Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co kupić / zmienić w moim komputerze ?

Skara90210

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam taki problem otóż sam nie wiem co zmienic / dodać do mojego komputera aby nowsze gry takie jak ( np. risen 2 ) chodziły płynnie bez scinek .

Oto specyfikacja mojego komputera :

Windows 7 Home Premium 64 bit.

Pentium® Dual-Core CPU E5800 @ 3.20GHz ( 2CPUs), ~- 3.2GHz

Pamięć ram 6 GB

Zasilacz 400w

Karta graficzna ATI radeon HD 5450 1GB.

Dodam iz tak jak wyzej napisałem gra "Risen 2" nie chodzi mi nawet na minimalnych wymaganiach. Co mam zmienic aby gra w miare dobrze chodziła ( tylko nie podawajcie sprzet za ponad 400zl )

CPU : Core i5 3470   3.8 Ghz //  GPU : Palit GeForce GTX 960 OC // PSU : Deus G1 500W   //  CASE :  Brutus M23  // MOBO : Z77A-G43  // RAM : 6GB DDR3   //  HDD : Barracuda 500GB     

Monitor : X2377HDS-B1 ( 23 Cal )

24dnacg.png

Opublikowano

Grafika, na pewno do wymiany, podaj markę zasilacza + Jakie DDR mają te ramy.

Samsung Corby > Samsung Delphi > Xperia mini pro (sk17i) > Galaxy Mini2.

Opublikowano

@natan, procek jeszcze nie jest taki zły. Przy dobrej mobo, i chłodzeniu może go jeszcze wykręcić.

Samsung Corby > Samsung Delphi > Xperia mini pro (sk17i) > Galaxy Mini2.

Opublikowano

DDR2 a co do zasilacza rozkręce potem to napisze.

CPU : Core i5 3470   3.8 Ghz //  GPU : Palit GeForce GTX 960 OC // PSU : Deus G1 500W   //  CASE :  Brutus M23  // MOBO : Z77A-G43  // RAM : 6GB DDR3   //  HDD : Barracuda 500GB     

24dnacg.png

Opublikowano

Zasilacz to : Logic-400ATX

@UP Komputer kupiłem bez zastanowienia i tak teraz jest... Wiem, że słaby ale gotowiec z sklepu byle jakiego a na nowego mnie nie stać przynajmniej narazie.

A i prosze o podanie przykładowego sprzetu na jaki miałbym zmienić i jego przewidywalna cene.

24dnacg.png

Opublikowano

Karta graficzna do wymiany moim zdaniem, procesor też polecałbym wymienić, a jak już wymienisz jedno albo drugie to później i zasilacz, bo takiego np. Radeona 7770 + np. i5 to taka 400 chyba nieuciągnie. Niestety jeżeli masz tylko 400 zł to raczej niewiele zdziałasz.

Opublikowano

Wiesz jak mam dokładać po tysiącu do tego to wole go sprzedać za te 400zl troche dozbierać i kupić / złożyć lepszego.

24dnacg.png

Opublikowano

Wiesz jak mam dokładać po tysiącu do tego to wole go sprzedać za te 400zl troche dozbierać i kupić / złożyć lepszego.

I wydaje mi się że takie rozwiązanie byłoby optymalne. Niestety za 400zł raczej nie kupisz nic co bardzo ulepszyłoby twojego PCta. no chyba że znajdziesz coś używanego, ale jest to spore ryzyko, no chyba że masz jakieś zaufane źródło.

Opublikowano

A i prosze o podanie przykładowego sprzetu na jaki miałbym zmienić i jego przewidywalna cene.

Najtańszy sprzęt z używanym dyskiem i GPU wyjdzie Cię ok ~100zł, przynajmniej tam ostatnio udało mi się wyszukać.

Oparty będzie na Celeronie G1610 i Radeonie 4870 ;).

MOBO : MSI H61-P20 - 150zł

2-4GB RAM - DDR3 - najlepiej najtańsze - 40-80zł

Corsair VS-450w - 140zł

Brutus 310/410 - 125-135zł

Celeron G1610 - 150zł

Radeon 4870 - ~220zł + koszty wysyłki.

Opublikowano

Jeśli chodzi o GPU, to lepszym wyborem będzie coś z serii 5xxx, bo niestety ta seria 4xxx nie ma opcji DX11, no i już nie robią pod nie sterowników. Radek 5830 droższy (300zł), ale wydajniejszy :)

PC: CPU: Intel Core2Duo E8400 3.0GHz, MOBO: Asus P5Q SE, RAM: Kingstone 2x2GB DDR2 800MHz, Zasilacz: Chieftec GPA-500S8 500W, Obudowa: SuperCase SK337, GPU: Asus Radeon HD 6670 1GB GDDR5, HDD: Samsung 500GB

Laptop: ASUS A555L

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...