Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Kha'Zix Łowca pustki

sediven

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

khazix-void-reaver-league-of-legends.jpg

„Zabić. Pożreć. Pochłonąć moc.”

Spis treści
1. Plusy i minusy
2. Cena
3. Statystyki startowe
4. Czary przywoływacza
4. Umiejętności
5. Runy
6. Masteries
7. Itemy
1. Plusy i minusy

+ Wysoka mobilność

+ Doskonały escape system
+ Może stać się niewidzialny
+ Dobry w walce 1v1 dzięki pasywce

+ Heal z "W"

+ System ewolucji umiejętności

- Bardzo zależny od many

- Słabe CC, posiada tylko slowa

- Duży cooldown na skok

2. Cena:
6300 PZ / 975 RP

3. Statystyki startowe:

Zdrowie: 430(+85) Obrażenia ataku: 50(+3.1)

Regen. zdrowia: 6.25(+0.75) Prędkość ataku: 0.665(+2.7%)

Mana: 260(+40) Pancerz: 15(+3)

Regen. many: 6.75(+0.5) Odp. na magię: 30(+1.25)

Zasięg: 125 Prędkość ruchu: 350

*Liczby w nawiasach oznaczają wartość dodawaną za każdy poziom.

4. Umiejętności:

W ten sposób polecam rozdać umiejętności na poszczególnych poziomach. ( Czerwone kwadraty oznaczają ewolucję danej umiejętności. )

skills.png

khazix-unseen-threat.png

Ukryte zagrożenie ( Umiejętność pasywna )

Gdy Kha'Zix nie jest widoczny dla drużyny wroga, dostaje Ukryte Zagrożenie sprawiające, że jego następny atak podstawowy na bohatera przeciwnej drużyny zadaje dodatkowe obrażenia magiczne oraz spowalnia ofiarę.

khazix-taste-their-fear.png

Zakosztuj ich strachu ( Q )

Zadaje fizyczne obrażenia pojedynczemu celowi. Obrażenia zadawane pojedynczym celom są nieco większe. Kha'Zix pasywnie oznacza wrogów, którzy są odizolowani od swoich najbliższych sojuszników.

Ewolucja: Rozwijające się pazury zadają jeszcze większe obrażenia pojedynczym celom. Zarówno umiejętność Zakosztuj Ich Strachu, jak i podstawowy atak Kha'Zixa mają zwiększony zasięg.

khazix-void-spike.png

Kolec pustki ( W )

Kha'Zix wystrzeliwuje kolec, który wybucha przy kontakcie, zadając fizyczne obrażenia wszystkim pobliskim wrogom. Kha'Zix zostaje uzdrowiony, jeśli znajdzie się w promieniu wybuchu.

Ewolucja: Rozwijające się koło zamachowe z kolcami pozwala Kolcowi Pustki wystrzelić naraz trzy pociski. Kolce również uaktywnią Ukryte Zagrożenie dla wszystkich wrogów złapanych w zasięgu działania efektu.

khazix-leap.png

Skok ( E )

Kha'Zix skokiem pojawia się w danym miejscu, zadając fizyczne obrażenia wrogom znajdującym się tam, gdzie wyląduje.

Ewolucja: Rozwijające się skrzydła znacznie zwiększają zasięg Skoku i sprawiają, że dzięki zabiciu lub asyście Kha'Zix może znów natychmiast użyć umiejętności Skok.

khazix-void-assault.png

Atak pustki ( R )

Każdy poziom Ataku Nicości pozwala Kha'Zixowi rozwijać jedną z jego aktywnych umiejętności, sprawiając, że otrzymują dodatkowe efekty. Po aktywacji Kha'Zix wchodzi w ukrycie i otrzymuje Ukryte Zagrożenie, co zwiększa jego prędkość ruchu. Kha'Zix może znów użyć Ataku Pustki w niedługim czasie po aktywacji.

Ewolucja: Rozwijający się aktywny kamuflaż pozwala Kha'Zixowi rzucać Ukryte Zagrożenie trzy razy podczas czasu jego trwania oraz redukuje wszelkie obrażenia otrzymywane, gdy znajduje się w ukryciu.

5.Runy

runy.jpg

6. Specjalizacje

Te specjalizacje są rozdane pod tanka ad korzystającego z many, gram na nich Kha'Zixem na topie i póki co się nie zawiodłem.

masteries.jpg

7. Itemy

Przykładowy build końcowy

mercurys-treads.gifmuramana.gifthe-black-cleaver.gifthe-bloodthirster.giflast-whisper.gifwarmogs-armor.gif

last-whisper.gif Last whisper

Jeśli w przeciwnej drużynie jest osoba, która posiada dużą ilość pancerza i macie trudności z pokonaniem jej to kup to, razem z Black Cleaver tworzą zabójcze combo. W przeciwnym razie nie polecam.

warmogs-armor.gif Warmog's Armor

Warmog to idealny item dla wszystkich/większości z postaci. Jeśli Twój team/Ty jesteście zbyt papierowi to polecam go zakupić, sprawi to że nasza wytrzymałość będzie o wiele większa, przez co będziemy w stanie zadać większą ilość obrażeń w walce, oraz wyjść z niej niekiedy żywymi.

guardian-angel.gif Guardian Angel

Świetny item pod late game, dodaje pancerz, m. resisty oraz po śmierci ożywia Cię w tym samym miejscu z 30% HP. // Jeśli posiadasz full build, dużo kasy i cooldown na Guardian Angel to polecam go sprzedać i kupić Warmoga, na czas kiedy cd się odnowi.

crystalline-flask.gif Crystalline Flask

Dobre rozwiązanie na początek zamiast Łzy bogini ze względów pieniężnych. Kha'Zix jest postacią manożerną, a ta flaszeczka spokojnie zaspokoi jego 'głód'.

trinity-force.gif Trinity Force

Po użyciu umiejętnośći, następny atak zada dodatkowe obrażenia równe 150% naszym, dobrze to współdziała z naszym Q. Dodatkowo daje nam to szansę na spowolnienie przeciwnika poprzez atak, dostajemy bonus do attack speed, attack damage, HP, MP oraz szybkości ruchu.

muramana.gif Muramane

Również jeden z lepszych przedmiotów na Kha'Zixa. Kha'Zix musi oszczędzać mane, ten item sprawi że będzie ona mu się regenerowała szybciej oraz mu jej doda. Jeśli użyjemy tego przedmiotu i będziemy się bić z przeciwnikiem używając jak najwięcej Q to zadamy mu olbrzymie obrażenia. // Jeśli masz zamiar na zakup tego itemu w grze to radzę na samym początku kupić łzę bogini, aby szybciej ją wystackować.

the-black-cleaver.gif Black Cleaver

Dodaje nam HP, AD, zmniejsza cooldowny oraz z każdym atakiem obniża pancerz przeciwnika. Jest to bardzo dobry przedmiot choć po nerfie nie jest polecany jako drugi. Przed tym należałoby kupić jedynie Brutalizer, a następnie Blood-thrister i go porządnie wystackować aby osiągnąć duża ilość AD. Po tej czynności można spokojnie dokończyć Black Cleaver. - Jest to tylko propozycja, ja osobiście pierwszy składam Black Cleaver i nie przeszkadza mi to zbytnio w grze.

/////

Poradnik stworzyłem sam, przyjmuję wszelaką krytykę i postaram się go na bieżąco aktualizować. Jeśli znaleźliście jakieś błędy w poradniku, lub macie jakieś propozycje co do niego to zapraszam do komentowania :) Co prawda nie jest on jeszcze dokończony ( minimalne poprawki ) ale chciałem już wstawić jego prawie gotową wersję do oceny, dowiedzieć się czy Wam się podoba, czy opłaca się go dalej rozwijać. Nie widziałem innych poradników do Kha'Zixa na mpcforum ( tzn. był jeden ale użytkownicy zmieszali go z błotem ) więc postanowiłem takowy napisać :).

Opublikowano

dobre ewolucje i rozdanie skilli . jego minus to bardzo zalezny od many ? po to własnie składa się na niego łezkę . a gdy wystackujesz lub gdy masz full itemy przerabiasz na te manamune/muramane czy jak to tam . ten item zamiast flaszki , zamiast trinity powinien byc BT . no wiec tylko do buildu mam zastrzezenia . ogolnie poradnik moze byc

VeyPl.png

Jeśli pomogłem, daj tego like

Opublikowano

dobre ewolucje i rozdanie skilli . jego minus to bardzo zalezny od many ? po to własnie składa się na niego łezkę . a gdy wystackujesz lub gdy masz full itemy przerabiasz na te manamune/muramane czy jak to tam . ten item zamiast flaszki , zamiast trinity powinien byc BT . no wiec tylko do buildu mam zastrzezenia . ogolnie poradnik moze byc

Dzięki za szczerą opinię. A Kha'Zix jednak jest postacią zależną od many, gdyby nie był to nie trzeba by było na niego składać łezki czy tej flaszki, zamiast tego w ich miejsce kupiło by się bardziej przydatny item. Może i masz rację, łza była by dla niego odpowiedniejsza jednak mi wygodniej gra się z flaszką ze względu na to że jest tańsza i daje również HP. Wszystko zależy od sposobu gry. Jednak postaram dodać się tą uwagę do poradnika. :) Co do BT to miałem go dodać, nie wiem czemu zapomniałem go podmienić :F Jednak trzeba brać dystans do mojego buildu ponieważ itemy składa się w zależności od sytuacji, dlatego też postaram się opisać więcej itemów, które mogą posłużyć Kha'Zixowi i jego drużynie podczas meczu.

Opublikowano

fajny tucik, chyba jedyna osoba na forum która wie jak ewolouwoać skille :-)

Jednak ja zamiast Trinity pokusiłbym się o BT :D Trinity to jak dla mnie za drogi item

Dziękuję za miłe słowa. Zmieniłem przykładowy build, usunąłem flaszkę i trinity, a dodałem BT i Muramane. Z myślą o początkujących graczach postanowiłem też dodać poradnik na jungle jak i build do niej. Pojawi się on prawdopodobnie jutro w tym samym temacie. :)

Gość krzywy231
Opublikowano

Brakuje mi tylko gauntleta :(

@down

troche to głupie.

Opublikowano

Wszystko fajnie, skille i ewolucje dobrze rozdane, jedynie z czym bym się nie zgodził to masterki: Kha to zabójca, nie offtank, ja preferuję 21/9/0 na niego.

Może mi ktoś wytłumaczyć jego pasywkę? Gram nim już 2-3 miesiące i dalej nie ogarniam co to robi. Działa tylko przy ewoulowanym W, R lub pierwszy cios z krzaków tak? Napisałeś w plusach że jest dobry w 1v1 dzięki pasywce, to jest dla mnie niezrozumiałe jeśli działanie jakie napisałem jest właściwe.

Opublikowano

gdy masz 6,11 i 16 lvl to rozwijasz ulti i wtedy możesz jeden ze skilli ulepszyć. jest to mechanizm zastosowany tylko na tej postaci

comment_aKm2b5jSiJgvkhmrlSzZ5Yc80OK7Mzta

Opublikowano

Build 0 resow. Zamiast tego warmonga polecam złożyć GA albo coś sytuacyjnego.

Manamune i lezka to nie core item. Skladasz go jak przeciwnik ma nad tobą dużą przewagę, by spkojnie farmic i go harrasowac.

sygnampckopia_zps11d86fac.jpg

Opublikowano

Build 0 resow. Zamiast tego warmonga polecam złożyć GA albo coś sytuacyjnego.

Manamune i lezka to nie core item. Skladasz go jak przeciwnik ma nad tobą dużą przewagę, by spkojnie farmic i go harrasowac.

Tutaj się nie zgodzę. Kha'Zix korzysta w walce głównie ze swoich umiejętności, a one z kolei pożerają mu dużo many, do tego właśnie przydaję się łezka, a nie jak to Ty powiedziałeś 'kiedy przeciwnik ma nad Tobą duża przewagę. A resisty/pancerz składasz wtedy, gdy masz problem z AP/AD Carry z przeciwnego teamu, bo jeśli oni Ci nic nie robią to po co to wszystko? Lepiej złożyć HP.

Opublikowano

ewolucje masakra...

pierwsze W>Q>E

masterki też słabe a bulid w miare ujdzie ale ja gram takim

Merki>Black Cleaver>Forzen Malet>Bloodthisher>Last Whisper>Infinity Edge

Opublikowano

ewolucje masakra...

pierwsze W>Q>E

masterki też słabe a bulid w miare ujdzie ale ja gram takim

Merki>Black Cleaver>Forzen Malet>Bloodthisher>Last Whisper>Infinity Edge

Ewolucja masakra bo jako drugie ewoluuje E? Czy jest jakaś ustalona kolejność ewoluowania? Nie, nie, nie. Każdy to robi po swojemu, mi pasuje właśnie w ten sposób, Bezimienny. oraz Veynard mnie poparli więc jak widać robią tak samo :) Tak samo z buildem, każdy go składa pod siebie. Równie dobrze mogę powiedzieć że Twój build mi nie pasuje. A co do masterek to tak samo jak wcześniej, lepiej mi się gra jeśli wiem że mam troszkę więcej defa. Nie każdy musi się z tym zgadzać.

Pasjonat
Opublikowano

Polecam zmienić buty na te z cdr'em i nie kupywać BT,

muramasa,BC,i warmog to podstawa.

Z doświadczenia wiem, że lepiej ewoluować W>E>Q, szczególnie gdy jesteś w jungli.

.

Opublikowano

Polecam zmienić buty na te z cdr'em i nie kupywać BT,

muramasa,BC,i warmog to podstawa.

Z doświadczenia wiem, że lepiej ewoluować W>E>Q, szczególnie gdy jesteś w jungli.

Muramasa, BC oraz Warmog są zamieszczone w buildzie. Co więc polecasz zamiast BT?

Opublikowano

Moja ewolucja W>E>R :) ponieważ Q ma chore dmg nawet bez ewolucji czyż nie mam chodź troche racji ;) ?

Taka ewolucja nie jest zła, każdy robi to względem siebie, ja osobiście robię to w ten sposób ( ten co jest w poradniku ) ponieważ chcę z niego wyciągnąć jak największy DMG. Pozdrawiam.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Dalej Kha bo on dostał Buffa jedynie nie może strzelać w powietrzu z W

Zresztą jak ogarniasz Rengara to też dobra postać ;d

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...