to dokupisz - proste.

Dysk HDD: Kiepsko. Blue'ki się sypią. Zainwestuj w Seagate Barracuda.

Obudowa: wystarczy, dobra, jakk na swoja cenę - porządna

Płyta: również dobra, z możliwością rozbudowy do 32gb RAM ( i tak nie jest potrzebne ), do i7'ki. Więcej możesz poczytać w opisie,

Procesor: aktualnie polecany z i5'ek, dobry, 4-rdzeniowy, dobrze poradzi sobie z grami.

Zasilacz okej, nie bd się rozpisywał na jego temat.

Karta graf.: HD7870 - bardzo dobra, jednak nie z Vertexa. Bierz z Gigabyte.

No i pasta termoprzewodząca, bez niej ani rusz. Nie jestem w stanie podać linku, poszukajj na morelach :-)

Mamm naadzieje, że pomoglem.

Opublikowano

@up

WD Blue się z pewnością nie sypią bardziej od Barracud, nie wiem skąd Ty takie nowości masz :D

Jednak obecnie ten dysk podrożał do tego poziomu, że i tak nie opłaca się go brać, także zalecam zmianę na tego

http://www.morele.net/dysk-seagate-barracuda-3-5-500gb-sata-iii-7200rpm-16mb-ncq-st500dm002-407545/

Karta graficzna musi być ta. Gigabyte nie ma i nie będzie miał tej karty opartej na rdzeniu Tahiti LE, ma tylko na zwykłym Pitcairnie.

Opublikowano

Ja osobiście odradzam VTX3D (wiele negatywnych opinii o tej firmie). Jak radki to tylko ASUS/Sapphire/Gigabyte/XFX

PC: CPU: Intel Core2Duo E8400 3.0GHz, MOBO: Asus P5Q SE, RAM: Kingstone 2x2GB DDR2 800MHz, Zasilacz: Chieftec GPA-500S8 500W, Obudowa: SuperCase SK337, GPU: Asus Radeon HD 6670 1GB GDDR5, HDD: Samsung 500GB

Laptop: ASUS A555L

Opublikowano

Sweet Jesus, mam 13 lat i niedawno zacząłem interesować się informatyką, więc mogę czasami źle złożyć coś.

Zobacz na mój wiek ;p Informatyką się interesuję też od niedawna a takich błędów nie popełniam :f Żadne usprawiedliwienie

Z tego co pamiętam autor ma 2000 zł z maksymalnym możliwym dopłaceniem 500 zł, więc skąd zestawy 2500-2700 ? :D

Tutaj to 3470 + 7850 i troszkę zostanie:

http://www.morele.net/inventory/info/qplfOg/

Masz dobrą przewiewną obudowę z dużą ilością wentylatorów, 3x2Gb ramu w Triple Channel, tańsze mobo i dysk. Można odjąć od czegoś i dać lepszą GPU co się w sumie bardziej przyda jednak i tak wyjdzie poza 2500

Opublikowano

Najlepszą 7850'tkę ma Gigabyte, więc jeżeli zdecydujesz się na 7850 to Gigabyte.

Też słyszałem, że Vertex jest głośny itp.

Nono. Kolega u góry 'sieka' ładnie, ale do MOBO z dwoma slotami na ramy chciał wrzucić 3x2gb. Nie za dobrze poradziłeś koledze.

Obudowa. Jak chcesz iść w jakość a nie wygląd, to brutusik z posta Velocira[...].

4gb ramu powinno ci wystarczyć ( nawet tego goodrama), Potem dokupisz kolejne 4.

Koledzy. Jest sens dalej pisać w tym temacie, jeżeli autor w ogóle tu nie zagląda? No chyba, że się zjawi.

Moderator działu nie powinien wprowadzać w błąd, ale rozumiem, że każdy może się pomylić.

Opublikowano

Najlepszą 7850'tkę ma Gigabyte, więc jeżeli zdecydujesz się na 7850 to Gigabyte.

A nie prawda bo one się ledwo co kręcą, Gigabyte robi średniawe karty 78xx, nie wiem jak dalej. Chłodzenie może i dobre ale znikome możliwości OC

Też słyszałem, że Vertex jest głośny itp.

A nie prawda bo to się tyczy głównie nowego HD4850 który można rozbić o kant stołu

Nono. Kolega u góry 'sieka' ładnie, ale do MOBO z dwoma slotami na ramy chciał wrzucić 3x2gb. Nie za dobrze poradziłeś koledze.

Tego nie zauważyłem, już zmieniam

Obudowa. Jak chcesz iść w jakość a nie wygląd, to brutusik z posta Velocira[...].

A nie prawda bo brutus to małutki kwadracik ledwo co mieszczący chłodzenie pokroju Fery/Fortisa, w dodatku nie ma przydatnego slotu na wentylator z boku i jest brzydki. Z9 to klasa wyżej

@POPRAWKA ZESTAWU (RAM)

http://www.morele.net/inventory/info/qplfOg/

PS kto tu wprowadza w błąd :x

Opublikowano

Masz dobrą przewiewną obudowę z dużą ilością wentylatorów, 3x2Gb ramu w Triple Channel, tańsze mobo i dysk. Można odjąć od czegoś i dać lepszą GPU co się w sumie bardziej przyda jednak i tak wyjdzie poza 2500

Przecież dałem mu zestaw z 7870 XT, a skoro się mieści to lepiej postawić na wydajność, a nie przewiewność, skoro te podzespoły i tak są chłodne :P.

Opublikowano

2600 zł a mój 2350 :f i tak budżet napięty. Napisałem że jak chce to niech odejmuje od innych rzeczy na koszt GPU ale i tak wyjdzie poza 2500 albo będzie na styk

Opublikowano

2600 zł a mój 2350 :f i tak budżet napięty. Napisałem że jak chce to niech odejmuje od innych rzeczy na koszt GPU ale i tak wyjdzie poza 2500 albo będzie na styk

Patrz zestaw B O/C :D. 2495 :P. No właśnie - na styk, ale skoro 500zł może dołożyć, to czemu nie ? ;]

Opublikowano

W tę stronę idąc mogę dać 3350P i zmieścić się równie dobrze z 7870 XT :f W dodatku z Z9 PLUS

Zresztą niech autor coś napisze, nie wiemy jak bardzo może nagiąć budżet

Opublikowano

Nadal jestem zdania, że gigabyte w 7850'ce jest lepszy.

Urywek z strony z testami:

vertex3d hd7850:

Plusy:

Dość wysokie fabryczne zegary

Dobra wydajność w standardzie

Cena w stosunku do wydajności

Minusy:

...ale OC nie robi już wrażenia

System chłodzenia jest dość głośny

Nadal uważasz, że z Vertexem wprowadzam w błąd? Sam chciałem kupić hd7850, i KAŻDY polecał Gigabyte, nieliczni Sapphire.

Logicznie rozumując, max. Możemy wydać 2500zł. :-)

Opublikowano

To sobie zrób porównanie HD7850 (gigabyte w końcu nie podkręcimy więcej niż 50 MHz) do np. HD7950 (7870 XT po OC)

Dalej uważasz że 7850 lepszy ? Jak już to MSI/Sapphire żeby można było OC na poziom 7870 stock chociaż zrobić

Opublikowano

Haaha. Słuchaj, ja ciągle piszę o Hd7850, a nie o 7870. To tak jakbyś prowadził dyskusję o hd7770, a ja bym napisał ''I uważasz, że hd7770 jest lepsze o GTX660Ti?''. Śmieszne :-)

Autorze, zly zestaw. Złożę coś i po edycji dodam.

Tutaj bez karty graf. 1600 zł : http://www.morele.net/inventory/info/YebBgm/

Teraz trzeba zmieścić się i zakupić HD7850, lub dołożyć 100zł i mieć HD7870.

Ps. Tylko mi nie pisz, że lepszy zalman od gladius'a m40 :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...