Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki typ serwera wybrać?

bilon22

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie :) Ze względu na ilość tematów na ten temat, które zauważyłem na MPC postanowiłem założyć ten poradnik, by pomóc wybrać typ serwera Minecraft, który cieszy się największą popularnością. Pomoże to domorosłym developerom na rozwinięcie własnego serwera.

1#FreeBuild

Serwer, który polega na wspólnym budowaniu :). Gracze szukają surowców do budowy domku i starają się rozwijać jakąś społeczność.

+przyciąga dużo graczy

+rozgrywka jest bardzo rozbudowana

+można wykazać się inwencją twórczą

-gracze szybko uciekają z serwera, bo gra staje się monotonna

-dużo serwerów tego typu

+-rozwija się tylko pod względem budowy i kopania

Ilość slotów: 5-200(co czyni go przystępnym pod względem $$$)

Pluginy:

-world guard

-plotme

Trudność prowadzenia: spora

Ilość serwerów tego typu: duża

2#Fractions(frakcje)

Serwer,często mylony z survival. Różni się tylko tym, że gracze są zrzeszeni w małe grupki (zwane frakcjami/gildiami). Najczęściej każdy z graczy w frakcji ma przydzielony jakieś zadanie co sprawia, że serwer rozwija się pod kątem budowy/kopania/sadzenia roślin itp.

+przyciąga dużo graczy(na ogół całymi grupami)

+rozgrywka jest bardzo rozbudowana(rozwija się pod każdym kątem)

+proste pluginy

+gracze zostają na serwerze przez dłuższy czas

--masę serwerów tego typu!!!

-gracze są głównie dziećmi

-rozwój wymaga myślenia(by rozwiązać proste błędy tego typu serwerów)

Ilość slotów: 40-200

Pluginy:

-factions(bądź inny tego typu serwer)

-plugin na statystyki OnLine

Trudność prowadzenia: mała

Ilość serwerów tego typu: ogromna

3#Survival

Podstawowy typ serwera w Minecraft. Cechuje się ogromną prostotą prowadzenia. Nie potrzebuje wielu pluginów. Głównie chodzi o to, żeby przeżyć jak najdłużej. Często miesza się go z Factions co czyni dobrą hybrydę.

+nie trzeba martwić się o jego prowadzenie(jest pod tym względem prosty)

+rozbudowana rozgrywka

+przyciąga dużo graczy

-mocniejsi gracze odstraszają nowszych

Ilość slotów: 5-200

Pluginy:

-nie potrzebuje

Ilość serwerów tego typu: dużo

4#RPG

Serwer, który ma na celu przeniesienie gracza do czasów średniowiecza, bądź świata fantasy. Zainteresowanie jest spore, ale nie ma pewności czy serwer się rozwinie. Tutaj głównie liczy się pomysł.

+można się wykazać pomysłem

+jak raz się spodoba to gracze zostają na bardzo długo

-masę pracy(więcej niż w innych typach serwerów)

Ilość slotów: 5-200(co czyni go przystępnym pod względem $$$)

Pluginy:

-to już zależy od pomysłów graczy

Trudność prowadzenia: średnia

Ilość serwerów tego typu: nie duża

5#RolePlay/RealLife

Serwery tego typu mają na celu symulowanie prawdziwego, życia. Tutaj również możemy wykazać się naszą wyobraźnią i rozwijać go pod wieloma względami. Rzadko kiedy ten typ serwera istnieje samotnia (na ogół jest połączony z FreeBuild)

+można go podpiąć do paru typów serwera

+serwer ZAWSZE się będzie wyróżniał(istnieje masę pluginów, które mogą rozbudowac taką rozgrywkę)

-musimy wymyślić masę rzeczy, które sprawią, że serwer będzie miał sens

Ilość slotów: 5-200

Pluginy:

-citzens

-iConomy

-Jobs

Ilość serwerów tego typu: średnia

6#Parkour/Escape

Serwery tego typu mają po prostu zapewnić graczom zabawę na platformach, oraz kazać chwilę pomyśleć na drzwiach, które z pozoru nie chcą się otworzyć.

+szybko przyciąga graczy

-szybko się nudzi

-monotonny (bez inwencji nie ma racji bytu)

Ilość slotów: 20-200(co czyni go przystępnym pod względem $$$)

Pluginy:

-(plugin na parkour, ale nie pamiętam jak się nazywał :D)

7#SurvivalGames

Serwer ten to rodzaj mini gierki. Gracze grają na mapie (na ogół zwarci w koło) i szukając itemów próbują przeżyć. Często mieszany z innymi typami.

+wszystko już jest przygotowane

-po jakimś czasie się nudzi

-trzeba często wymieniać mapki

-gracze nie mogą wpływać na ich świat

8#SkyBlock

Serwer, w którym rywalizujemy na małym kawałku ziemi, by zdobyć chwałę i hołd :) Podobny do FreeBuild, ale tworzony razem z innymi

+przyciąga dużo graczy

+rozgrywka jest bardzo rozbudowana

+można wykazać się inwencją twórczą

-dużo serwerów tego typu

+-rozwija się tylko pod względem budowy

Ilość slotów: 50-200(co czyni go przystępnym pod względem $$$)

Pluginy:

-world guard

-któryś z pluginów na SkyBlock

Na razie to tyle :). W najbliższym czasie napiszę jeszcze z parę i poprawię ten temat, by wyglądał miło dla oka.

Kiedyś myślałem, że jestem elfem, ale tata powiedział, że jestem nikim i tak już zostało....

vvv Potrafisz tworzyć serwer? Sprawdź! vvv

Poszukuję kogoś kto przygotuje mi serwer na wersję Pocket Edition. Oferuję opłacalną współpracę. Więcej info WYŁĄCZNIE na priv

Opublikowano

Nie zapomniałem na razie nie mam sił dokończyć :)

Kiedyś myślałem, że jestem elfem, ale tata powiedział, że jestem nikim i tak już zostało....

Poszukuję kogoś kto przygotuje mi serwer na wersję Pocket Edition. Oferuję opłacalną współpracę. Więcej info WYŁĄCZNIE na priv

Opublikowano

Nie zapomniałem na razie nie mam sił dokończyć :)

Hah a co w tym pracochłonnego?

Nie ma co się męczyć zrobić ankiete opis skopiować z innego forum i już jest...

Opublikowano

No właśnie nie jest to pracochłonne ani męczące przyłóż się daj jakeś pogrubienia może obrazki.

Jail/SkyBlock

Opublikowano

Moim Zdaniem Survival+Frakcje jest jedna z najlepszych rozgrywek jesli chodzi o Dynamike gry.

Popieram rowniez RPG

1365336413-U179206.png

1365336413-U179206.png

|Grafik|Let´sPlayerowiec|Administrator PCM PVP|Administrator Rzeznia SV+FR|

Aktualnie Na mchc.pl (O.n.l.i.n.e)

Opublikowano

Hah a co w tym pracochłonnego?

Nie ma co się męczyć zrobić ankiete opis skopiować z innego forum i już jest...

No właśnie nie jest to pracochłonne ani męczące przyłóż się daj jakeś pogrubienia może obrazki.

Jail/SkyBlock

Nie wiem :C Mnie to męczy... Nie ma bata bym skopiował z innego miejsca, a co do zdjęć to jeszcze postaram się dodać:) Miło, że jest jakieś zainteresowanie tematem, bo wiele z moich tematów nie zostało docenione. Jak chcecie to dodam dziś wieczorem jeszcze parę rodzajów serwerów, ale najlepiej byście podali nazwy :)

Opublikowano

eeem ale freebuild jest najlatwiejszym serwerem do zrobienia i prowadzenia...

A dla mnie najlepsza mozliwosc serwera to poprsotu survival ale z miastem (ale nie takim typowym miastem freebuild)

Ma byc miasto z dzialkami i obiektami do zwiedzania, Ale nie ma byc w nim zadnych poje.... kopalni drewna, i czegokolwiek innego. Ewentulanie maly las. + osobna mapka survival bez ograniczen gdzie sie zbiera te materialy na domek... Do tego jakas mobarena lub/i spleef i jeszcze przydaje sie osobna mapka creative :D z osobnym eq itd. I wtedy mozna grac :D Oczywiscie jezeli sa normalni admini co nie rozdaja itemkow (nawet 1 patyka!)

To już jest koniec smerfa:

http://www.mpcforum.pl/topic/1323530-info-znikam/

GG: 48522543

PS: Na innych forach i stronach znajdziesz mnie pod nickiem: 

BukkitSmerf

Opublikowano

To jaki serwer stworzyc? ;/

To już zależy od Ciebie :) Widzisz + i - serwerów. Widzisz, które są najbardziej grywalne :)

Opublikowano

ref

Opublikowano

Może wreszcie co druga osoba chcąca założyć serwer (a więc mniej więcej co czwarty użytkownik korzystający z tego działu) nie będzie jęczeć, że nie wie jaki ma być typ... Serwer powinno się zakładać dopiero jak ma się na niego pomysł, a nie "bo ja też chce mieć serva w Majkrafcie". Zagłosowałam na Survival i Freebuild, bo w końcu o to chodzi w Minecrafcie - o przeżycie, zbieranie surowców i budowanie z nich. ;] Może i jest wiele serwerów tego typu, ale najczęściej prowadzone są przez osoby, które zupełnie się na tym nie znają (czyt. brak znajomości ortografii, pluginów etc...). Serwerów ogarniętych nie ma wiele... i nie mówię tutaj teraz o konkretnym typie, ale w ogóle. A co do tego, że gra na Freebuildzie staje się monotonna... - ten typ wymaga wyobraźni i cierpliwości, czego niektórym brakuje, pewnie dlatego gracze nie zostają na długo. Przeciętny gracz jak zbuduje sobie chatkę z desek to już później nie wie co ma wybudować (nie mówię, że wszyscy!). Frakcje przyciągają dzieciarnię głównie dlatego, że gra na takim serwerze nie wymaga wysiłku. Możesz też dodać że na serwerach typu SurvivalGames grają głównie młodsi gracze. Dość przejrzyście napisane, ale brakuje jeszcze wielu typów. Możesz jeszcze opisać typy: Jail, Creative, Hardcore, PvP, Tekkit, serwer z modyfikacjami.... i tyle mi na razie rodzajów przychodzi do głowy. Mi to raczej nie jest potrzebne, ale jak widzę, co drugi temat o tym to mam ochotę wstać i wyjść. Ode mnie masz plusik za fatygę. ;]
Pozdrawiam

Zapraszam na jedyny taki serwer w Polsce. ;] ----> KLIK  <----

Opublikowano

Ja z tego samego powodu założyłem ten temat. Niestety nie zauważyłem poprawy, tej sytuacji. Miło jakby ktoś podpiął temat, albo dodał go do tematów ważnych. Wtedy miałbym osobiście motywację do rozwijania tego tematu :)

Opublikowano

Spoko! Przyda się nie zdecydowanym. Osobiście wole FB ale inne typy także mi się podobaja. Co do tego "wykresu" to bardzo ładny ;3

ce2884b69896ccdba67f214c70f6eec0.jpg <-----Pomogłem? Daj diaxa!

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Refik :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...