Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rozbudowa Komputera

Janek9412

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mój pc ma już 4 lata chcę go w jakiś sposób odświeżyć żeby zagrac w nowe gry lub pracować na wysokich obrotach w różnych celach graficznych itp itd . Mój Komputer :
Intel Core 2 Quad Q8200 2.33 ghz 2.33 ghz
Gforce 9600Gt 512
2gb ram ddr 2 Hynix Korea 09 2Gb 2RX8-6400U-666-12 H4MP125U64CP8-S6 AB-6 0850
Płyta gigabyte technology co. , ltd model g31m-s2L system vista 32 bit
stacja dysków - PHILIPS SPD6005T ATA DEVICE
dysk - Hitachi HDP725050GLA360 ATA DEVICE 500 GB
Fundusze 700zł

Myslałem na zostawieniu grafiki i zasilacza a kupnie tego :
Intel Core i5-2500S (6M Cache, do 3,70 GHz) Cena 530zł
Chłodzenie : Scythe Mugen 478/775/1366/1156/1155 mocowanie pasujące na sockety: 478, 775, 1366, 1156, 1155 Cena 79zł
Płyta Główna : MS-7707 CORE i3/i5/i7/ DDR3_PCI-E_USB 3.0 s.1155 posiada 4 banki PAMIĘCI DDR2-obsługuje do 16GB pamięci oraz złącze do dysków 4xSATA obsługuje karty na PCI-EXPRESS Obsługa procesorów: Core i3/i5/i7 Cena 89zł
LUB :
Koleś sprzedaje kompa na Tablica.pl chce za niego 1700 lecz jest możliwa sprzedaż podzezpołów myślałem nad zasilaczem płyta główną ram oraz kartą grafiki z czego mój procek zostaje i mam pytanie co dobrać najlepeij z tego ogłoszenia może propnujecie lepsze rozwiazanie ? Ile mu mniej wiecej zaproponowac za to co wymieniłem pozdro :) Link : http://tablica.pl/oferta/komputer-na-procku-amd-grafika-hd-4870x2-4gb-ram-ID1BAMn.html

Opublikowano

Co to zapłyta ktora podałes? ;o W tym wypadku najtaniej h61m, lub lepiej msi g43. Do tego bierzesz g2020 (mała roznica) i 7770, zasilacz styknie jakis markowy 400/450w.

19.png

Opublikowano

Płyta która podałem http://allegro.pl/ms-7707-core-i3-i5-i7-ddr3-pci-e-usb-3-0-s-1155-i2948387364.ht Edit@ link nie dziala wystarczy to wkleic w google grafika i nam wyskoczy MS-7707 CORE i3/i5/i7/ DDR3_PCI-E_USB 3.0 s.1155 Hmm to co podałes na górze to chetnie ale mam tylko 700 , 800 zł do wydania :}
a pan z tablicy ? jaka cene mu zaproponowac hmm ? opłaca się w ogóle >?

Opublikowano

Do niedawna miałem identyczny dysk twardy i kartę graficzną, i te dwa elementy proponuje ci zostawić na sam koniec. Jeżeli chcesz grać w najnowsze produkcje przede wszystkim, musisz załatwić sobie lepszą płytę główną, więcej RAMu, i lepszego procka (osobiście polecam i3, chociaż to wydatek nawet 400 zł to u mnie wyciska wysokie detale w Crysis 3 na intel i3 3,30 ghz). Gdybyś mógł podać jeszcze moc twojego zasilacza mógłbym wykminić dla ciebie odpowiednią kartę graf. (400-600V wystarczy na całkiem fajne karty). Podsumowując, na pierwszy ogień płyta główna (ewentualnie zasilacz), następnie RAM, i procesor.

Opublikowano

Nie kupuj tej dupnej płyty, a co do tego typa z tablicy, to mozesz wziasc od niego 1 4870, stedy kupisz nowa płyte (h61m najtaniej), do tego g2020 jak mowiłem wyjdzie jakies 650zł i za reszte kupisz zasilacz, chiefteca 450. :)

19.png

Opublikowano

Do niedawna miałem identyczny dysk twardy i kartę graficzną, i te dwa elementy proponuje ci zostawić na sam koniec. Jeżeli chcesz grać w najnowsze produkcje przede wszystkim, musisz załatwić sobie lepszą płytę główną, więcej RAMu, i lepszego procka (osobiście polecam i3, chociaż to wydatek nawet 400 zł to u mnie wyciska wysokie detale w Crysis 3 na intel i3 3,30 ghz). Gdybyś mógł podać jeszcze moc twojego zasilacza mógłbym wykminić dla ciebie odpowiednią kartę graf. (400-600V wystarczy na całkiem fajne karty). Podsumowując, na pierwszy ogień płyta główna (ewentualnie zasilacz), następnie RAM, i procesor.

Hmm to że płyta główna ram to wiadomo nie opłaca do mnie się już pakować ddr2 .. :) Proszę żebyście poddali dla mnie najlepsze rozwiazania do max 700 zł Hmm i co z panem z tablicy proponowac coś mu za niektóre podzepsoły czy darować ? Mój Zasilacz a raczej to co wyczytałem z niego enlight corporation gps-350cb-102 A 350 W

Opublikowano

700zł ?

Nie zrobisz sensownej rozbudowy, uzbieraj do 1000zł, bo na GPU nie starczy, a aktualny Quad daje sobie z nią bez problemu radę. W kręcenie na tym MOBO bym się nie bawił.

Opublikowano

Nie kupuj tej dupnej płyty, a co do tego typa z tablicy, to mozesz wziasc od niego 1 4870, stedy kupisz nowa płyte (h61m najtaniej), do tego g2020 jak mowiłem wyjdzie jakies 650zł i za reszte kupisz zasilacz, chiefteca 450. :)

Hmm nie jestem żadnym szpecem od podzespołów komputera ale czym różni się procek co mi podałeś od mojego w sumie mój ma 4 rdzenie po 2.33 ghz na każdym tak ? a ten ma 2 rdzenie z czego co doczytałem> Sorry ale nie zbyt się znam jak co to mnie poprawcie. Chce kupić takie czesi żeby w przysłoszi mógłbym rozbudowac komputer oraz teraz zagrać w topowe gry w sumie grałem ale na niskich :)

Opublikowano

Od sprzedawcy raczej nic oprócz RAMu bym niebrał (wytarguj max 60 zł), kartę graficzną możesz zostawić, jest bardzo wydajna. Procesor radziłbym zmienić na i3 (niestety to ci rozwali budżet), dysku niema sensu kupować narazie. Zasilacz koniecznie na przyszłe ulepszenia (przynajmniej 450V, a najlepiej 600). Możesz się skusić na płytę od kolesia z tablicy (ale to się wiąże ze zmianą procka). osobiście polecam ci płytę Asrock b75 Pro3 http://www.ceneo.pl/16625079 co do chłodzenia to niema o czym mówić, dopóki nie kupisz procka i karty graf. to niema co chłodzić :)

Opublikowano

Od sprzedawcy raczej nic oprócz RAMu bym niebrał (wytarguj max 60 zł), kartę graficzną możesz zostawić, jest bardzo wydajna. Procesor radziłbym zmienić na i3 (niestety to ci rozwali budżet), dysku niema sensu kupować narazie. Zasilacz koniecznie na przyszłe ulepszenia (przynajmniej 450V, a najlepiej 600). Możesz się skusić na płytę od kolesia z tablicy (ale to się wiąże ze zmianą procka). osobiście polecam ci płytę Asrock b75 Pro3 http://www.ceneo.pl/16625079 co do chłodzenia to niema o czym mówić, dopóki nie kupisz procka i karty graf. to niema co chłodzić :)

Sweet jezus napisał że 700zł za mało chyba się z tym zgadzam nie ma co kombinować

Ale gdybym miał kupować od Gościa z Tablicy jest to lepszy komputer ode mnie :) . proszę o rady

Rozumiem ram 80 zł

a to wiąże się z płytą główną powiedzmy od niego ile mniej wiecej wytargować :) ?

Jak od niego płyte główną to mój procek nie bd działał na tej płycie tak to od niego procek ile też mniej wiecej wytargować ?

Mój dysk normalnie mógłbym podpiać pod tą płyte z tablicy ? oraz stacje dyskietek ? I zasilacz by starczył Dzięki za rady :)

Opublikowano

Oczywiście dysk i stacje możesz spokojnie podpiąć, zasilacz jest potrzebny w 80% do zasilania procesora i karty graficznej więc także bez problemu. Sama płyta myśle że ze względu na to że jest używana, nie więcej jak 200-250 zł, a z procesorem max 400zł. Dodam tylko że procesora od faceta z tablicy nie zabardzo opłaca się kupować gdyż jest on zwyczajnie słaby.

Opublikowano

Kolega z tablicy tyle chce :
Ram : 60 zł
Płyta 270
procek 170
grafika 230
hmm opłaca się jego procesor jest lepszy od mojego ? da mi to coś jak kupie jego czesci bd lepiej bd chodził >

Opublikowano

Twój proc jest chyba nawet lepszy. Poza tym nie opłaca się brać tego proca, lepiej już dozbierać na porządny i5.

Także kupowanie grafy 4870 nie jest rozsądnym rozwiązaniem. Wchodzi nowa generacja, a co za tym idzie gry korzystać będą z DirectX 11, która ta karta nie obsługuje :>

Radzę dołożyć do 1200zł przynajmniej.

PC: CPU: Intel Core2Duo E8400 3.0GHz, MOBO: Asus P5Q SE, RAM: Kingstone 2x2GB DDR2 800MHz, Zasilacz: Chieftec GPA-500S8 500W, Obudowa: SuperCase SK337, GPU: Asus Radeon HD 6670 1GB GDDR5, HDD: Samsung 500GB

Laptop: ASUS A555L

Opublikowano

Ram sprzedaje dość tanio, więc wydaje mi się że to niezły pomysł. Z prockiem daj sobie spokój i tak jak mówi Wisniaboss kup sobie i3/i5, czyli de facto potrzebujesz też płyty głównej. Ta którą Ci podałem (http://www.ceneo.pl/16625079) obsługuje i3,i5,i7 więc możesz na razie kupić jakiś tańszy i3, a ewentualnie później dokupić coś lepszego. Dodatkowo sugeruje żebyś na razie nie wydziwiał z kartą graficzną, bo jak już mówiłem wcześniej, 9600GT jeszcze daje radę. Ja na twoim miejscu kupiłbym płytę główną (200-250 zł), RAM (od pana z tablicy) i dobry procesor i3/i5 za ok. 400zł. Następna w kolejce jest karta graf. (mogę Ci polecić Radeona HD 7770, nie jest drogi, a gwarantuje ci bardzo dobrą wydajność + narzędzie do podkręcania). Później ewentualnie możesz dokupić jeszcze 4 GB RAMu, a na sam koniec jakiś lepszy dysk. Pisze właśnie na podobnej maszynie i jest na prawdę niczego sobie (Jeżeli potrzebujesz dowodów w praktyce to demo crysisa 3 chodziło jak marzenie na wysokich detalach). To tyle z mojej strony, wydaje mi się że to optymalne rozwiązanie, jeśli chodzi o gejmerski komputer za tak niewiele forsy. możesz napisać jak uda Ci się skołować kilka stówek więcej, ale za takie pieniądze już jesteś w stanie zbudować coś fajnego.

Opublikowano

9600GT jeszcze daje radę

Ale jeśli jej nie wymieni, to skoku wydajności raczej nie odczuje.

Ta którą Ci podałem (http://www.ceneo.pl/16625079) obsługuje i3,i5,i7

A po co MOBO za 250zł na taki budżet ? Nie lepiej MSI H61M-P20 albo chociaż B75MA-E33 ? Są tańsze, a ja bym jak to powiedziałeś "nie widziwiał".

Na razie niech autor się po prostu wstrzyma, do momentu możliwości zakupu całej jednostki z GPU łącznie. Zamiast kupować nowe i3 można za 100zł więcej znaleźć używane i5 ;]

Opublikowano

Nie lepiej MSI H61M-P20 albo chociaż B75MA-E33 ?

Lepiej, ja tylko podaje to na czym sam pracuje, i wiem że jest godne polecenia. Chodzi o to że ja w swoim poście poleciłem kupić RAM od faceta z tablicy i późniejsze dokupienie drugiego zestawu RAMu pracującego w dual channel'u czyli 2x po 2 kości, ale fakt że można wciąż znaleźć coś tańszego (bez karty dźwiękowej 5.1 czy bez USB 3.0, mi po prostu jest to potrzebne).

Opublikowano

Hm na razie się wstrzymam z rozbudowanie bo 700 zł za to za bardzo nie rozbuduje uzbieram do 1000 to się wtedy pomyśli lub uda mi sie może sprzedać mój komputer to wtedy dołoże z tego sprzedanego to wyjdzie lepsza sumka dzieki za pomoc pozdro wam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...