Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Nauka ^

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich.

Chciałbym sie nauczyc j.angielskiego i tu pojawia sie pytanie, znacie jakies dobre, darmowe strony, z ktorych mozna sie nauczyc ? Chodzi mi głownie o slowka, chociaz gramatyka jakby była, było by fajnie . ;)

Moj angielski obecnie jest ponad podstawowy. Tzn „podstawowe” zasady, słowka znam.

Nie mowcie , ucz sie w szkole, bo 4 lat nie bd czekał, az sie w „miare dobrze” naucze

Opublikowano

Jeżeli chcesz zapamiętać dane słówko to przez 14 minut posłuchaj 160 powtórzeń tego słowa, efekt gwarantowany.

To nie żaden trolling to naprawde działa.

Opublikowano

Zwal sobie

Edit@ :D

W domu kompa wypierdol wszystko wywal i książka w mordę i tyle..

Opublikowano

2@up. Zpamietanie słowa zajmuje mi odrobine mniej czasu ...

@up. Twoj poziom inteligencji i kultury jest umowny.. Po co sie wypowiadasz jak nie masz nic madrego do powiedzenia ?

@topic. Pomoze ktos ? ;)

Opublikowano

Ja to np mam zrobione tak,że do monitora mam przyklejone kartki z słówkami dzięki czemu się codziennie na nie patrze, spróbuj.

nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

Wiem, że były takie jakby hmm.. programy, w których wybierasz słówka z pewnego zakresu i gość Ci mówi po polsku i tłumaczy. Tego jest masa, nagraj na telefon i słuchaj całą noc na słuchawkach.

Opublikowano

Ja w wieku 13 lat już umiałem się dogadać po angielsku, jak? Uczyłem się na tym co lubię, czyli na grach z angielskimi napisami/lektorem. Starałem się wyłapać kontekst i teraz mi się to przydaje (szczególnie jeśli chodzi o akcent i gramatykę). Dodatkowo przykładaj się na lekcjach w szkole, możesz poprosić o jakąś dodatkową lekcję od nauczycielki albo zapisać się na kurs. ;-)

Opublikowano

Ja Ci polecam uczyć się metodą Callana. Jeżeli tylko znajdziesz czas to możesz poszukać lekcji w internecie. Podręczniki też są, ale to dużo drukowania. :)

Opublikowano

Kup sobie np. słownik, albo lepiej książkę dla klasy np. 6 i tam jest dużo słówek takich najważniejszych i codziennie np.wieczorem po kilka powtarzaj sobie.

Albo metodą Callana.

Opublikowano

Przeprowac się do Anglii ? Po roku będziesz umiał.

"Jeżeli coś chcesz, to powiedz, i tak tego nie dostaniesz"

Opublikowano

@up

Ty mieszkasz w Polsce i nawet nie potrafisz po polsku pisać ;_; Nie działa ten sposób :<

@topic

Z tyłu podręcznika masz słowniczek(powinien być), tam możesz się nauczyć łatwo słówek. Niezbędne na lekcjach a czasami w rozmowie.

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Jest w tym wiele prawdy, że gry pomagają. Do tego dobrze jest mieć podstawę i chociaż najmniejszą komunikatywność - można to wykorzystać w rozmowach podczas grania w MMO czy inne online'ówki. Chociażby uczysz się słów poprzez bieżące sprawdzanie tłumaczenia tego, co chcesz napisać oraz zwiększasz stopniowo płynność konwersacji. Nawet nie zauważa się momentu, gdy wszystko zaczyna iść gładko i sprawnie. A jak bezboleśnie :P Oczywiście gry single oraz filmy w oryginale (najlepiej z angielskimi napisami dla pomocy) również dobrze robią. Może nie widzisz teraz natychmiastowych efektów, ale wzbogaci to Twoje słownictwo, osłuchasz się konstrukcji zdaniowych oraz akcentu.

Dobrze by było również zaopatrzyć się w porządne repetytorium gramatyczno-leksykalne i trzepać je po kolei własnym tempem (skoro w szkole za wolno dla Ciebie, co doskonale rozumiem) :)

#don't care

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...