Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Modernizacja] FX-8120 na i5 2500k itp.

Combative

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Zastanawiam się czy nie zmienić swojej platformy. Teraz mam i możliwe że sprzedam to:

AMD FX-8120 @ 3.5GHz (wchodzi max na 3.8, ale to wina mobo chyba) - 500zł

AsRock 970 Extreme 4 - 260 zł

Aerocool AEROPGS-VS3 - 100zł

Sapphire Radeon 7850 dobrze mi się kręci - zostawiam

Geil Dual Enchance Corsa 1866MHz CL9 2x2gb - zostawiam

OCZ ModXStream 600W - chyba zostawiam

WD Black 500GB 7200RPM 64MB SATA III - zostawiam

Napęd jakiś syfiasty TSSTCorp - i tak zostawiam

Zalman CNPS11X Performa - sprzedam za 120 zł

Wentylator enermax UCTB12

Więc jeśli bym to sprzedał miałbym około 960zł. Za kilka dni mam urodziny więc na pewno zbierze się z 300zł. Myślę że tata mi dołoży też trochę.

Kupił bym takie coś

http://www.morele.net/inventory/info/5impI/

I zamontowałbym tutaj moje Geile Dual Enchance Corsa 1866MHz CL9 1.5V 2x2GB i Sapphire Radeona 7850 i Zasilacza OCZ ModXStream 600W oraz gdzieś jeszcze wentylator Enermax UCTB12 :D Co o tym myślicie?

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

PO pierwsze po kiego ci montaż?

Po drugie po co ci takie chłodzenie? Lepiej brać macho.

Po trzecie nie opłaca się pchać w intela teraz kiedy, to gry mają być optymalizowane pod moduły...

Lepiej kupić dobrą MOBO i FX'a 8320/8350

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Zamówienie powyżej 1500zł więc i tak będzie za darmo.

Jest chyba bardziej wydajne to chłodzenie.

Zobacz benchmarki... Poza tym jakbym podkręcał FX-8350 to potrzebuję świetnego chłodzenia, zasilacza oraz płyty głównej a i5 2500k ma standardowe TDP 95W więc lajtowo go wykręcę na 4GHz na standardowym napięciu i faja, potem podkręcę mocniej. Kiedyś moim faworytem był FX-8350 ale widzę że intel i tak gniecie AMD jak chce... Chyba że mi faktycznie jakoś sensownie ktoś udowodni że FX-8350 jest lepszy od i5 2500k i bardziej opłacalny ;>

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Z tego co mówił mi Paweł, to najnowsze konsole będą miały APU, które mają moduły jak FX'y.

A jak pewnie wiesz gry będą robione na konsole i przerabiane z konsol na PC.

Więc gry będą zoptymalizowane pod moduły.

Ja bym brał jakąś bardzo dobrą MOBO pod o/c coś takiego np:

http://www.ceneo.pl/12413860

Nie dokładnie tą, bo nie znam się aż tak na wysoko budżetowych, ale coś podobnego najlepiej jakby ci Paweł powiedział jaką.

I jakieś bardzo dobre chłodzenie nie wiem jakie, bo nie znam się na wysoko budżetowych.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Póki co są dwa dowody które świadczą iż gry MOŻE pójdą pod AMD. Pierwszy to APU w PS4, drugi to ten wykresik z Crysisa 3:

crysis_3_test_cpu_gpu_1.png

FX6200 poziomie Phenoma 955 gniecie i5 3330, podkręcony FX8350 jest poziomu 3770k DWUKROTNIE DROŻSZEGO

Już Ci mówiłem Z11 PLUS albo Z9 PLUS jak Cię nie stać, bez PLUSA to se możesz kupić BRUTUSA ;d żem zarymował. Chodzi mi o kontroler obrotów i 5 wentylatorów w zestawie. Chłodzenia nie zmieniaj, daj na nie enermaxa tego i tyle, w dobrej budzie i dobrym obiegu będzie 20 st w idle

Opublikowano

Ech dobra to i tak zostawiam jak na razie czekam może na jakieś zmiany na rynku, w tym czasie ja troszkę pozbieram kasy. Ale monitor bym sobie kupił. Polecicie jakiś taki FHD?

@edit

Yeah babcia mi przed chwilą dała 50zł :D

Założę nowy temat.

Opublikowano

Dokładnie. Bo tutaj nie ogranicza mnie temperatura, tylko SEKCJA ZASILANIA, bo kurwa mać kupiłem tą mobo za czasów jak jeszcze nie znałem się tak, i nie wiedziałem co daje sekcja zasilania... Ale i tak moja buda mi wystarcza, aktualnie HWMonitor pokazuje mi... 15 stopni? xD Kaloryfer w pokoju na full puszczony... SpeedFAN za to pokazuje 36 stopni i myślę że to jest prawdziwa temperatura.

Opublikowano

Z tym TDP to jest inna sprawa. Intel podaję średnie zużycie, a AMD maksymalne. Co z tego, że 8350 ma TDP125W, jak w spoczynku tyle nie dobije.

Flap po co mu ROG? xD ROG fajnie wygląda jak robi się krwiobieg. Takie samo o/c zrobi jak na mobo za 450zł.

Kup radiatory/termopad i podklej na sekcję. Powinno być lżej.

Opublikowano

Aaha. Na pewno średnie podaje? Poleciłbyś jakieś "termopady" albo radiatory na tą moją nieszczęsną 5 fazową sekcję ;/

Poza tym jak to zamontować dobrze?

Opublikowano

bierz jakiekolwiek, zmierz sekcję pewnie coś w stylu 1x5 cm, po prostu naklejasz i dociskasz mocno :P na coolingu dużo tego

Opublikowano

Tak, dokładnie. Mam 5 kosteczek 1cm kwadratowy z odstępem 2-3mm. Można to normalnie ściąć nożyczkami i jakoś połączyć to z czymś? Bo ja mam taki lichy radiator sekcji (a właściwie obok :( ) i tak myślę że jakbym tym termopadem złączył ten radiator i sekcję to po pierwsze lepiej by ciepło zbierał a poza tym akurat wentylatory z mojego combo mogłyby zabierać to ciepło.

@edit

Myślę żeby zrobić tak:

http://www.komputronik.pl/product/113476/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/3M_Thermopad_1_0x_20x_120mm.html

I przykleić do tego

http://www.sklep.soft-pc.pl/p3099,thermalright-hr-09s-type-1-mosfet-cooler.html

Opublikowano

Tak możesz pociąć to nożykiem.

Combo byłoby dobrym pomysłem, ale masz miejsce żeby zmieścić tam tą krówkę? Ja w mojej M3A770DE bym nie zmieścił ;f

Opublikowano

Tak, właśnie mam. I to co jeszcze fajne, że tam są takie schodki, i jeden heat-pipe - wentylatory będą dodatkowo wtedy przedmuchiwały to :D Czyli tylko ten mosfet cooler bym brał, bo chyba tam w zestawie jest coś do mocowania (tak myślę :D) Tobie by się nie zmieściło bo masz taką rozległą tą sekcję :D

Opublikowano

Termpoad nie potrzebny ;d Jaki niby? Bo ja potrzebuje na sekcje wiadomo

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...