Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Poprawa] Teleporter

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Twój quest nie przewiduje pobierania kasy i przedziałów lvlowych, i ma niepotrzebne dla mnie miejsca teleportacji zależne od królestwa, tym bardziej że ja mam 6, a nie 3, ale i tak dzięki, postaram się coś napisać na tym bazując. :D

sygnatura2.png

Opublikowano

Wydaje mi się, że gdzieś jest po prostu niepoprawny znak, ewentualnie ja bym tego questa napisał nieco prościej - jeśli potrzebujesz to na PW ;)

Opublikowano

Dopisanie tam żeby pobierało kasę lub przedziały lvl to jest chwila.

Podaj te linijki z błędu to zobaczymy co u ciebie jest nie tak.

Opublikowano

No to te wszystkie

table.insert(q, i, tp[i][1])

Na pewno chodzi o to że odwołuje się do

local q = {}

które jest puste.

Tylko że quest się do tego odwołuje jeszcze w wielu miejscach, więc ciężko mi to poprawnie zedytować, tym bardziej że quest nie ja pisałem.

sygnatura2.png

Opublikowano

Q to jest tablica do której quest wrzuca nazwy map, tak aby później to poszło na select'a, więc musi być puste (table.insert to uzupełnia).

W table.insert nie potrzebnie dajesz 3 argumenty. Ja w queście wstawiałem tylko 2.

Co do samego błędu. Z tego co pamiętam to u mnie on występował, gdy quest chciał wziąć z tablicy element, który nie istnieje. W tym przypadku to by było np. tp[5][1] lub tp[5].

Tablice mogłeś wszystkie tak samo nazwać bo i tak nie będzie sytuacji żeby quest wywołał dwie na raz, bo tylko 1 opcje można wybrać, a nawet gdyby to i tak by się nadpisywały.

Opublikowano

Tylko że jeżeli tabela jest pusta (w tym przypadku q) to 3 argumenty w niczym nie przeszkadzają a nawet gdy próbowałem tylko z dwoma argumentami to nie chciało iść.

table.insert(nazwa_tabeli, miejsce, wartosc)
Osobiście edytowałem ten quest dla Qentiniosa i u mnie nie było żadnych błędów a serwer trzymał się pół dnia i nie padł.

umarł

Opublikowano

Tylko że jeżeli tabela jest pusta (w tym przypadku q) to 3 argumenty w niczym nie przeszkadzają a nawet gdy próbowałem tylko z dwoma argumentami to nie chciało iść.

table.insert(nazwa_tabeli, miejsce, wartosc)
Osobiście edytowałem ten quest dla Qentiniosa i u mnie nie było żadnych błędów a serwer trzymał się pół dnia i nie padł.

Może go nie testowałeś. U mnie był używany normalnie przez graczy i crashował serwer, pozostawiając takie komunikaty, raz na 30min-3h. Wyłączałem go, i serwer chodził 12h bez crashu.

sygnatura2.png

Opublikowano

Najlepiej to gdybyś się dowiedział co dokładnie crashuje serwer. Dokładny opis jakie opcje i gdzie.

Opublikowano

Może go nie testowałeś.

Każda opcja była klikana i nie było żadnego błędu, dziwię się że u Ciebie jakimś cudem jest.

umarł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...