Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Petardy własnej roboty.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Robił ktoś z was kiedyś petardy za pomocą saletry, cukru pudru i węgla drzewnego ?

Ja kupiłem sobie 10kg , wczoraj się trochę bawiłem z proporcjami , wymieszałem ww. składniki w porcjach po pół łyżki i zajebiście się pali.

Gdybym wziął taką małą tubkę ( mniejszą niż z papieru toaletowego ) , szczelnie zawinął taśmą lub np. gipsem, i kupił ląd to było by pierdolni*** ? czy te filmy na yt o petardzie z użytkiem saletry to fake ?

nieregulaminowa sygna

Opublikowano

Ta pierdelnelo by ale chyba byś rąk nie miał potem.

"Jeżeli coś chcesz, to powiedz, i tak tego nie dostaniesz"

Opublikowano

Lonty na metry u mnie sprzedają więc o to problemów nie ma , chciałem się tylko dowiedzieć czy ktoś z was już to robił i podzielił się informacjami na temat proporcji :)

nieregulaminowa sygna

Opublikowano

Lonty na metry u mnie sprzedają więc o to problemów nie ma , chciałem się tylko dowiedzieć czy ktoś z was już to robił i podzielił się informacjami na temat proporcji :)

Co się będziesz bawił z proporcjami ? Wszystko zapakuj i odpal najlepiej pod sejmem :D

simply.4557.gif

Opublikowano

Też tak myślałem, ale proporcje mają do rzeczy bo np gdy dałem łyżkę saletry i dwie łyżki cukru to więcej było dymu niż ognia.

Wziąłem zakrętkę z plaka i nasypałem 3/4 saletry i resztę cukru i węgla i miałem wulkan teoretycznie za free :D

nieregulaminowa sygna

Opublikowano

Naprawdę wystrzałowy pomysł...

Na necie szukaj, ja Ci nie mam zamiaru się dokładać do twojego przyszłego kalectwa hah

EDIT: ZAPYTAJ OSAMY ON JEST SPECJALISTĄ W TYCH SPRAWACH!

Opublikowano

Niebezpieczne są takie zabawy, raz na froncie jednemu takim saletrowym granatem to nogę urwało, więc uważaj!

userbarwb.png

Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy.

Nie bój się wystąpić przed szereg, potem może być już za późno.

Opublikowano

Wiem że jest to niebezpieczne, już to kilkakrotnie robiłem ale z tym że mieszałem tak na oko, a chciałem teraz dowiedzieć się jak dobrać proporcje, bo już dużo petard wielkości kleju w tubce zrobiłem ale nie osiągnąłem efektu który by mnie zadowolił, szukałem po necie i nic a może ktoś z was zajmował sie i dlatego pytam :D

nieregulaminowa sygna

Opublikowano

Polecam, przepala maski samochodów, sprawdzone xD

Jest to mieszanina:
wody,
saletry potasowej,
cukru pudru,
i najtańszego, sztucznego miodu.
Przepraszam że nie podaję proporcji, muszę trochę poeksperymentować aby wybrać najlepsze. Jak wybiorę, to dopiszę.
Jest też wersja ze spirytusem bądź denaturatem (denaturat strasznie śmierdzi) zamiast wody.
Można też dodać soli kuchennej. Wersję z wodą można podpiec na patelni. Bez podpiekania wychodzi coś na kształt plasteliny. Mieszanka spala się przy olbrzymiej temperaturze i wielkich kłębach dymu. Po spalonej zostaje coś na kształt b. twardego omletu (stąd nazwa). Przy odrobinie uporu można wersją spirytusową z większą ilością saletry niż cukru rozwalać zamki, ale nie próbowałem.

PS Nie, nie niszczyłem czyjegoś samochodu, tylko kolega na podwórku miał niewiadomo skąd taką starą, nieużywaną.

Fajnie też się pobawić nitrocelulozą :D (Bawełna strzelnicza)

Opublikowano

Kiedyś spróbuję :) wręcz to samo powstaje gdy połączę dużo cukru pudru z saletrą i gdy podpalę ją np. na płaskim podłożu to pozostaje twardy kożuch czy coś w tym stylu i trudno go zdrapać :P

Rozkminiłem jedynie że jeśli dam więcej cukru to będzie większy efekty dymu niż uderzenia :)

nieregulaminowa sygna

Opublikowano

Ja radzę uważać przy takich eksperymentach - szczególnie przy mieszaniu składników. Saletra to środek, który może w odpowiednich proporcjach posłużyć do lekkiego rozsadzania lub spalenia, a wtedy wyjdzie dużo dymu (granat dymny własnej roboty, zobacz na YouTube). Gorzej jeżeli robisz to pierwszy raz, źle złączysz wszystko w całość i po odpaleniu wleci jakaś niepowołana iskra, a wtedy powiedzmy, że lekko się uszkodzisz. Dla przestrogi obejrzyj sobie to:

Mała tubka z saletrą i innymi składnikami i zobacz co może zrobić. Huk niesamowity oraz urwanie minimum ręki - zobacz efekty średniego wybuchu na końcu filmu, możesz tym pole przeorać.

Opublikowano

Ciągle o nie konkretach, cenie sobie to i to bardzo ale nie w tym sedno.

Dziś zrobiłem kilka " tubek " ok . wielkości kleju , składniki tak na oko ino więcej saletry i węgla i lont około 70 cm i efekt mniej więcej jak " piratka z straganu "

nieregulaminowa sygna

Opublikowano

Kolega kiedyś się w to sporo bawił. Robił malutki pojemniczek z papieru (niecałe (5x5)cm) i dodawał jakieś szkło wodne czy co takiego, nie wiem, w każdym razie dziwnie to brzmiało. Jak wszystko zrobił to ta jego pseudo-petarda była twarda i trzeba było wywiercić dziurkę, żeby włożyć ląt (np. kluczem. Wkładał ląt z czarnym prochem i jak ląt już się do końca spalił (w sensie, że ogień doszedł do petardy) to głównie huk i nagły przypływ dymu był, a ognia mniej. To też zależy od proporcji, ale jak chcesz duży huk to musisz po prostu zrobić w czymś twardym np. w zamkniętej i przyspawanej puszcze czy coś takiego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...