Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mój kraj. Taki piękny.

Czerew

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Polska to taki piękny kraj.

Pomylisz się w czymś - 'probojac oszukać państwo' na pare groszy, po niecałych 5ciu latach dostaniesz wezwanie do zapłaty z odsetkami!!

Komornicy ściągają pieniądze przypadkowym osobom.

Płacimy prawie połowę pensji na jakieś durne składki, a gdy trzeba iść do lekarza musisz czekać ponad rok na operacje w najlepszym wypadku - jak pójdziesz prywatnie magiczny termin będzie już w następnym miesiącu...

Media kontrolują opozycję a nie rząd.

Jak kraść to miliardy, tego nikt nie kontroluje, winy nie ponosi nikt, drobne przestępstwa są wykrywane 'od ręki'.

Jako podwykonawca musisz zapłacić podatki i składki od pieniędzy których fizycznie nie otrzymałeś, potem dyma cie główny wykonawca, nie płacąc, a ty zostajesz na bruku z milionowymi długami.

WOŚP zbiera pieniądze na to co powinno być fundowane z budżetu państwa (!!!).

Powszechny nepotyzm - przetarg na stanowisko specjalisty? Weźmy siostrzeńca burmistrza, on się lepiej zna, od wszystkich inżynierów z 15-20 letnim doświadczeniem, mimo, że jedyne jego osiągnięcie to rodzina.

Mydlenie oczu, ważne sprawy nie są poruszane, następuje tzw. blokada mediów, pokazują nam tylko to co chcą, a nuż ktoś pomyśli że gdzieś indziej jest lepiej i będą chcieli do tego dążyć!

Ogólna obojętność, nikogo nie interesuje tak na prawdę co się dzieje w polityce - ja mam dobrze, mam pracę, chujową ale mam, do pierwszego wystarcza, bo wypłata 10tego, ale nie głoduję... aż tak mocno.

Refundacja leków to jakaś kpina.

Podnoszenie podatków - kiedy zrozumieją, że zwiększanie płacy minimalnej nic nie daje, wręcz przeciwnie, trzeba obciąć podatki, które hamują rozwój gospodarki, dlaczego - otóż dlatego, że gdyby inwestorzy mieliby więcej pieniędzy, więcej zainwestowaliby w swoje przedsiębiorstwa, więcej dali wynagrodzenia pracownikom, dla nich to też jest na rękę, jeżeli pracownicy są zadowoleni. Wyższe wypłaty pobudzają konsumpcjonizm, który teraz spada, czego efektem jest niskie PKB.

Dysproporcje pomiędzy zarobkami pracowników, a prezesa. Na zachodzie wynoszą one 1:20. Nie jest to żaden zapis konstytucyjny, czy regulowany prawnie. Polega to na zasadach etyki. Prezes może zarabiać 20 krotność średnich zarobków pracowników. Jeżeli chce zarabiać więcej - podnosi zarobki pracowników, wtedy zarabia więcej też sam.

Koniec moich gorzkich żalów. Chciałem uświadomić chociaż części ludzi, że jest źle, ale i tak pewnie większość to zleje, przeczyta, ale nic z tego nie wyniknie. Nie zmieniajcie świń przy korycie, usuńmy koryto. To państwo potrzebuje zmian. Nie rewolucji, zmian. Polecam do przeczytania książkę Folwark Zwierzęcy Georga Orwella, uświadomicie sobie, że rewolucja, na jaką wpada część internautów prowadzi do takich dysproporcji jakie są obecnie. Czyli niczego nie zmienia, tylko świnie przy korycie. Próbujmy coś zmieniać narodzie!

Cześć i chwała, bohaterom!

userbarwb.png

Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy.

Nie bój się wystąpić przed szereg, potem może być już za późno.

Opublikowano

Tak, to prawda, np. zarobki w Polsce powinny być diametralnie zwiększone, tutaj za dobrą pracę dostejsz 3k zł, a w Niemczech na zmywaku 2k euro zarabiasz. Ale kogo to obchodzi, przecież oni leżą na kasie, a my co? Bezrobocie to samo, w Polsce bardzo trudno o pracę, powinni się wziąć w garść i coś zmienić a nie siedzą na dupie i nic nie robią, tylko się uśmiechają do kamery..

Minus.png
Opublikowano

Zarobków nikt nie zwiększy ot tak, bo się nie opłaca, Polska - kraj najbardziej dymający najbiedniejszych i najlepszy dla najbogatszych - 32% podatku dla najbogatszych to nigdzie indziej nie ma, chyba że w krajach raju podatkowego...

Kwota wolna od podatku około 3100, co daje jedną średnią pensje krajową...

userbarwb.png

Opublikowano

Realia tego zrytego kraju... Bieda ludzie głodują, a nasz kochany rząd wysyła żołnierzy na misje z którymi teoretycznie nasz kraj ma gówno wspólnego ... Fajna szopka...

Opublikowano

jak byście postawili tablice z ogłoszeniami w polsce a w innym kraju ( niemcy anglia itd.) to za granicą byś miał do wybodru do koloru ofert pracy z korzystnymi zarobkami a w polsce jak to wiadomo albo nic nie było albo praca za marne grosze np. w Angli spawacz zarabia ok 3000 do 4500 Funtów tys. a w polsce od 3000 do 4000 tys . a więc jest spora różnica

sygnatura niezgodna z regulaminem forum mpc rozdział II pkt. 7

Opublikowano

Taki jeden nt mentalności polaków: ciekawym faktem są samochody z Niemiec. Ludzie mówią, że nie kupią w Niemczech bo samochody są droższe (!!!). A więc kupują na polskiej giełdzie samochody z kręconym przebiegiem, 10 letnie auta z 150k km na liczniku, diesel myśląc że to prawda, że dziadek za granicą jeździł tylko do sklepu w niedziele i do kościoła :). 3 Letnie auto ma średnio przebieg 150k km, ale nikt by takiego już nie kupił - w Polsce.

userbarwb.png

Opublikowano

Huh, witamy w Polsce. To, co się tutaj wyprawia to jest porażka i patologia jednym słowem. Przytoczona ksiażka, 'Folwark Zwierzęcy', doskonale odzwierciedla bagno, w jakim teraz jesteśmy. Nie wiem jak to określić, ale tutaj każdy ma wykreowane swoje własne prawo, którym rządzi. Tu nie ma sprawiedliwości. Nie ma organizacji. Nie ma nic, z czego moglibyśmy być naprawdę dumni. I doskonale rozumiem oburzenie i rozpacz tych wszystkich starszych panów, którzy z żalem stwierdzają, że 'nie o taką Polskę walczyli'. Za taką Polskę jak jest teraz nikt by w obronie nie stanął.

Opublikowano

Za długie - nie czytam.

Miejsce na pisanie tak długich opowiadań masz na blogach :D

Gratuluje chwaleniem się postępującym analfabetyzmem. Kiedy ostatnio przeczytałeś jakąś książkę? Wróć do oglądania telewizji. Typowy przykład wyborcy w nadchodzących wyborach, niestety.

userbarwb.png

Opublikowano

Taki jeden nt mentalności polaków: ciekawym faktem są samochody z Niemiec. Ludzie mówią, że nie kupią w Niemczech bo samochody są droższe (!!!). A więc kupują na polskiej giełdzie samochody z kręconym przebiegiem, 10 letnie auta z 150k km na liczniku, diesel myśląc że to prawda, że dziadek za granicą jeździł tylko do sklepu w niedziele i do kościoła :). 3 Letnie auto ma średnio przebieg 150k km, ale nikt by takiego już nie kupił - w Polsce.

Oj tak. Wszystkie samochody "od dziadka z niemiec" to wyszpachlowane samochody po dużych kraksach, najczęściej z dojebanymi silnikami. Sam mam golfa II z 93r., który rzekomo ma 193k km. Przecież nawet na pierwszy rzut oka widać, że przebieg się nie zgadza.

Co do samego państwa to w '89 zmieniła się tylko nazwa ustroju i dano namiastkę demokracji. Od 30 lat w rządzie siedzą te same mordy. Co do pensji to są śmeiszne, bo obecna płaca minimalna to 1600zł, z której połowę oddajemy państwu. Mamy najniższy social w UE, a w Europie wschodzniej gorzej ma tylko Białoruś. Żeby było jeszcze ciekawiej, przy tak niskich zarobkach, rząd planuje wprowadzić euro, które tylko pogłębi przepaść między Polską a krajami starej Unii. Jeśli rząd sie nie zmieni, to Polska wpadnie w jeszcze większy kryzys, bo kolejne reformy rzucają kłody pod nogi małym, lokalnym przedsiębiocom, którzy są zmuszeni zwijać biznes na rzecz niemieckich koncernów. Dodatkowo ZSRE ogałaca nas z resztek kultury cenzurując bajki dla dzieci i od najmłodszych lat wpajaąc dzieciom, że meiszkają w UE, a nie w Polsce. "Demontaż państwa się skończył. Teraz będą znikać ludzie".

"Just because I'm weaker doesn't make you stronger".

krul | władca | mangozjeb | technik Ascarialu s2

Last.fm

Zainteresowanych fixami na source'owe game 40250 zapraszam PW.

Opublikowano

Huh, witamy w Polsce. To, co się tutaj wyprawia to jest porażka i patologia jednym słowem. Przytoczona ksiażka, 'Folwark Zwierzęcy', doskonale odzwierciedla bagno, w jakim teraz jesteśmy. Nie wiem jak to określić, ale tutaj każdy ma wykreowane swoje własne prawo, którym rządzi. Tu nie ma sprawiedliwości. Nie ma organizacji. Nie ma nic, z czego moglibyśmy być naprawdę dumni. I doskonale rozumiem oburzenie i rozpacz tych wszystkich starszych panów, którzy z żalem stwierdzają, że 'nie o taką Polskę walczyli'. Za taką Polskę jak jest teraz nikt by w obronie nie stanął.

Dumni możemy być jedynie z historii, ale nie możemy całe czas żyć przeszłością.

Nie jesteśmy gotowi na zmiany, nie jesteśmy na tyle odważni. Dlatego cały czas do śmierci będziemy tkwili w tym bagnie.

Większość z Nas dopiero co wkracza w dorosłe życie, w którym nie mamy żadnych poważnych perspektyw. Chyba, że mamy znajomości, lub czarne interesy. Pracować na biało za marne grosze do tego jeszcze takie podatki ?

Polska jest jak dziecko z zespołem Downa. Należy kochać, nie należy porzucać, ale nie należy mieć nadziei, że wyzdrowieje.
394591421101183179764.jpeg
Opublikowano

Przecież polska biedny kraj , ile ludzi szuka pracy? urzędy pracy są zapełnione a jak już dostaniesz jakąś ofertę to sprzątanie rowów za marne grosze, dopóki istnieje dzisiejszy rząd nie ma co liczyć na poprawę sytuacji w polsce. Dlatego jak skończę studia poprostu wypie**alam za granicę ;)

sygnauf.png

by Valky

Opublikowano

Co do tych zarobkow to w polsce powinny byc takie ceny jak w niemczech i takie zarobki . W niemczech dostaniesz na kasie 1000euro <-- kolega pracuje . A w polsce dostaniesz 1000zl . Roznica kosmiczna . I jak tu wyzyc ;)

BUM

Opublikowano

Co do zarobków, to nie jest tak, że powinni podnieść i tyle, warunki muszą być stworzone.

userbarwb.png

Opublikowano

Nie wiem jak wy, ale ja zamierzam wyjechac do irlandii a mam dopiero 19 lat

Opublikowano

Ale z was patrioci :(

Dumni możemy być jedynie z historii, ale nie możemy całe czas żyć przeszłością.

Nie jesteśmy gotowi na zmiany, nie jesteśmy na tyle odważni. Dlatego cały czas do śmierci będziemy tkwili w tym bagnie.

Większość z Nas dopiero co wkracza w dorosłe życie, w którym nie mamy żadnych poważnych perspektyw. Chyba, że mamy znajomości, lub czarne interesy. Pracować na biało za marne grosze do tego jeszcze takie podatki ?

Zgadzam się z tobą, a z tymi czarnymi interesami to do czasu, sam się o tym przekonałem! :mellow:

Wyjechać? Hmmm... sam nad tym myślałem, tylko gdzie?! Do Rosji?

Opublikowano

Ale nie każdy chce wyjeżdżać z kraju :( .

userbarwb.png

Opublikowano

- Hej, jak tam żyje ci się w tej Polsce?

- NIE MOGĘ NARZEKAĆ.

p o m a t u r z e c h o d z i l i ś m y n a k r e m ó w k i

Opublikowano

Do Rosji?

Beka.

Niemcy,Włochy,WBrytania,Belgia i żyjesz jak Pan.

Taaa... Zapierdalając na budowie, bo z czegoś trzeba żyć.

albo

hydraulik.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...