Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak podłączyć głosnik pod wzmacniacz.

Loocker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej.

Mam głosniki z Creative, mają one już lekko ponad 5 latek. Są to 2 głosniki i tuba czy subofer, nie wiem jak to się nazywa.

Ostatnio szperając w garażu znalazłem fajny głosnik sony. I za ciula nie mam pojęcia jak go podłączyć. Ten głosnik SONY nie ma żadnego kabla, ma z tyłu takie cos czarne i czerwone, tam się wkłada kabelki. Znalazłem też taki kabel, że można tam włożyć. Ale z drugiej strony moja tuba nie ma wejscia na takie cos. Z tyłu to wygląda mniej więcej tak.

creative-2-1-inspire-a120.1002775.2.jpg

Jak widać, nie ma wejscia na żadne kabelki. Jak je połączyć? Odciąć cos?

skpUo.png

Opublikowano

grosze

z kablami kilka złotych ( np przedłużka cinch-cinch, odcinasz z jednego końca cinche )

poszukaj sobie i popytaj sam w sklepach

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Nie temat close bo twój mega wzmaczniacz bo może z 5 W w RMS na kanał i to 8 omach a głośnik który znalazłeś to zapewne samochodowy średniak który ma co najmniej 20W w RMS i do tego 4 omy, to oznacza że bd obciążał ten super mega wzmacniacz 8 krotnie ponad jego możliwości, jednym słowem spalisz po krótkiej chwili

Opublikowano

nic nie spali, nawet nie potrafisz przeliczać jednostek i wartości omów obciążenia wzmacniacza jak należy

głośniki creativa mają 4 Ω na wyjściu, lepszej klasy nawet 2 Ω

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Nic się nie spali, najwyżej będzie trochę głośniej grał. Poza tym wyjścia z tyłu tego subwoofera są przystosowane do głośników z niższymi parametrami, co więcej jeżeli zrobiłbyś odczep z wyprowadzenia sygnału wyjściowego podawanego ze wzmacniacza, to mógłbyś podłączyć dwa głośniki samochodowe zamiast jednego w subwooferze.

Opublikowano

Nic się nie spali, najwyżej będzie trochę głośniej grał. Poza tym wyjścia z tyłu tego subwoofera są przystosowane do głośników z niższymi parametrami, co więcej jeżeli zrobiłbyś odczep z wyprowadzenia sygnału wyjściowego podawanego ze wzmacniacza, to mógłbyś podłączyć dwa głośniki samochodowe zamiast jednego w subwooferze.

Co ty gadasz? Wzmaczniaczek ten posiada 3 kanały, 2 centralne i jeden na suba z odciętymi przez filtry częstotliwościami, może on podłączyć nawet 50 tych głośników tylko równolegle i każdy musi być tej samej mocy, bo w szeregu dodają się impedancje

Opublikowano

jak wyżej, takie piszczki od creatiwa nie maja więcej niż 5-6 W na satelitkach więc nic się nie ma prawa stać

@UP ma DWA kanały tylko, sub jest wpięty do obydwu z filtrem na wysokie częstotliwości, jest głośnikiem PASYWNYM

to nie jest wzmacniacz na MOSFET czy aż tak super mocy by się przejmować głośnikami podpiętymi do zestawu

creative potrafi ( dla oszczędności ) ten sam rodzaj wzmacniaczy dać do rożnych sprzętów i do tego podłączyć głośniki od 2 do 16 Ω bez żadnego kombinowania

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Co ty gadasz? Wzmaczniaczek ten posiada 3 kanały, 2 centralne i jeden na suba z odciętymi przez filtry częstotliwościami, może on podłączyć nawet 50 tych głośników tylko równolegle i każdy musi być tej samej mocy, bo w szeregu dodają się impedancje

Nie żadne filtry, tak mówią osoby które się kompletnie nie znają, na satelitki idzie ten sam sygnał co i na subwoofer, jedyne co jest wpięte w obwód jeszcze do tych satelitek to kondensator elektrolityczny który na zasadzie przesunięcia fazowego "filtruje" sygnał. Jest tak ponieważ chińczykom nie opłacało się montować dwóch końcówek mocy, oszczędzają na tym a głośniki i tak sprzedają jak by miały podzespoły pierwszej jakości :)
Opublikowano

no tu się trochę walnąłeś, on ma DWA wzmacniacze na dwa głośniki tylko i suba pasywnego

nie może byc wzmacniacza stereo jednym wzmacniaczu !

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

no tu się trochę walnąłeś, on ma DWA wzmacniacze na dwa głośniki tylko suba pasywnego

nie może byc wzmacniacza stereo jednym wzmacniaczu !

Faktycznie pomyliło mi się z głośnikami jakie przyniesiono mi do naprawy :)

@edit

Może być na tej końcówce :

Końcówka mocy TDA7294

Opublikowano

Nie żadne filtry, tak mówią osoby które się kompletnie nie znają, na satelitki idzie ten sam sygnał co i na subwoofer, jedyne co jest wpięte w obwód jeszcze do tych satelitek to kondensator elektrolityczny który na zasadzie przesunięcia fazowego "filtruje" sygnał. Jest tak ponieważ chińczykom nie opłacało się montować dwóch końcówek mocy, oszczędzają na tym a głośniki i tak sprzedają jak by miały podzespoły pierwszej jakości :)

I tu cię zmartwię bo jeżeli sygnał miałby iść z 2 kanałów na jeden głośnik to trzeba odwrócić fazę przebiegu jednego kanału o 180* i dobrze napisałem odnośnie filtrów bo to że dopisałeś tylko że kondensator elektrolityczny to nic nie znaczy, nie masz pewności jaki filtr dolnoprzepustowy jest wrzucony, RC, RL, LC, RLC projektowałeś to?

Opublikowano

nie trzeba nic obracać, na filtrze suba obcinane sa wysokie częstotliwości a wypadkowa "niskich" jest suma kanałów L i P

to jest właśnie wada pasywnych wzmacniaczy że dudnia kiedy jest nierówny sygnał w kanałach

z trzema wzmacniaczami sygnał jest odwracany w fazie dla jednego kanału ale dla obydwu kanałów najpierw przechodzi przez filtr odcinający wszystkie wysokie częstotliwości i dopiero sumowany we wzmacniaczu dla suba

pisałem już, zestawy creatiwa te tanie 2 i 3 głośnikowe są tak gówniane pod względem wyjścia sygnałów że nawet nie ma co zwracać uwagę przy niedopasowaniu impedancji , jak już to dopiero przy wzmacniaczach powyżej 10-12 W na jeden głośnik należny uważać na podłączone głośniki

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

I tu cię zmartwię bo jeżeli sygnał miałby iść z 2 kanałów na jeden głośnik to trzeba odwrócić fazę przebiegu jednego kanału o 180* i dobrze napisałem odnośnie filtrów bo to że dopisałeś tylko że kondensator elektrolityczny to nic nie znaczy, nie masz pewności jaki filtr dolnoprzepustowy jest wrzucony, RC, RL, LC, RLC projektowałeś to?

Chodzi o RC oczywiście, tak sam robiłem takie układy.
Opublikowano

Kejsi, ale żeś sie przeją TEORIĄ , ona jest prawdziwa dopiero dla wysokich mocy wzmacniacza, dla niskich mocy żaden producent tak tanich zestawów ( oczywiście tych w cenie ok 100-300 zł nawet creativ ) nie liczy się z żadnymi wzorami o dopasowaniu, nie przejmuje się tym ze jakikolwiek głośnik zostanie przegrzany

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Nic z Waszych rozmów nie rozumiem.

To zdjęcie co podałem to nie jest mój subofer :D, tylko mam takie same wejscia :D

Moje głosniki i subofer to Creative SBS 380

spale cos jak podłącze czy nie? :D

skpUo.png

Opublikowano

@up

Haha rozjebałes mnie ;D a oni sie kloca o ten subek na zdjeciu xD

Opublikowano

jakby nie było, ma większy szajs niż nawet pokazał na przykładowym pierwszym zdjęciu

zresztą i tak źle wytłumaczył bo ma tylko JEDNO wyjście na głośnik ( a nie dwa ) , wzmacniacz jest ok 2W , czyli kompletnie nic mu nie zaszkodzi jak podłączy jakikolwiek głośnik

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Up. weź...

Mam 3 wejscia.

1 jest na zasilacz

2 idzie od pierwszego glosnika

3 idzie od drugiego glosnika

Jak odetne jeden glosnik, zostawiajac troszeczke kabla i te wejscie i tam skleje ten glosnik Sony izolacją, to będzie działać?

skpUo.png

Opublikowano

powinno , jak głośnik jest w ogóle sprawny

ale po co, jakości odtwarzania ci to nie polepszy

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...