Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wysoka Temp. CPU

ClassAxion

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam laptopa Toshiba Satellite, miałem na nim zawalony Windows Vista który cały czas lagował, po formacie i instalacji Windows 7

(Parametry: AMD Turion x2 , Ram: 4Gb,) zainstalowałem program którego nie miałem instalować, lecz ździwiłem się ponieważ w programie pisało: Temp. Procesora: 90 Stopni (Wacha się od 90-100) zapytałem się kolegi, a on mówi że to nie możliwe, komputer powinien się już dano wyłączyć albo dosłownie Spalić/Stopić, do tego Użycie Procesora wacha się od. 60-100 Aktualnie jest 20-30, 60-85 Stopni

Nie wieżyłem, zainstalowałem drugi Program, w nim to samo... Czy może być zepsuty Termometr na płycie? Ponieważ na Komputerze stacjonarnym komputer od razu mi się wyłączał, gdy temp. miała 80-85...

Ps. Po wyłączeniu komputera na ok. 30-60 minut i włączeniu, temperatura wzrasta w górę i wacha się od 90-100 potem (już musi być 'święto' spada do 60-80)

Proszę o szybką pomoc!

Ps2. Pisze z tego laptopa :)

Opublikowano

@up

To nie mój laptop, ma on chyba z 6 lat i 6 lat na tym był Windows Vista, laptop był bardziej Biurowy co za tym idzie zasyfiały, Też mnie to dziwi ponieważ jak każdy wie przy 100 Stopniach topi się Plastkich / Woda wrze, gdy wylałem kroplę wody na obudowe (obok płytki dotykowej) to woda wyparowała w ok. 1-5 minut ... Dziś go sprężonym powietrzem poczyszcze, możliwe że Wiatraczek sie zacina dlatego są takie spadki Mody, jak i podwiększenie Temp.

ps. Laptop jest położony na książce, która jest mniejsza od jego pow. tzn. Boki, ma w powietrzu, przed był na Stople (materiał taki.. szklany)

Aktualnie: Użycie CPU: 35-50% Temp. 73 Stopni

Ram: 2/4 GB (Standard)

Opublikowano

Zmień pastę, kup podkładkę chłodząca, przeczyść kompa CCleanerem, wyczyść go w środku sprężonym powietrzem. Sprawdź też czy wiatrak działa jak należy, nie zatrzymuje się czy coś.

Minus.png
Opublikowano

kup sprężone powietrze i przeczyść lapka ( radiator też bo na pewno jest zapchany) a taka temperatura to nic u mojego lapka w stresie dochodzi bez podkładki chłodzącej do 90-95 stopni a z to do 75 max

sygnatura niezgodna z regulaminem forum mpc rozdział II pkt. 7

Opublikowano

@up masz racje,

@x2up Nie muszę, mieszkam na wsi, to nie problem iść do garażu :P

[...] CCleanerem [...] Tak... Tylko szkoda że jest on po formacie, program TuneUp tak mi rejestry wyczyścił że Komp. sie nie chciał włączyć...

@all Wyczyściłem Komputer od Kurzu (Sprężone Powietrze)

Temp. 45 Stopni

CPU: 20%

Pięnie! :) Lecz chyba i tak Termometr jest zły, ponieważ przy tylu stopniach w tak długim czasie powinien już dano się spalić... (Magiczny CPU?!) :)

Można zamknąć!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...