Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ram MHz

kutinio121

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem , pewnego pięknego wieczoru przesuwałem monitor po biurku i mi się komputer wyłączył , i gdy go próbowałem włączyć to było tak jakbym miał wypięte ram ( brak obrazu ) więc się zdenerwowałem i go odłączyłem z kontaktu i poszedłem spać , nad ranem rozkręciłem komputer wcisnąłem ramy i komputer ruszył , ale zaczął lagować , tzn stare gry typu CF/COD4/a nawet metin2 się cięły ,nie mówiąc o tym że nie da się oglądać filmów na youtube bo obraz się zacina . szukałem tu na forum kiedyś rozwiązania ale "ktoś" usuną mój temat bez podania przyczyny ... i dziś wziąłem komputer do pracy by go dokładnie wyczyścić , po powrocie do domu dalej problem występował , więc pobrałem program cpu-z by sprawdzić czy może komputer jakichś podzespołów nie czyta , i znalazłem błąd w zakładce Memory mianowicie mam 2 Gb ram DDR2 1600 MHz a w owej zakładce jest napisane że mam 100 MHz (99,8) . i moje pytanie jest takie czy możliwe jest że coś spaliło się przy kości ale w tak delikatny sposób że nadal działa ? w biosie się nie da podnieść MHz . pod spodem specyfikacja kompa z góry dzięki za odp .

beztytuusvn.jpg

Amen!

LUBIE mrówki

Opublikowano

poszukaj w biosie przy opcjach ustawiania pamięci taktowania , masz ustawione na 200 MHz , możesz przestawić na wyższe albo najlepiej wszystko na automat ustaw

spróbuj zrobić pełny reset biosu do domyślnych wartości

ddr kości mam nadzieję wyciągnięte z płyty ?

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

w biosie mam ustawione na 100 przy automacie sie samo na 100 ustawia i nie da się więcej bo nie da się tego wgl kliknąć , nie mam 2 kości żeby tamtą wyjąć

Amen!

LUBIE mrówki

Opublikowano

ta płyta zawsze była dziwna i różnie działała z pamięciami :/

pewnie masz jedną kość, obustronną ( na obydwu stronach pamięci są układy ) jak będziesz miał okazje to wymień na 2x 1Gb jednostronnej

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

zrobiłem dziś jeszcze hard reset biosu i dalej nie pomogło , czyli mówisz że ram uwalone ?

Amen!

LUBIE mrówki

Opublikowano

nie wiem co jest ale odpiąłem ram widze ze przepalony 1 styk , przetarłem go i podłączyłem i się MHz na 266 podniosło , fajnie ale i tak za mało ...

Amen!

LUBIE mrówki

Opublikowano

jak mało , jakbyś miał dwie pamięci było by to samo tylko że faktyczna wtedy częstotliwość mnoży się x2 i wychodzi taktowanie 533 Mhz w trybie Dual Channel , a tak masz TYLKO w Single Channel 233 MHz

wymień tylko pamięc z kości 2Gb na 2x1Gb to będzie wydajniejszy system

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

a mogę 2x 2 gb ? dużo pomoże ?

PS . Mało bo kość powinna (?) mieć 1600 MHz

Amen!

LUBIE mrówki

Opublikowano